43/2006. (XII. 14.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: Talajterhelési díjról

 

 

 

 

 

 

Rendelet

 

Önkormányzati Rendeletek Tára

 

 

 

Dokumentumazonosító információk

 

 

Rendelet száma:

43/2006.(XII.14.)

Rendelet típusa:

Módosító

Rendelet címe:

A talajterhelési díjról

Módosított rendelet azonosítója:

6/2005.(II.25.) (hatályon kívüli)

Rendelet tárgykódja:

G4

Tárgykód megnevezése:

Környezetterhelési díj

Kihirdetés dátuma:

2006. december 14.

Hatályba lépés dátuma:

2007. január 1.

Dokumentum készült:

2006. december 18.

 


Rendelet szövege

 

Göd Város Önkormányzat 43/2006. (XII. 14.) sz. rendelete a talajterhelési díjról.

 

„Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (a továbbiakban: Ktd.) 21/A § (2) bekezdésében valamint 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:” (*5)

                                               

A rendelet hatálya

1.§

A rendelet hatálya Göd város közigazgatási területére terjed ki.

 

A talajterhelési díj alapja, egységdíja, mértéke

2.§

(1) A talajterhelési díj alapja a Ktd. 12.§.(2). bekezdése értelmében ”a szolgáltatott, vagy egyedi vízbeszerzés esetében a méréssel igazolt felhasznált, illetve mérési lehetőség hiányában az átalány alapján meghatározott víz mennyisége, csökkentve a külön jogszabály szerinti locsolási célú felhasználásra figyelembe vett víz mennyiségével.”

(2) A talajterhelési díj egységdíjának mértéke a Ktd. 12.§ (3). bekezdése alapján: „ 120.Ft/m3”.

(3) Göd Város területérzékenységi szorzója a 27/2004.(XII. 25.) KvVM rendelet szerint alapján: „ 1,5”

(4) A talajterhelési díj mértéke e rendelet (2) bekezdésében szereplő egységdíj-mérték és (3) bekezdésében meghatározott területérzékenységi szorzó szorzata, azaz 180 Ft/ m3. (*3)

(5) Egyedi vízbeszerzés esetében mérési lehetőség hiányában az ingatlanban lakó személyek száma alapján személyenként havi 5 m3 átalány vízfogyasztás veendő figyelembe a talajterhelési díj alapjának meghatározásánál.

                                   

Kedvezmények, mentességek

3.§ (*1) (*3) (*5)

 

(1)     Locsolási célú felhasználásra a május 1 - szeptember 30. között felhasznált vízmennyiség 10 % -a vehető figyelembe és vonható le az adóalapot képező vízmennyiségből, amennyiben a kibocsátó a szolgáltatói közműhálózaton kívüli egyéb vízbeszerzési lehetőséggel (pl.: ásott, fúrt kút) nem rendelkezik.

(2) Vízvezeték meghibásodása következtében elfolyt, elszivárgott vízmennyiséget le kell vonni a talajterhelési díj alapjából feltéve, hogy a kibocsátó a meghibásodás DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt-nek– a továbbiakban szolgáltató – történő bejelentését hitelt érdemlően, a szolgáltatótól szerzett igazolással, ennek hiányában korrigált vízdíj számlával, a vízvezeték megjavíttatását pedig a szerelést elvégző által adott számlával bizonyítja.

(3) A talajterhelési díj alapjának megállapítása során - a (2) bekezdésben meghatározott feltételek fennállása esetén - a vízvezeték-meghibásodás hónapjára eső vízmennyiségként a szolgáltató által igazolt, vízvezeték meghibásodásának hónapja előtti egy éves időszak vízfogyasztásának 1/12 részével megegyező mérték vehető figyelembe.

(4) A talajterhelési díj alapja csökkenthető azzal a felhasznált vízmennyiséggel, amelyet a kibocsátó a szennyvíztárolóból az arra feljogosított szervezettel - Göd Város esetében ez a Városkút Szolgáltató KFT (2151 Fót, Keleti Márton u. 11.)- szállíttat el.

(5) Nem terheli díj fizetési kötelezettség azt a magánszemély kibocsátót, aki egyedülálló, állandó lakosként az adott ingatlanban egyedül él, és igazolni tudja, hogy a jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének két és félszeresét nem éri el és az évi vízfogyasztása nem haladja meg a 36 m3–t.

(6) Nem terheli díjfizetési kötelezettség a Településellátó Szervezetet - mint kibocsátót- az általa fenntartott illetve üzemeltetett

 Jácint utcai temetőben

 Nemeskéri úti temetőben

 Pázmány Péter utcai temetőben valamint a

 Pesti úti temetőben

felhasznált vízmennyiség után

 

A talajterhelési díjjal kapcsolatos eljárási szabályok.

4.§ (*1)

(1) A talajterhelési díjat a kibocsátónak kell megállapítania, bevallania, és az önadózás útján megfizetnie a (3). bekezdésben megjelölt számlára a tárgyévet követő év március 31-ig.

(2) A Ktd. 14. §-ában  megfogalmazott, a talajterhelési díj alapját csökkentő mennyiséget igazoló számlákat a bevallás mellékleteként kell benyújtani az adóhatósághoz.

(3) A talajterhelési díjat a Göd Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatal 11742104-15394019-03920000 számú Talajterhelési díj számlájára kell megfizetnie.

 (4) Ezen rendelet „3.§ (5)” (*5) bekezdésében meghatározott jogosultság érvényesítése céljából az alábbi igazolásokat kell benyújtani:

a.) jövedelem igazolások:

-30 napnál nem régebbi munkáltató által kiállított igazolás az utolsó 3 havi nettó jövedelemről,

- Postai szelvény (nyugdíj, munkanélküli ellátás, árvaellátás, tartásdíj)

- vállalkozók esetén tárgyévi személyi jövedelemadó bevallás

b.) Jövedelem nélküliek igazolása:

- a Munkaügyi Központ váci kirendeltsége által kiállított okirat, melyben kérelmező munkanélküliként való nyilvántartásba vételét kérelmezte, vagy

- a Polgármesteri Hivatalban beszerezhető kitöltött nyilatkozat-nyomtatvány, melyben kérelmező nyilatkozik arról, hogy jelenleg munkaviszonyból származó jövedelemmel nem rendelkezik.

 

A talajterhelési díjjal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettség

5.§ (*1)

(1) A Ktd. 21/A  § (2) bekezdés felhatalmazása alapján a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó adatszolgáltatást az illetékes szolgáltató „(DMRV Duna menti Regionális Vízmű Zrt. 2600 Vác, Kodály Zoltán u. 3.)„ (*5) a tárgyévet követő év február 28-ig teljesíti.

(2) A Szolgáltatónak a csatornára való rácsatlakozókról és a rákötés időpontjáról, valamint a kibocsátók körében történt változásokról szintén a tárgyévet követő év február 28-ig adatot kell szolgáltatnia.

„(3) Az (1) és (2) bekezdések szerinti adatszolgáltatásoknak tartalmaznia kell a kibocsátó azonosításához szükséges, kibocsátó és szolgáltató között létrejött szerződésben szereplő adatokat.” (*3)

(4) (*5)

     

Záró rendelkezés

6.§ (*1)

(1) Ez a rendelet 2007. január 1-től lép hatályba a (2). bekezdésben megjelölt kivétellel, egyidejűleg a 6/2005.(II. 25.) sz. Ök. rendelet hatályát veszti.

(2) Ezen rendelet 2.§ (2)-(3)-(4) bekezdésében foglaltak 2004. július 1-től hatályosak.

„(3) A környezetterhelési díj megfizetésére, bevallására, az ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre, a megállapításához és a beszedéséhez való jog elévülésére, pénzügyi ellenőrzésére, valamint végrehajtására a Ktd-ben és e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(4)           A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díj a települési önkormányzat környezetvédelmi alapjának a bevételét képezi és azt az önkormányzat  a Ktd. 21/A §-ában foglaltaknak megfelelően használhatja fel.(*3)

(5) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja. (*2)

 

 

                 Polgármester                                                                         Jegyző

 

 

(*1) Módosította az 51/2008(IX. 26.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2008. január 1-től

(*2) Módosította a 68/2008. (XII. 12.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2008. december 12-től

(*3) Módosította a 31/2009. (X. 22.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2009. október 22-től

(4*) A rendelet 3. § (2) bekezdésében leírtakat első alkalommal a 2009. évről szóló, Ktd. 21/A § (1) bekezdése szerint, 2010. március 31-ig benyújtandó bevallások esetében kell alkalmazni.

(*5) Módosította a 29/2010. (XII. 15.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2011. január 1-től

« Vissza
Vissza a főmenübe