32/2009. (X. 22.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: A parkolás rendjéről valamint a parkolóhelyek megváltásáról

 
 
 
 
 
 
Rendelet
 
Önkormányzati Rendeletek Tára
 
 
 
Dokumentumazonosító információk
 
 
Rendelet száma:
32/2009.(X.22.) 
Rendelet típusa:
Alap
Rendelet címe:
 a parkolás rendjéről valamint a parkolóhelyek megváltásáról
Módosított rendelet azonosítója:
 
Rendelet tárgykódja:
D5
Tárgykód megnevezése:
Közterület használat, parkolás rendje
Kihirdetés dátuma:
2009. október 22.
Hatályba lépés dátuma:
2009. november 1.
Dokumentum készült:
2009. október 28.
 

Rendelet szövege
 
Göd Város Önkormányzatának 32/2009. (X. 22.) sz. Ök. rendelete
 a parkolás rendjéről valamint a parkolóhelyek megváltásáról
 
Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló többször módosított 1988. évi. I. törvény 9. § (2) bekezdésében, a 15. § (3) bekezdésében, valamint az Országos Területrendezési és Építészeti Követelményekről szóló többször módosított 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban OTÉK) 42. § (10-11) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:
 
1. §
E rendelet hatálya Göd város közigazgatási területének közútjain, közterületein várakozó gépjárművekre és azok üzembentartójára (tényleges vezetőjére, kezelőjére), továbbá arra a magánszemélyre, jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetre terjed ki, aki Göd város közigazgatási területén új lakóépületet vagy nem lakás céljára szolgáló építményt, épületet szándékozik létesíteni, valamint aki meglévő épület rendeltetésének megváltoztatását szándékozik elérni, illetve aki építési engedélyköteles bővítést, átalakítást szándékozik megvalósítani feltéve, hogy a szándékával elérni kívánt célhoz a meglévőnél nagyobb számú parkoló kialakítását írják elő a jogszabályok.
Hatálya kiterjed azon nem lakás céljára szolgáló épület, vagy helyiség tulajdonosára, aki 1998 január 1. napját követően az OTÉK 42 § (10-11) bekezdéseiben előírtak szerint kapott építési, rendeltetési mód változási engedélyt.
 
A parkolás rendje
2. §
(1) A város zöldterületeire, parkosított felületeire, nem közút céljára szolgáló közterületeire ráhajtani, ott parkolni tilos. Ezen ingatlanok felsorolását jelen rendelet 1-es számú melléklete tartalmazza. Ez a tilalom az önkormányzat engedélyével létesített parkolókra nem vonatkozik.
(2) Nagyobb, meglévő parkolóhelyekkel megfelelően ki nem szolgálható rendezvények esetén az (1) bekezdésben rögzített tilalom alól a Környezetvédelmi Bizottság és a Városfejlesztési Bizottság hozzájárulásával a Polgármester - feltételek szabásával is - felmentést adhat.
 
3. §
(1) A 3,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépkocsikkal csak „D” és „1” kategóriás vezetői engedéllyel vezethető személyszállító járműveket (autóbusz), vontatókat, mezőgazdasági vontatókat, lassú járműveket, munkagépeket és egyéb nehéz (3,5 tonnát meghaladó össztömegű) járóképes gépeket, továbbá pótkocsikat, utánfutókat, lakókocsikat, állati erővel vont járműveket és mindezek szerelvényeit közterületen tárolni tilos.
(2)Az (1) bekezdésben felsorolt eszközöket gazdasági területen kialakított telephelyen kell tárolni.
E rendelet alkalmazásában tárolásnak minősül, ha a jármű rendszeresen legalább 6 órát a helyszínen parkol. E tekintetben egy helyszínnek minősül a több, egymástól legfeljebb 100 méterre levő parkolásra igénybe vett terület.
 
A parkolóhelyek megváltása és nyilvántartása
4. §
(1) Az építmények, önálló rendeltetési egységek, területek rendeltetésszerű használatához legalább az OTÉK 42. § (2) és (4) bekezdésében előírt mennyiségű és fajtájú járművek elhelyezési lehetőségét kell a telken belül biztosítani. Meglévő építmények, épületek bővítése, átalakítása, rendeltetésük módosítása esetében csak a bővítésből, az átalakításból, illetőleg az új rendeltetésből eredő többletjármű elhelyezéséről kell gondoskodni a meglévők megtartása mellett, feltéve, ha a kiinduló helyzetben az előírások szerinti parkolóhely a telken belül rendelkezésre áll.
(2) E rendelet 2-es számú melléklete tartalmazza azon ingatlanok felsorolását, melyek vonatkozásában az OTÉK 4. számú mellékletében meghatározotthoz képest 50 %-kal kisebb mértékben kell a parkolóhelyekről gondoskodni. E számításnál minden esetben fölfelé kell kerekíteni.
(3) Az épületek, építmények, üzletek, műhelyek, egyéb gazdasági épületek, vagy helyiségek építési-, bővítési-, átalakítási-, működési-, vagy telephely-engedélyezési illetve nyilvántartásba vételi eljárása során kell megállapítani a telken belül nem megvalósítható, azaz megváltást igénylő parkolóhelyek számát.
(4) A parkolóhelyek biztosítása, illetőleg a parkolóhelyek részben vagy egészben pénzben történő megváltása feltétele a (3) bekezdésben említett engedélyek megadásának.
(5) A parkolóhely megváltása iránti eljárás kérelemre indul. A kérelemben meg kell jelölni a megváltani kért parkolóhelyek számát és tervezett helyét, másolatban csatolni kell az (1) bekezdésben sorolt eljáráshoz készített engedélyezési tervet. A parkolóhely megváltási igényt az Önkormányzat közútkezelési ügyekben eljáró szerve (Polgármesteri Hivatal Beruházási Osztály) megvizsgálja abból a szempontból, hogy az valóban indokolt és elkerülhetetlen-e, az igény az érintett ingatlan 100 méteres közterületen mért távolságán belül kielégíthető-e. A (10) bekezdésben meghatározott nyilvántartásból megállapítja, hogy rendelkezésre áll-e megfelelő számú, még megváltással le nem kötött parkolóhely. Ugyanazon parkolóhelyet csak a parkolóhelyeket megváltó valamennyi érintett hozzájárulásával lehet többszörösen megváltani, amennyiben azt a parkolóhelyek tényleges igénybevétele, az egyértelmű időbeni elkülönülés lehetővé teszi. Részben vagy egészben azonos nyitvatartású vagy működésű kérelmező felek esetében többszörös lekötés nem lehetséges.
(6) Az országos főúthoz közvetlenül csatlakozó terület esetében a Pest Megyei Közlekedési Felügyelet jóváhagyását is be kell szerezni.
„(7) A parkolóhely megváltást kérő személy szabványos személygépkocsi parkolóhelyenként 38.500.- Ft-ot fizeti 12 havi parkolóhely-megváltási díjként. A Pesti úthoz közvetlenül csatlakozó ingatlanok okán szükséges parkolóhelyek éves megváltási díja 55.000.- Ft 12 hónapi időtartamra. A parkolóhely megváltása a 12 hónap elteltével megújítandó. A díj a parkolóhely megváltási időszak megkezdését megelőzően esedékes.”
(8) „A feltételek fennállása esetén az (5) bekezdésben meghatározott szerv javaslatára a polgármester dönt a pénzbeni megváltás jóváhagyásáról, döntése során a megváltott parkolóhelyek elsősorban a kérelemben megjelölt helyeken köti le, amennyiben a helyet korábban már lekötötték, úgy az eljárásban érintett ingatlanhoz legközelebb eső helyek lekötésével egészíti ki a szükséges parkolóhelyeket. A döntés ellen – közlésétől számított 15 napon belül - a képviselő testülethez lehet fellebbezni. A jogerős döntést követően az első éves díj beérkezését követően a parkolóhely megváltást kérővel megállapodást köt, melyben a szokásos szerződési kellékeken kívül pontosan rögzítik a megváltott parkolóhelyek helyét, szükség esetén helyszínrajz csatolásával is. A szerződést határozatlan időre kötik, azt felmondani csak jogszabályváltozás vagy a parkolóhely megváltási kötelezettség megszűnése esetén lehet. A megváltandó parkolóhelyek változását eredményező fejlemény esetére a felek a megállapodást előszerződésnek tekintik. A megállapodásban rögzített megváltási díjat késedelme és a teljesítésre vonatkozó kétszeri felhívás esetén az Önkormányzat akár peres úton is követelheti.” (*1)
(9) Az (5) bekezdésben meghatározott szerv a jogerős döntést követően megkötött szerződésről, az előírt díj megfizetéséről az engedélyes nevét az érintett ingatlan címét, rendeltetését, és a megváltott parkolóhelyek számát és elhelyezkedését tartalmazó értesítéssel haladéktalanul tájékoztatja az elsőfokú építési hatóságot.
(10) Az (5) bekezdésben meghatározott szerv a megváltással lekötött parkolóhelyekről nyilvántartást vezet, azt minden év elején, az éves díjak befizetésétől függően felülvizsgálja. A nyilvántartás része a parkolóhely megváltással érintett parkolóhelyek helyét tartalmazó térkép, melynek számozott parkolóhelyeit a szöveges nyilvántartás sorszámaihoz kell rendelni. A nyilvántartás tartalmazza a megváltott parkolóhely – térképmelléklethez igazodó – sorszámát, közterületi elnevezését, helyrajzi számát és más földrajzi azonosítása alkalmas adatait, a parkolóhelyet lekötő kérelmező megnevezését, a megváltást jóváhagyó döntés keltét és számát, továbbá a 5. § (1) bekezdésben szabályozott kizárólagosságra utaló esetleges jelzést. E nyilvántartás az önkormányzati vagyoni tartalma miatt az érdeklődők számára nyilvános.
 
A parkolóhelyek kizárólagos lekötése
5. §
(1) A 4. §-ban meghatározott módon és eljárásban, akár a már megváltott parkolóhelyekre utólag is kérhető azok kizárólagos használata. Ebben az esetben a jogosulttal kötött megállapodást ennek megfelelően kell megkötni, illetve módosítani. A kizárólagos használat esetén a 3. § (7) bekezdésben meghatározott díj háromszorosát kell „12 havonta”(*1) megváltási és használati díjként megfizetni. Az ilyen parkolóhelyet jelző táblával, a megengedett igénybevevők körére utaló kiegészítő táblával, továbbá felhajtható, vagy süllyeszthető, várakozóhelyet elzáró állapotában legfeljebb 50 cm magas, várakozóhelyet szabadon hagyó állapotában legfeljebb 5 cm magas feltűnő színű és fényvisszaverővel rendelkező zárószerkezettel lehet ellátni. A tábla, zárószerkezet kihelyezésének költségeit a parkolóhely használója, megváltója állja, kihelyezéséhez a szokásos hozzájárulásokat és engedélyeket is be kell szerezni. Üzlet, vagy egyéb gazdálkodó szervezet a zárószerkezetet legfeljebb a nyitvatartása, üzemszerű működése idejére zárhatja el a közforgalom elől.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott lekötött parkolót a jogosult csak térítésmentesen nyújthatja az általa megjelölt személyi körnek (pl. vendégeinek). A parkolóhelyet más módon nem hasznosíthatja. Az OTÉK-ban illetve az e rendeletben meghatározott számú parkolóhelynél többet egy-egy parkolóhely megváltást, lekötést kérő személy nem köthet le.
(3) Kizárólagos várakozóhely a 3-as számú mellékletben felsorolt területekre nem igényelhető.
 
Várakozóhelyek, parkolóhelyek.
  1. §
(1) A 4-es számú mellékletben meghatározott várakozóhelyeken személygépkocsik, motorkerékpárok, illetve segédmotoros kerékpárok legfeljebb 45 perc időtartamig a vonatkozó szabályok betartásával várakozhatnak. Ezen járművek üzemeltetői kötelesek a várakozás megkezdésekor a járművön – gépkocsi esetében a jármű szélvédő üvege mögött – elhelyezett tárcsán (óraszámlapon) pontosan jelezni a várakozás megkezdésének időpontját. A tárcsa jelzését a jármű eltávozása nélkül megváltoztatni tilos. Eltávozásnak a várakozóhely legalább 100 méterrel történő megváltoztatása tekinthető. 24 órán belül legfeljebb 3 ízben vehető igénybe ez a várakozási lehetőség, amelyben közöttük legalább 3 óra idő eltelik.
(2) A (2)-es bekezdésben körülírt várakozóhelyeket minden járművel megközelíthető irányból a KRESZ „várakozni tilos” táblával, valamint „45 percen túl” kiegészítő táblával, továbbá „várakozóhely” táblával és 45 perces időtartamra utaló, a tárcsa használatát előíró, valamint személygépkocsi parkolását engedélyező kiegészítő táblával kell ellátni.
(3) A várakozási időkeretet túllépő, vagy a várakozási szabályokat más módon megszegő jármű üzemeltetője ellen a közterület-felügyelet jogosult helyszíni bírságot kiszabni.
 
Vegyes, átmeneti és záró rendelkezések
  1. §
 
(1) Aki a parkolóhely megváltási kötelezettségét elmulasztja, határidőre nem teljesíti, illetve a parkolás rendjére vonatkozó szabályokat megszegi – amennyiben súlyosabban szankcionálható szabálysértést nem követ el - 30.000 Ft, ismételten kiszabható pénzbírsággal sújtható.
(2) A parkolóhely megváltásból származó díj – ide értve a kizárólagosan lekötött parkolóhelyek után szedett teljes díjat is – Göd Város Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának bevételét képezi. A beszedett díjat a gödi parkolási rendszer fejlesztésére, kiépítésére kell felhasználni.
(3) E rendelet 2009. november 1-én lép hatályba, azzal, hogy hatályba lépéskor folyamatban lévő engedélyezési ügyekben is alkalmazni kell.
(4) E rendelet 3. §-a rendelkezéseinek bevezetése miatt az előírást elmulasztókat csak 2010. március 1. napjától lehet szankcionálni.
(5) A rendelet előírásainak betartását a közterület-felügyelet ellenőrzi, amely jogosult a parkolás rendjének megsértése esetén helyszíni bírságot kiszabni.
(6) A rendelet előírásainak súlyos és sorozatos megszegőinek kizárólagos parkolóhely engedélyét a polgármester visszavonhatja.
 
 
 
Markó József
Dr. Szinay József
polgármester
jegyző
 
 
 
 
(*1) Módosította a 39/2009. (XII. 10.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2010. január 1-től

1-es számú melléklet
 
 
A Bozóky, a Kossuth, és a Petőfi tér nem közút céljára szolgáló területe
 
A Nemeskéri úti, a Jácint utcai, a Pesti úti, és a Pázmány Péter utcai temető
 
Nemeskéri erdő (hrsz (1934)
 
Fenyves (hrsz 6322/5)
 
Sportpályák (hrsz 1935, 4846, 6424)
 
Duna-part (hrsz 02, 03, 3659/1, 2770/1, 2768/15 2769/9, 352, 352/1-4, 525, 562, 769, 783, 935)
 
Az Oázis zöldterületei (hrsz 6801/21, 6801/280)
 
Vasút területe (hrsz 1001, 2092/6)
 
DMRV (hrsz 3727, 3057)
 
 
 

2-es számú melléklet
 
 
Azon ingatlanok felsorolása, melyek vonatkozásában az OTÉK 4. számú mellékletében meghatározotthoz képest 50 %-kal kisebb mértékben kell a parkolóhelyekről gondoskodni
 
 
 
  1. Németh László Általános Iskola és Művészetoktatási Intézmény         
  2. Huzella Tivadar Általános Iskola
  3. 1. sz. Napköziotthonos Óvoda
  4. 1. sz. Napköziotthonos Óvoda Oázis-parki tagintézménye
  5. Kastély Óvoda           
  6. Kastély Óvoda Jávorka úti tagintézménye
  7. Bölcsőde Oázis
  8. Bölcsőde Rákóczi úti tagintézménye    
  9. Piarista Szakiskola, Gimnázium és Kollégium
  10. Penny Market Áruház
  11. Kincsem központ
  12. Okmányiroda
  13. Polgármesteri Hivatal
  14. József Attila Művelődési Ház
  15. Ady Endre Művelődési Ház
  16. Termálstrand
  17. Sportpályák
  18. Temetők
  19. Öregek Napközi Otthona
  20. „ Kastély Központi Óvoda Rákóczi úti tagintézményei” (*1)

 3-as számú melléklet
 
1.      Beck Ö. Fülöp tér
2.      Kossuth tér
3.      Vasútállomások parkolója
 
 
 
 
(*1) Módosította az 1/2012. (II. 27.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2012. március 1-től

« Vissza
Vissza a főmenübe