36/2002. (XII. 30.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: Települési szilárd hulladék ártalmatlanítási közszolgáltatás ellátásáról

Göd Város Önkormányzat 36/2002.(XII. 30.) sz. Ök. rendelete
A települési szilárd hulladék ártalmatlanítási közszolgáltatás ellátásáról
 
Göd Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII tv. (továbbiakban Hgt.) 23.§ felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotta:
 
 
Általános rendelkezések
1.§
(1)     Göd Város Önkormányzata a települési szilárd hulladékok rendszeres összegyűjtésére és elszállítására (továbbiakban együtt: gyűjtésre) helyi közszolgáltatást szervez.
(2)     A helyi közszolgáltatás célja a köztisztasági, településtisztasági, közegészségügyi és a környezetvédelmi rendelkezések betartásának biztosítása, továbbá a települési szilárd hulladékok összegyűjtésének, elszállításának és ártalmatlanításának kiszámítható, biztonságos és ellenőrizhető ellátása.
 
2.§
E rendelet alkalmazásában:
a./ települési szilárd hulladék: a háztartásokból származó vagy a háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű, azzal együtt kezelhető szilárd tárgy vagy anyag, amelytől termelője, birtokosa megválik, megválni szándékozik vagy megválni köteles.
b./ háztartási szilárd hulladék: a lakás, üdülés, pihenés céljára használt ingatlanokon folyamatosan vagy rendszertelenül keletkező szilárd hulladék
c./ folyamatosan keletkező háztartási szilárd hulladék
 
                ca./ folyamatosan képződő vagy felhalmozódó, a gyűjtőedényekben elhelyezhető, a zárt rendszerű célgépekkel elszállítható szilárd hulladék, (*12)
 
                cb./ az ingatlanon folytatott kisipari tevékenység gyakorlása során keletkezett olyan szilárd hulladék, amely mérete alapján a gyűjtőedényekben elhelyezhető, a zárt rendszerű célgépekkel elszállítható, továbbá összetétele alapján a kijelölt ártalmatlanító helyen elhelyezhető, és napi mennyisége a 15 litert nem haladja meg.
d./ rendszertelenül keletkező háztartási szilárd hulladék: esetileg, alkalmilag, nem ismétlődően képződött vagy felhalmozódott szilárd hulladék, amely a rendszeresített gyűjtőedényekben mérete, mennyisége vagy minősége miatt nem helyezhető el. Ez a hulladék lehet:
da./ lom: nagyobb méretű darabos szilárd hulladék (pl.: nagyobb méretű háztartási eszköz, készülék, berendezési tárgy, bútor, ágybetét) melyet a szolgáltató az évi lomtalanítás során díjtalanul elszállít.
db./ egyedileg szállítható hulladék: külön díjazásért elszállítandó szilárd hulladék (pl.: építési törmelék, autóroncs, nagyobb mennyiségű kerti hulladék)
e./ szolgáltató: Göd Város közigazgatási területén a települési szilárd hulladék gyűjtésére kizárólagos jogot szerzett vállalkozás vagy gazdálkodó szervezet
f./ közszolgáltatási díj: a tulajdonos által a szolgáltatónak fizetendő, a Képviselő-testület által a Hgt. 25.§ előírásai szerint megállapított díj.
 
 
 
A rendelet hatálya
3.§
(1)     A rendelet területi hatálya: Göd Város teljes közigazgatási területe
(2)     A rendelet személyi hatálya: valamennyi ingatlan tulajdonosa, birtokosa, bérlője, vagy más jogcímen használója (továbbiakban együtt: tulajdonosa) – függetlenül attól, hogy a tulajdonos természetes személy, jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, vagy ezek közössége.
(3)     A rendelet tárgyi hatálya: az ingatlanon keletkező települési szilárd halmazállapotú hulladék kezelésével kapcsolatos helyi közszolgáltatás (a Hgt. 2.§ (2)-(3) bekezdésben felsorolt kivételekkel).
(4)     Nem terjed ki a rendelet hatálya – a 2.§ cb./ pontjában meghatározott kisipari hulladék kivételével – a gazdasági, termelési szilárd hulladékokra és a veszélyes hulladékokra: ezek kezeléséről, hasznosításáról vagy ártalmatlanítására feljogosított szervezetnek történő átadásról a hulladék termelője, birtokosa a Hgt. és más jogszabályok előírásai szerint köteles gondoskodni.
(5)     Nem terjed ki a rendelet hatálya a beépítetlen ingatlan tulajdonosaira – a használatba vételi engedély kiadásáig.
 
 
A közszolgáltatás ellátásának és igénybevételének fő szabályai
4.§
Göd Város Önkormányzat Képviselő-testülete a települési szilárd hulladékok rendszeres összegyűjtésével és elszállításával a Településellátó Szervezetet (továbbiakban: TESZ) bízza meg, kötelezi és egyben kizárólagos joggal ruházza fel a közszolgáltatás ellátásával kapcsolatos jelen rendeletben előírt feladatok végrehajtására.
 
5.§
„5.§ (1) A tulajdonos köteles a szolgáltató által nyújtott helyi közszolgáltatást igénybe venni és a külön megállapodás alapján végzett közszolgáltatás díját megfizetni. Nem jön létre jogviszony abban az esetben, ha az ingatlan beépítetlen és ott hulladék nem keletkezik.
(2) Amennyiben a szolgáltatást igénybe vevő nem az ingatlan tulajdonosa, hanem bérlője vagy más jogcímen használója a szerződés kötéshez szükséges az ingatlan tulajdonosának hozzájáruló nyilatkozata. Ebben az esetben a díjhátralék az ingatlan tulajdonosán is behajtható.
(3) A tulajdonosnak legalább egy gyűjtőtartály ürítésére megállapodást kell kötnie a szolgáltatóval. A tulajdonos a gyűjtőtartály méretét a városban rendszeresített 60 l; 120 l; 240 l; edényzetek közül szabadon megválaszthatja.
(4) Továbbiakban a tulajdonos a meglévőnél kisebb edényzetet tárgyévet megelőző év november 30-ig igényelhet. Az igényelt edényzet használata csak a tárgyévet követő január elsejétől lehetséges. A meglévőnél nagyobb űrtartalmú edényzet folyamatosan igényelhető.
(5) Kisebb edényzetet csak az igényelhet, akinek az igénybejelentés napján nincs szemétszállítási díjhátraléka.
(6)     Az addigiakhoz képest más méretű edényzet választása esetén a kuka beszerzésének költsége a tulajdonost terheli.
(7)     Az üdülőtulajdonosok számára is kötelező szerződni a Szolgáltatóval egy darab szabadon választott űrtartalmú gyűjtőtartály éves ürítésére, az éves ürítési díj az 1. számú mellékletben foglalt lakossági kategóriában feltüntetett gyűjtőtartályok éves díjának 8 hónapra eső (8/12-ed) része. Az üdülők részére rendszeresített gyűjtőtartályok külön matricával rendelkeznek, amely matricával ellátott gyűjtőtartályok csak minden év március 1-től október 31-ig kerülnek elszállításra.
(8)     Az ingatlan megüresedésének tényét, illetve az esetleges szüneteltetés igényét (legalább 60 napon túli távollét) a tulajdonos köteles haladéktalanul írásban bejelenteni és a szemétgyűjtő edényzeten található címkét leadni a Szolgáltatónak. Az ingatlantulajdonos díjfizetési kötelezettsége a bejelentést követő hónap első napjától a mindenkori alapdíj (ld. 1. sz. melléklet) időarányos részére korlátozódik. A fennálló lakatlanságot, illetve szüneteltetést a bejelentés évét követően minden év január 31-ig közüzemi számlákkal a tulajdonosnak igazolnia kell. Ennek hiányában a Szolgáltató a szemétszállítási díjat visszamenőleg arányosan kiszámlázza. Az ingatlan újbóli használatba vételét a tulajdonos 15 napon belül köteles a Szolgáltatónak írásban bejelenteni.” (*6) (*12)
 
 
A képviselő-testület hulladékgazdálkodási feladatai

6.§
(1)     A képviselő-testület feladata különösen:
a./ a települési szilárd hulladékot hasznosító és ártalmatlanító, valamint a hasznosítható hulladékok begyűjtésére szolgáló létesítmények (hulladékudvarok) helyének kijelölése
b./ a helyi közszolgáltatás körébe tartozó települési szilárd hulladék rendszeres összegyűjtésének, elszállításának és ártalmatlanításának megszervezése, ennek keretében:
-          a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás ellátására szolgáltató kijelölése
-          évente legalább egyszer a rendszertelenül keletkező háztartási szilárd hulladék gyűjtésére lomtalanítás megszervezése
c./ a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás díjának megállapítása
d./ „ A szolgáltatás teljesítésének évenkénti értékelése, hulladékfajtánkénti pénzügyi beszámoló.” (*12)
(2)     A képviselő-testület a hulladékok hasznosításának, újrafelhasználásának és az ártalmatlanítandó hulladék mennyiségének csökkentése érdekében támogatja a helyi szelektív hulladékgyűjtés elterjesztését.
 
 

 

 

A polgármester hulladékgazdálkodási feladata

7.§
(1)      Ha a közszolgáltatási szerződés határozott ideje lejárt, az új szolgáltató pályázaton történő kijelöléséig, legfeljebb 3 hónapra megbízást adhat – pályázat nélkül – a közszolgáltatás ellátására. A polgármester által adott megbízást a képviselő-testület további 3 hónappal meghosszabbíthatja.
(2)      A tulajdonos és a szolgáltató jogaira és kötelességeire az (1) bekezdés alkalmazása esetén e rendelet szabályai értelemszerű eltéréssel vonatkoznak.
 
 

 

 

A tulajdonos feladatai

8.§
(1)        Az ingatlantulajdonos köteles a települési szilárd hulladék helyi kezelésével kapcsolatos közszolgáltatás végrehajtásában a jelen rendeletben meghatározott módon és mértékben közreműködni.
(2)        Az ingatlantulajdonos a helyi közszolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező háztartási szilárd hulladék elszállításáról. Az ingatlan tulajdonosa az 1.§ (1) bekezdésében leírt helyi közszolgáltatást csak a kijelölt szolgáltatótól veheti igénybe.
(3)        Az ingatlantulajdonos alapvető feladata a települési szilárd hulladék
a./ keletkezését a legalacsonyabb szinten tartani
b./ gyűjtését és elszállításig történő tárolását a hasznosítás, feldolgozás, ártalmatlanítás szempontjainak figyelembe vételével végezni
c./ gyűjtésről, elszállításról ebben a rendeletben meghatározott módon és helyen gondoskodni
d./ gyűjtése, tárolása során olyan gondossággal eljárni, hogy a hulladék mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a környezetet sem az ingatlanon, sem a közterületen, sem a szállító járműbe való ürítéskor szétszóródás, kiporzás vagy más egyéb módon ne terhelje
e./ kezelési díját az előírt időben megfizetni
(4)        Tulajdonos köteles a jegyzőnek bejelenteni az ingatlanán rendszeresen keletkező, e rendelet hatálya alá nem tartozó szilárd hulladék mennyiségét és hasznosításának, illetve ártalmatlanításának helyét, módját. A tulajdonos által megjelölt hulladékmennyiség begyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanításra a tulajdonos és a szolgáltató külön szerződést köthet.
„(5) Tulajdonosváltozás esetén az eladó kötelessége a változásról a szolgáltatót értesíteni, ha a változás fizetési kötelezettség keletkezését érinti.” (*3)
 
9.§
(1)      Azok a gazdálkodó szervezetek, melyek fogyasztói vagy gazdasági tevékenysége során települési szilárd hulladék is keletkezik, a közszolgáltatást nem kötelesek igénybe venni, ha hasznosítási vagy ártalmatlanítási (továbbiakban együtt: kezelési) kötelezettségüket
a./ a jogszabályokban meghatározott feltételeknek megfelelő kezelő eljárás, berendezés, létesítmény alkalmazásával saját maguk, vagy
b./ a kezelési költségek egyidejű megfizetésével az arra feljogosított és engedéllyel rendelkező hulladékkezelőnek, (amely lehet a jelen rendelet szerinti szolgáltató is), történő átadással teljesítik. A települési szilárd hulladék külön kezelését a jegyzőnek be kell jelenteni.
(2)      Az az ingatlantulajdonos, akinek az ingatlanán települési szilárd hulladék keletkezik, és akinek az ingatlana egyidejűleg szolgál lakóhelyeként, valamint gazdálkodó szervezet cégnyilvántartásban bejegyzett székhelyeként, telephelyeként vagy fióktelepeként, köteles a háztartási szilárd hulladékát a gazdálkodó szervezet tevékenysége során keletkező települési és termelési hulladéktól elkülönítetten gyűjteni, és arra közszolgáltatást igénybe venni.
 
 

 

 

A szolgáltató feladatai

10.§
(1)     „A szolgáltatónak feladatai ellátásához rendelkeznie kell:
a./ a települési szilárd hulladék elszállításához a jogszabályi előírásoknak megfelelő, zárt rendszerű, pormentes beürítést lehetővé tévő járművekkel.
b./ a helyi közszolgáltatás megszervezéséhez és teljesítéséhez a jogszabályi előírásoknak megfelelően képzett és megfelelő létszámú szakemberállománnyal
c./ a közszolgálat ellátáshoz szükséges nyilvántartási rendszerrel.” (*3)
(2)     Szolgáltató feladatai különösen a következők:
a./ a rendelet hatálya alá tartozó hulladék rendszeres gyűjtése és elszállítása az önkormányzat által kijelölt hulladéklerakóra ennek érdekében: (*10)
-          végzi a gyűjtőtartályokban vagy az általa forgalmazott műanyag zsákokban kihelyezett hulladék heti egyszeri ürítését és a települési szilárd hulladék elszállítását.
b./ a hulladék eredetére vonatkozó, jogszabályban előírt adatok megadását a hulladéklerakó vagy ártalmatlanító üzemeltetőjének
c./ éves tevékenységéről beszámoló készítése a képviselő-testületnek hulladékfajtánkénti pénzügyi beszámolóval (*12)
„d.) Lomtalanításra évente egy alkalommal, az adott körzetre vonatkozóan előre meghirdetett napon kerül sor.” (*4) (*10)
 „e./ a szelektív hulladékgyűjtés keretében március 1. és november 31. között a hó adott körzetben érvényes első és harmadik szemétszállítási napján a szolgáltatótól vásárolt zsákban kihelyezett zöldhulladék gyűjtő járat megszervezése” (*3)
„f./ A szelektív hulladékgyűjtés keretében a szelektív gyűjtésre meghirdetett szemétszállítási napokon, legalább kéthetente, a szolgáltatótól kapott szelektív gyűjtőzsákban kihelyezett” (*11) (*12)
 (3) (*3)
 

 

 

(4)           „Az alábbi személyes adatok kezelendők: a közszolgáltatást igénybe vevő neve, lakcíme, születési helye, anyja neve, adóazonosító jele (megadása nem kötelező), telefonszáma.” (*12)

 

 

 

 

„(5) A közszolgáltatással összefüggésben – az adatvédelmi jogszabályi rendelkezésekre tekintettel – az alábbi személyes adatok kezelhetők: a közszolgáltatást igénybe vevő neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve.” (*3)
 
 

 

 

A közszolgáltatás díja

11.§
(1)      A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás költségeit és elszámolását szigorúan el kell különíteni, a közszolgáltatási díjból más költségeket nem lehet finanszírozni. (*10)
(2)      Ha az ingatlantulajdonos a gyűjtőtartály tárolási és átadási hely közötti mozgatását a szolgáltatóval kívánja elvégeztetni, a szolgáltató erre külön megállapodást köthet a tulajdonossal.
 
12.§
„(1) A díj számlázása negyedévente, postai úton történik.” (*10)
(2) A szolgáltató a szolgáltatási díjról számlát állít ki, melyet a tulajdonos 15 napon belül köteles kiegyenlíteni. 15 napon túli kiegyenlítése esetén a szolgáltató a Ptk. Által meghatározott késedelmi kamatot számít fel.
(3)      Az ingatlantulajdonos a számlával kapcsolatban kifogást emelhet. A kifogásnak a számla kiegyenlítésére halasztó hatálya nincs. Az írásban tett kifogásra a szolgáltató – egyet nem értése esetén is – 30 napon belül írásban köteles válaszolni.
(4)      Az ingatlan tulajdonosának változása esetén a közszolgáltatási díjat a tulajdonosváltozás bejelentése hónapjának végéig a régi, ezt követően az új tulajdonos köteles fizetni.
(5) „Az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék és ehhez kapcsolódó késedelmi kamat és egyéb behajtási költség adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül. A díjhátralék megfizetésével, behajtásával, kezelésével kapcsolatban a szolgáltató és az önkormányzat jegyzője a Hgt. 26. §-ában foglaltaknak megfelelően jár el.” (*10)
(6). (*10)
(7) (*10)
(8) (*10)
 
 

 

 

A hulladékgyűjtő tartályokkal kapcsolatos jogok és kötelezettségek

13.§
(1) „A tulajdonos a települési szilárd hulladék gyűjtésére a szállító gépjárműhöz tartozó, a gyűjtési területen rendszeresített – a szolgáltatóval kötött megállapodásban megjelölt űrtartalmú – gyűjtőtartályt köteles beszerezni és használni. A keletkezett többlethulladékot a szolgáltatótól igényelt zsákokban kell a gyűjtőtartály mellé helyezni. A zöldhulladék kihelyezésére a szolgáltatótól vásárolt zsák alkalmazható.” (*3) (*5)
(2) Lakótelepen, sorházas övezetben, ahol a gyűjtőedények lakásonkénti elhelyezése nem oldható meg, a gyűjtőedények összevontan, görgős vagy fedeles konténerként is elhelyezhetőek. A gyűjtőtartályt a tulajdonos(ok)nak kell biztosítania.
(5)      Gazdálkodó szervezetek, intézmények települési szilárd hulladékának elszállítására meghatározott maximális hulladékmennyiség figyelembe vételével a tulajdonosnak kell megfelelő számú gyűjtőedényt biztosítani, a szolgáltatóval kötött külön megállapodás szerint.
 
14.§
(1)        A gyűjtőtartályt az ingatlanon belül, lehetőség szerint védett helyen kell tárolni. Gyűjtőtartályt közterületen 72 órát meghaladó időtartamban elhelyezni csak a külön rendeletben meghatározott közterület-használati engedély alapján, közterület-használati díj megfizetése után lehet.
(2)        A tulajdonos köteles gondoskodni a tulajdonát képező gyűjtőtartályok szükség szerinti tisztításáról, mosásáról, fertőtlenítéséről és rendeltetésszerű használatáról.
(3)        A rendeltetésszerűen használt gyűjtőtartályok javításáról, cseréjéről és esetleges pótlásáról a tulajdonos köteles gondoskodni.
(4)        A tulajdonos a települési hulladékot úgy köteles a gyűjtőtartályban elhelyezni, hogy mozgatáskor, ürítéskor ne szóródjon ki, továbbá a gépi ürítést ne akadályozza. Ha gyűjtőtartályt az alkalmazott gépi ürítési módszerrel üríteni nem lehet (pl.: nedves hulladék belefagyott, préselés miatt a hulladék túltömörödött), a tulajdonos köteles a tartályt üríthetővé, illetve használhatóvá tenni.
(5)     „A gyűjtőtartályban elhelyezett szilárd hulladék súlya
-     50-60 literes tartály esetén legfeljebb 10 kg
-          110 literes tartály esetén legfeljebb 20 kg
-          1100 literes tartály esetén legfeljebb 200 kg
lehet.” (*3)
(6)   A hulladékgyűjtő tartályba tilos olyan (pl.: folyékony, mérgező, égő, parázsló, robbanó) anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a szolgáltatást végző dolgozók vagy mások életét, testi épségét, egészségét vagy a szállító jármű megrongálódását eredményezheti.
 
15.§
(1)     A hulladékot tartalmazó edényt a tulajdonos köteles a járatnapon a hulladék elszállítása céljából a szolgáltató által megjelölt időben és helyen, jól megközelíthető és ürítésre alkalmas közterületen elhelyezni. Az ingatlanok tulajdonosai, használói (*3) reggel 7 órától a körzetre érvényes szállítási napokon a tároló edényeket úgy helyezhetik ki, hogy az se a gyalogos, se a közúti forgalmat ne akadályozza. A kiürítés után a szállítási edény a következő szállítási nap reggeléig csak az ingatlan területén tárolható. A kiszóródott hulladék eltakarításáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni. A kihelyezett tartály elhelyezése nem járhat baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével, a városkép vagy mások jó közérzetének indokolatlan megzavarásával, továbbá a zöldterület és a növényzet károsításával.
(2)     A kihelyezett gyűjtőtartály fedelét lecsukott állapotban kell tartani. A tartályokba guberálás céljából benyúlni tilos!
 
 

 

 

A hulladék elszállításának megtagadása

16.§
(1)     Szolgáltató a hulladék elszállítását megtagadhatja, ha:
a./ a gyűjtőtartály a tulajdonosnak felróható okból (14.§ (4) bekezdés) nem üríthető
b./ a gyűjtőtartályban a 14.§ (5) bekezdésben megállapított tömeget jelentősen meghaladó hulladék van.
c./ érzékszervi észleléssel megállapítható, hogy a gyűjtőtartályban a 14.§ (6) bekezdésben meghatározott vagy olyan anyag van, amely
-          a települési szilárd hulladékkal együtt nem gyűjthető, szállítható, hasznosítható, ártalmatlanítható
-          a gyűjtés, szállítás, hasznosítás, ártalmatlanítás során veszélyezteti a környezetet
-          az ürítés, szállítás, hasznosítás, ártalmatlanítás során a szolgáltató munkatársainak vagy másoknak az életében, testi épségében, egészségében, továbbá a járművekben vagy a berendezésekben kárt okozhat
-          nem minősül e rendelet szabályai szerint települési szilárd hulladéknak.
(2)     Az (1) bekezdésben felsorolt esetekben szolgáltató a tulajdonost írásban haladéktalanul értesíti a hulladékelszállítás megtagadásának tényéről és okáról. A tulajdonos köteles a megtagadási okot maga megszűntetni, vagy megszüntetéséről gondoskodni. Ha a tulajdonos ennek a kötelezettségének a következő szállítás időpontjáig nem tesz eleget, a szolgáltató a tulajdonos költségére és felelősségére a megtagadási okot megszüntetheti vagy mással megszűntetheti, az ezzel kapcsolatos költségeit pedig külön számlán érvényesíti.
 
 

 

 

Közterületen folytatott tevékenység hulladéka

17.§
(1)       Azok, akik közterület-használati engedély birtokában olyan árusító, szolgáltató vagy egyéb tevékenységet folytatnak vagy terveznek folytatni, melynek során települési szilárd hulladék keletkezik, kötelesek azt a szolgáltatónak bejelenteni, és a közterületen végzendő tevékenység kezdetének és végének időpontjára, valamint a várható hulladék fajtájára, összetételére és mennyiségére tekintettel a hulladék gyűjtésére szerződést kötni.
(2)       Szervezett közterületi rendezvényen folytatott tevékenységek hulladékainak gyűjtéséről a szervező köteles a 8.§ (3) bekezdés a./, b./, c./ pontjainak előírásai szerint gondoskodni.
 
 

 

 

Külön megállapodás alapján végzett tevékenység

18.§
(1)     A szolgáltató a tulajdonos 2.§ d/ pontban felsorolt hulladék elszállítására irányuló igényét megrendelés alapján külön megállapodás keretében teljesíti.
(2)     Szolgáltató a megállapodás szerinti helyen, időpontban és időtartamra biztosítja a megjelölt mennyiségű és minőségű hulladék elszállításához szükséges gyűjtőtartályokat, és a hulladék elszállításáról a megállapodás szerinti díj ellenében gondoskodik.
(3)     Konténeres hulladékszállítás esetén a tulajdonos köteles gondoskodni:
-          közterületen, 24 óra időtartamot meghaladó elhelyezés esetén a közterület-használati engedélyről (24 óra időtartamba a munkaszüneti napok nem számítanak bele)
-          a konténer környezetének folyamatos tisztántartásáról
-          a konténer megtelése esetén a szolgáltató értesítéséről.
(4)     A konténerek elhelyezésénél a 15.§ (1) bekezdés szerint kell eljárni.
 
 

 

 

Települési szilárd hulladékokkal kapcsolatos kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése

19.§
„(1) A települési szilárd hulladékokkal kapcsolatos közegészségügyi rendelkezések ellenőrzését és a szabálytalanságok megszüntetésének elrendelését az ÁNTSZ illetékes városi intézete végzi” (*3)
(2) A települési szilárd hulladékokkal kapcsolatos köztisztasági kötelezettségek közterületi teljesítésének ellenőrzését a közterület-felügyelet végzi.
(3)       A települési szilárd hulladékokkal kapcsolatos egyéb rendelkezések ellenőrzését és a szabálytalanságok megszűntetésének elrendelését a jegyző végzi.
(4)       Az ellenőrzésre jogosultak szabálysértési feljelentést tehetnek, és az (1), (2) bekezdésben felsorolt szervek helyszíni bírságot is kiszabhatnak.
 
 

 

 

Szabálysértési rendelkezések

20.§
(1)     A külön jogszabályban meghatározott köztisztasági szabálysértéseken túl szabálysértést követ el, és ezért szabálysértési bírsággal vagy helyszíni bírsággal sújtható, aki
a./ a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatást nem veszi igénybe, illetve nem a szolgáltató által nyújtott szolgáltatást veszi igénybe (5.§ (1), 8.§ (2), 18.§ (1) )
b./ szándékos vagy gondatlan magatartásával környezetterhelést okoz (8.§ (3) d./)
c./ a közterületre helyezett gyűjtőtartályokba guberálás céljából belenyúl (15.§ (2) )
d./ a rendeletben előírt bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget (8.§ (3) e./, 8.§ (4), 9.§ (1) )
e./ települési szilárd hulladékkal kapcsolatos szolgáltatást jogosulatlanul végez (4.§)
f./ település szilárd hulladékot felhalmoz, elás (21.§)
g./ települési szilárd hulladékot közterületre vagy más ingatlanára helyez (21.§)
h./ a gyűjtőtartályba folyékony, mérgező, robbanásveszélyes vagy más olyan anyagot helyez, amely veszélyeztetheti a szolgáltatást végző dolgozók vagy mások életét, testi épségét, egészségét vagy a szállító jármű megrongálódását eredményezheti (14.§ (6) )
i./ a települési szilárd hulladék elszállításának jogszerű megtagadása esetén a megtagadási okot az előírt határidőre nem szünteti meg (16.§ (2) )
j./ a hulladékgyűjtő tartályt nem az előírásoknak megfelelően tárolja, használja (13.§, 14.§,15.§)
k./ a közszolgáltatás díjfizetési kötelezettségének megállapítására vonatkozóan valótlan adatot közöl
l./ a települési szilárd hulladék elszállítását vagy eredetét nem tudja igazolni, illetve az erre vonatkozó iratokat az előírt határidőig nem őrzi meg (9.§ (1) )
m./ a közszolgáltatási díjat nem fizeti meg (8.§ (3) e./, 11.§ (2), 12.§ (2) )
n./ települési szilárd hulladékot Göd közigazgatási területére illetéktelenül beszállít
„o./ a lakosság által, a házhoz menő szelektív gyűjtés során az ingatlanok elé kitett szelektív hulladékot az Önkormányzattal kötött megbízási szerződés nélkül elviszi.” (*11)
(2)     „A szabálysértési bírság az (1) bekezdés a./, b./, e./, f./, g./ h./, i./, pontja esetében 30.000 Ft-ig, az (1) bekezdés c./, d./, j./, k./, l./, m./, n./ pontja esetében 20.000 Ft-ig, az (1) bekezdés o./ pontja esetében 50.000 Ft-ig terjedhet.” (*11)
 
 

 

 

Átmeneti és vegyes rendelkezések

21.§
Tilos az ingatlanon bármilyen veszélyes hulladékot felhalmozni és elásni!
Tilos bármilyen hulladékot közterületre, vagy más ingatlanára helyezni.
 
22.§
Szolgáltató jogosult a közszolgáltatás ellátására olyan közreműködőt igénybe venni, aki a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos egyes tevékenységek ellátásához megfelelő műszaki felszereléssel és megfelelően képzett szakember állománnyal rendelkezik. A közreműködő tevékenységéért a szolgáltató ugyanúgy felel, mint saját tevékenységéért. A közreműködők kiválasztásáról a TESZ javaslata alapján a Városfejlesztési Bizottság dönt.
 
23.§
Szolgáltató köteles az 1. sz. melléklet szerinti szerződési feltételekről és a megváltozott kötelezettségekről a tulajdonosokat a rendelet elfogadását követően – a hatályba lépés előtt is – a sajtó útján vagy egyedi értesítéssel haladéktalanul tájékozatni.
 
 

 

 

Hatályba lépő rendelkezések

24.§
(1)     Ez a rendelet 2003. január 1-én lép hatályba.
(2)     A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a 31/2001 (XII.18.) sz. Ök. rendelet.
 
 

 

 

polgármester                                                                                     jegyző

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 

 

 

                                                                               1 sz. melléklet (*1)(*2) (*3) (*4) (*7) (*8) (*9) (*10) (*12)

 

 

 

 

 
2012. évben fizetendő szemétszállítási díjak és árak:
A lakosság által a különböző űrmértékű gyűjtőedényzetek után fizetendő díjak:
 
60 literes
I. negyedév
4.600 Ft
 
II. negyedév
4.600 Ft
 
III. negyedév
4.600 Ft
 
IV. negyedév
4.600 Ft
 
Összesen
18.400 Ft
 
120 literes 
I. negyedév
6.200 Ft
 
II. negyedév
6.200 Ft
 
III. negyedév
6.200 Ft
 
IV. negyedév
6.200 Ft
 
Összesen
24.800 Ft
 
240 literes
I. negyedév
9.400 Ft
 
II. negyedév
9.400 Ft
 
III. negyedév
9.400 Ft
 
IV. negyedév
9.400 Ft
 
Összesen
37.600 Ft
 
Üdülő 60 literes
I. negyedév
4.075 Ft
 
II. negyedév
4.075 Ft
 
III. negyedév
4.075 Ft
 
IV. negyedév
4.075 Ft
 
Összesen
16.300 Ft
 
Üdülő 120 literes
I. negyedév
5.425 Ft
 
II. negyedév
5.425 Ft
 
III. negyedév
5.425 Ft
 
IV. negyedév
5.425 Ft
 
Összesen
21.700
 
„Az alapdíj bruttó 1000 Ft/hó, melyet a fenti árak tartalmaznak.” (*13)
 
Kommunális hulladék zsák darabja:
320 Ft/20 kg-os zsák
 
A vállalkozók által a különböző űrmértékű gyűjtőedényzetek után fizetendő díjak:
 
60 literes tároló
I. negyedév
6.000 Ft
 
II. negyedév
6.000 Ft
 
III. negyedév
6.000 Ft
 
IV. negyedév
6.000 Ft
 
Összesen
24.000 Ft
 
120 literes tároló 
I. negyedév
12.000 Ft
 
II. negyedév
12.000 Ft
 
III. negyedév
12.000 Ft
 
IV. negyedév
12.000 Ft
 
Összesen
48.000 Ft
 
240 literes tároló
I. negyedév
24.000 Ft
 
II. negyedév
24.000 Ft
 
III. negyedév
24.000 Ft
 
IV. negyedév
24.000 Ft
 
Összesen
96.000 Ft
 
1100 literes tároló
I. negyedév
123.000 Ft
 
II. negyedév
123.000 Ft
 
III. negyedév
123.000 Ft
 
IV. negyedév
123.000 Ft
 
Összesen
492.000 Ft
 
A Településellátó Szervezet tulajdonában lévő 1 m3 konténerek bérleti díja: 5625 Ft/hónap
A Településellátó Szervezet tulajdonában lévő 1m3 konténerek ürítési díja: 9525 Ft /alkalom
A fenti összegek minden esetben tartalmazzák az ÁFA-t.
Az éves hulladékelszállítási díjak fizethetők egy összegben, illetve 4 egyenlő részletben.”
 
 
Kihirdetési záradék:
A rendeletet kihirdettem: 2002. év december hó 30. napján
 
                                                      
jegyző
 
(*1) Módosította 3/2004.(II.26.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2004. január 1-től
(*2) Módosította a 3/2006.(III.6.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2006. március 1-től
(*3) Megállapította a 39/2006. (XII. 14.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2007. január 1-től
(*4) Módosította az 1/2007. (I. 18.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2007. január 18-tól
(*5) Módosította a 32/2007. (V. 31.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2007. május 31-től
(*6) Módosította a 48/2008. (IX. 26.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2008. október 1-től
(*7) Módosította a 77/2008. (XII. 12.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2009. január 1-től
(*8) Módosította a 20/2009. (VI.25.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2009. július 1-től
(*9) Módosította a 37/2009. (XII. 10.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2010. január 1-től
(*10) Módosította a 9/2011. (III. 23.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2011. március 24-től
(*11) Módosította a 34/2011. (XI. 18.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2011. november 21-től
(*12) Módosította a 43/2011. (XII. 21.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2012. január 1-től
 

 

 

(*13) Módosította az 5/2012. (II. 27.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2012. március 1-től


« Vissza
Vissza a főmenübe