19/2013. (X. 8.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: az Önkormányzat által nyújtható szociális ellátásokról szóló 8/2004. (III.17.) Ök. rendelete módosításáról

Göd Város Önkormányzatának 19/2013. (X. 08.) Ök. rendelete az Önkormányzat által nyújtható szociális ellátásokról szóló 8/2004. (III.17.) Ök. rendelete módosításáról
 
1. §
 
Az R. 1. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép
„(3) A rendelet meghatározza
a)         az Önkormányzat által adható pénzbeli, természetbeli ellátásokat, a jogosultság feltételeit, annak megállapításának szabályait, valamint
b)         a köztemetés költségének megtérítésére és az ennek során gyakorolható méltányosságra vonatkozó rendelkezéseket.”
 
2. §
 
Az R. IV. Fejezete a következő 13/B. §-sal, valamint a következő alcímmel egészül ki:
 
„13/B. §
Köztemetés
(1) Az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetésének elrendelése esetén az Szt. 48. § (3) bekezdés b) pontjában foglalt, a köztemetés költségeinek megtérítésére történő kötelezés alól különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén az eltemettetésre kötelezett személy részben vagy egészben mentesíthető.
(2) A köztemetés költségeinek megtérítése alól nem mentesíthető az a személy, aki az elhunyt személy eltemettetését szerződésben vállalta.
(3) A köztemetés költségei alóli teljes mértékű mentesítés különös méltánylást érdemlő körülménye különösen, ha
a)         a temetésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét és vagyona nincs,
b)         a temetésre kötelezett személy egyedül élő, jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át és vagyona nincs,
c)         az elhunyt személy kiskorú volt.
(4) A köztemetés költségei alóli részbeni mentesítés különös méltánylást érdemlő körülménye különösen, ha a temetésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő személy esetén 200 %-át nem haladja meg és vagyona nincs. A köztemetés költségei alóli részbeni mentesítés mértéke a köztemetés költségének 50 %-a.
(5) A köztemetés költségének részbeni megfizetésére történő kötelezés esetében legfeljebb 12 havi részletfizetés engedélyezhető, amennyiben az egyösszegű megfizetés a kötelezett és családja létfenntartását veszélyezteti.
(6) A (3) és (4) bekezdésben foglaltak esetében a család, illetve az egyedül élő személy jövedelmi és vagyoni helyzetének vizsgálatára az Szt. 4. § b) pontjában, illetve 10. §-ában foglaltak az irányadók.
(7) A köztemetési költség(ek) megtérítésére kötelezett személy fizetési kötelezettsége alóli részben vagy egészben történő mentesítés iránti kérelméről, valamint részbeni mentesítés esetén a részletfizetés engedélyezéséről egyedi elbírálás alapján a Szociális Bizottság dönt.
(8) A köztemetés költségeinek hagyatéki teherként az illetékes közjegyzőnél történő bejelentéséről, vagy a köztemetés költségeinek megtérítésére vonatkozó kötelezettség előírásáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.”
 
3. §
 
Ezen rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit a már folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.
 
 
Markó József                                                                                    Dr. Szinay József
                              polgármester                                                                                    címzetes főjegyző
 
 
Kihirdetési záradék:
 
A rendeletet kihirdettem: 2013…. év …X…. hó…08.. napján
 
Dr. Szinay József
címzetes főjegyző

« Vissza
Vissza a főmenübe