23/2013. (XI. 28.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: a helyi telekadóról szóló 40/2011. (XII. 21.) sz. Ök. rendelet módosításáról

Göd város Képviselő-testületének 23/2013. ( XI. 28.) Ök. rendelete
a helyi telekadóról szóló 40/2011. (XII. 21.) sz. Ök. rendelet módosításáról
 
Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye32. cikk (1) bekezdés a./ pontjában valamint a helyi adókról 1990. évi C. törvény 6. §-ábankapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:
 
1. §
A helyi telekadóról szóló 40/2011. (XII. 21.) sz. Ök. rendelet – a továbbiakban: Tr. - 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
„6. §
A telekadó mértéke a belterületen található, üzleti célt szolgáló telkek esetében a 7. § szerinti körzeteknek megfelelő elhelyezkedés valamint a 8/A §-ban meghatározott feltételek szerint differenciált.”
 
2. §
A Tr. a következő 8/A §-sal egészül ki:
               „8/A §
(1)               E § alkalmazásában
a.)           Ingatlanhasznosításnak az ingatlanok adásvétele, bérbeadása vagy üzemeltetése minősül
b.)     közművesített az a telek, amelyre az energia- (gáz- vagy távhő), ivóvíz- és szennyvízszolgáltatás az érintett közüzemi szolgáltató által dokumentáltan bevezetésére került, továbbá az ingatlan előtt vagy az ingatlanon a villamos energia vezeték műszakilag rendelkezésre áll
(2)     A főtevékenységként ingatlanhasznosításával foglalkozó vállalkozó tulajdonában lévő, üzleti célt szolgáló közművesített telek után az adó mértéke
 a)   az I. körzetben 130   Ft /m2
 b)    a II. körzetben   80   Ft/m2 
    (3) Az (1) bekezdés a) pontja szerinti és a (2) bekezdésből az ingatlanhasznosítással kapcsolatos feltétel megléte a cégjegyzék adataival, az (1) bekezdés b) pontja szerinti és a (2) bekezdésből a közművesítettséggel kapcsolatos feltétel megléte az érintett szolgáltatóktól valamint a Polgármesteri Hivatal megfelelő szakterületéről származó dokumentumokkal igazolható.”
 
3. §
A Tr. 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
„10. §
(1)     Mentes a telekadó alól
a.)       a Htv. 19.§ a-b. pontjaiban meghatározott telek,
b.)       azon ingatlanok telekrésze, amelyeken lakóház, lakás vagy üdülő található,
c.)        az a telek, amely kertvárosias lakóövezetben található és az alapterülete a 280 m2-es teleknagyságot nem éri el.
(2)     Mentes a telekadó 50 %-a alól
a.)       a Htv. 19.§ c. pontjában meghatározott telek,
b.)       az a telek, amelyen lakóház építését kezdték meg és az építési engedély kiadásától számítva 5 év még nem telt el,
c.)        az a telek, amely olyan területrészen található, amelyen a hatályos építésügyi jogszabályok alapján önálló lakó- vagy üdülőépület telekösszevonást és telekmegosztást követően sem építhető.
(3)     Nem vehető igénybe az (1) bekezdés b-c pontjai szerinti mentesség valamint a (2) bekezdés b-c pontjai szerinti kedvezmény az üzleti célú telkek után fizetendő adóra.
(4)     Vállalkozás résztulajdonában lévő telek esetében a (3) bekezdés szerinti korlátozás csak a vállalkozó tulajdoni hányadában lévő telekhányadra vonatkozik.”
 
4. §
A rendelet 5. §-át megelőző az „AZ ADÓ MÉRTÉKE„ alcím-megjelölés helyébe az„ADÓMÉRTÉKEK ÉS AZ EZEKHEZ KAPCSOLÓDÓ ÖVEZETEK, TERÜLETRÉSZEK” alcím-megjelölés, 8. §-ában „A telekadó mértéke a belterületen található, üzleti célt szolgáló telkek esetében” szövegrész helyébe „A telekadó mértéke a belterületen található, üzleti célt szolgáló telkek esetében a 8/A §-ban leírtak kivételével” szöveg lép.
 
5. §
Ez a rendelet 2014. január 1-én lép hatályba.
 
 
Markó József                                                                                    Dr. Szinay József
                                              polgármester                                                                                    címzetes főjegyző
 
Kihirdetési záradék:
 
A rendeletet kihirdettem:…2013……. év…XI….   hó …28… napján
 
Dr. Szinay József
címzetes főjegyző

« Vissza
Vissza a főmenübe