27/2013. (XI. 28.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: a hirdetmények, hirdetőberendezések létesítésének, elhelyezésének szabályairól

Göd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2013. (XI 28.) Ök. rendelete
a hirdetmények, hirdetőberendezések létesítésének, elhelyezésének szabályairól
 
 
Az Alaptörvény 32. cikkének (2) bekezdésében kapott eredeti felhatalmazás alapján az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdésének 2. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. § (1) bekezdésének aa) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Göd Város Önkormányzata a következő rendeletet alkotja.
 
 
1. A rendelet célja
 
1.§          Göd Város történeti hagyományainak, építészeti értékeinek, idegenforgalmi nevezetességeinek, valamint a város arculati értékeinek védelme érdekében a hirdető-berendezések, hirdetmények elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről és tilalmáról szóló szabályozási rend kialakítása. Nem tartoznak e rendelet hatálya alá a választási hirdetmények.
 
2. Értelmező rendelkezések
 
2.§          E rendelet alkalmazása tekintetében hirdetőberendezésen, hirdetményen és azok egyes típusain az alábbi fogalmakat kell érteni:
1./ hirdetmény: olyan tájékoztatás, információ, jelzés, közlés, illetve megjelenítési mód, amely termék, szolgáltatás, ingatlan, jog és kötelezettség (a továbbiakban: áru) értékesítését vagy más módon történő igénybevételét, továbbá a vállalkozás, illetőleg a magánszemély nevének, megjelölésének, tevékenységének népszerűsítését, valamint áru vagy árujelző megismertetését mozdítja elő. Információk - közterületről érzékelhető - megjelenítése oly módon, hogy azok bárki számára észlelhetővé válnak, és képzettársításra ösztönöznek.
2./ hirdetőberendezés: minden olyan hordozó eszköz, fixen rögzített vagy mozgó, képi, illetve hang effektusok megjelenítésére, valamint információk tárolására is alkalmas berendezés, amely kialakításától, anyagától, méretétől, továbbá elhelyezése módjától függetlenül - hirdetmény megjelenítésére szolgál, és közterületről érzékelni lehet.
3./ A hirdetmények, hirdetőberendezések típusai különösen:
3.1. útbaigazító hirdetmény: közérdekű információt nyújtó közterületi jelzés, amelynek funkciója különösen az idegenforgalmi eligazítás.
3.2. választási hirdetmény: kizárólag a választási eljárásról szóló törvény szerinti hirdetmény.
3.3. reklámcélú hirdetmény:olyan közlés, tájékoztatás, illetve megjelenítési mód, amely valamely birtokba vehető forgalomképes ingó dolog, szolgáltatás, ingatlan, vagyoni értékű jog (a továbbiakban mindezek együtt: áru) értékesítésének vagy más módon történő igénybevételének előmozdítására, vagy e céllal összefüggésben a vállalkozás neve, megjelölése, tevékenysége népszerűsítésére vagy áru, árujelző ismertségének növelésére irányul.
3.4. cégér: a tevékenységre, foglalkozásra, az üzlet, szolgáltató hely nevére utaló, az épített környezet értékét növelő figurális épülettartozék.
3.5. molinó: nem merev anyagú hirdetőberendezés, amely falra, kerítésre vagy más tartószerkezetre van kifeszítve oly módon, hogy az nem képezi az építmény homlokzatának tervezett és engedélyezett részét.
3.6. címjelző hirdetmény: a gazdasági társaságokról szóló törvény hatálya alá nem tartozó szervek (költségvetési szervek, alapítványok, egyesületek, egyéb társadalmi szervek, egyházak, stb.) nevére, címére, elérhetőségére, tevékenységére vonatkozó információkat megjelenítő hirdetmény.
3.7. cégtábla: vállalkozás azonosítására, nevének, címének, elérhetőségének, tevékenységének közlésére szolgáló, a vállalkozások székhelyének, telephelyének bejáratánál elhelyezett, reklámcélú hirdetményt nem tartalmazó hirdetőberendezés.
3.8. falfestés (graffiti, reklámgrafika): méretétől függetlenül épület, építmény, létesítmény felületén közvetlenül festéssel készített grafikai mű, amely nem az épület tervezett részeként jött létre.
3.9. megállító tábla: az üzletek elé a közterületre, nyitvatartási időben kihelyezett mobil hirdetőberendezés, mely az üzlet tevékenységét és a forgalmazott árut közvetlenül és aktuálisan hirdeti.
4./ idejét múlt hirdetmény: minden olyan hirdetmény, amely meghatározott időpont(ok)hoz kapcsolódó eseményekről, rendezvényekről, akciókról nyújt tájékoztatást, és az azon feltüntetett időponttól számított 15 nap eltelt, vagy amelynek információ tartalma az idő múlása következtében aktualitását és célját vesztette.
 
 
3. Közös szabályok
 
3.§ (1)    A 4. § (1) és (2) bekezdésében felsorolt esetek kivételével minden hirdetőberendezés elhelyezéséhez engedély szükséges.
(2) Az építési-engedéllyel létesíthető hirdetőberendezések engedélyezésének feltétele a településképi vélemény beszerzése Göd Város Önkormányzatának a településképi véleményezési eljárásról szóló 35/2012.(XII.20.) önkormányzati rendelete alapján. A településképi véleményt a kérelmező szerzi be és nyújtja be az építési engedélyezési ügyben eljáró hatósághoz.
(3) Az építési-engedélyhez nem kötött hirdetőberendezések létesítéséhez az e rendelet 4.§ (1) és (2) bekezdésében foglalt kivételekkel településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni a Göd Város Önkormányzatának a településképi bejelentési és kötelezési eljárásról szóló 15/2013.(VI.28.) önkormányzati rendelete szerint.
 
4.§ (1) A 3. §-ban meghatározott általános előírásoktól eltérően nem kötött engedélyezési eljáráshoz a kerítésen, előkertben, épületen elhelyezett, ingatlanonként
a) egy darab önálló cégtábla létesítése legfeljebb 1 m2 felületnagyságot meg nem haladó méretben, ha annak egyik oldala sem haladja meg az 1,25 métert,
b) egy darab 1 m2 felületnagyságot meg nem haladó cégér létesítése, ha annak egyik oldala sem haladja meg az 1,25 métert,
c) egy darab az adott ingatlan eladásáról, bérbeadásából szóló, legfeljebb 1 m2 felületnagyságot meg nem haladó hirdetmény elhelyezése, ha annak egyik oldala sem haladja meg az 1,25 métert,
d) egy darab alkalmi kulturális, sport, idegenforgalmi, szórakoztató, egyházi, egészségvédelmi, gasztronómiai rendezvényekről tájékoztató hirdetmény elhelyezése 14 napnál nem hosszabb ideig, legfeljebb 2 m2 felülettel, ha annak egyik oldala sem haladja meg a 2 métert.
(2) Nem kell továbbá településképi bejelentési eljárást kezdeményezni az ingatlan előtti közterületen elhelyezett, ingatlanonként legfeljebb két darab megállító tábla kihelyezéséhez abban az esetben, ha a megállító táblák felülete nem haladja meg az 1 m2nagyságot és egyik oldalmérete sem haladja meg az 1,25 métert. Megállító táblát csak a reklámozott tevékenységet végző üzlethelyiség, iroda, telephely, fióktelep elé lehet elhelyezni olyan módon, hogy az sem a gyalogos, sem a közúti közlekedést nem zavarhatja. Ebből az egyik a közterület átellenes oldalán is elhelyezhető. Abban az esetben, ha az elhelyezés a közterületnek az üzlettel közvetlenül határos oldalán a gyalogos, közúti közlekedést zavarná, mindkét megállítótábla elhelyezhető az átellenes oldalon. A megállító tábla csak az üzlethelyiség, iroda, telephely, fióktelep stb. nyitva tartási ideje alatt állítható fel, a zárást követően azt el kell távolítani.
(3) Az (1) és (2) bekezdésben felsorolt hirdetőberendezések csak az azoknak helyet adó ingatlanon végzett kereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató tevékenységhez közvetlenül kötődő tartalmúak lehetnek.
 
4. Részletszabályok
 
5.§ (1)    A hirdetőberendezés más tulajdonát képező ingatlanon csak az ingatlan tulajdonosának írásbeli engedélye alapján helyezhető el. A 4. § (2) bekezdés szerinti megállító tábla kivételével hirdetőberendezés közterületen csak közterület-használati engedély birtokában helyezhető el Göd Város Önkormányzatának a közterületek használatáról szóló 34/1991.(XI. 20.) önkormányzati rendeletében foglaltak szerint. A tulajdonosi, illetve a közterület-használati engedélyt az építési engedély kiadása iránti eljárásban, illetve a településképi bejelentési eljárásban a kérelmezőnek csatolnia kell.
(2) A hirdetőberendezések méretének, felületének számításánál figyelembe kell venni az annak szélein túlnyúló hirdetmények kiterjedését is.
(3) Magánterületen lévő ingatlanon valamennyi hirdetőberendezés közterületről bármely irányból látható felülete együttesen nem lehet nagyobb, mint az azoknak helyet adó ingatlan területének 0,5 százaléka. E korlátozás alól a polgármester településképi eljárás keretében felmentést adhat.
(4) Tulajdonosa minden hirdetőberendezésen köteles azonosítható módon feltüntetni a cégnevét, illetve nevét, továbbá a székhelyét, illetve lakóhelyét valamint településképi, építési-engedélyezési eljáráshoz kötött esetben az engedély, vagy bejelentésre a hatóság által kiadott számát.
(5) Az elhelyezett hirdetőberendezés, közzétett hirdetmény eredeti állapot megőrzése érdekében történő folyamatos karbantartása a hirdetőberendezés tulajdonosának, vagy a hirdetmény közzétevőjének feladata és kötelessége.
 
6.§ (1)    Az Önkormányzat a lakossági hirdetmények és a közérdekű tájékoztatás érdekében a város forgalmas részein egységes megjelenésű hirdetőberendezéseket üzemeltet.
(2) Ezeken legfeljebb A/4 méretű egyedi, közvetlen gödi vonatkozású, nem kereskedelmi hirdetmény díjmentesen helyezhető ki. Névtelen vagy jogsértő tartalmú hirdetmény nem helyezhető ki. A hirdetmény tartalmáért a kihelyező felel. A hirdetményen fel kell tüntetni a kihelyezés pontos dátumát.
(3) Az idejét múlt hirdetményt a kihelyezőnek le kell szednie és a hulladékot jogszerűen kell kezelnie.
(4) A jogellenes tartalmú, lejárt vagy feladatát betölteni nem képes leromlott állapotú hirdetményt a kihelyező mulasztása esetén a hirdetőtáblák kezelője előzetes értesítés nélkül eltávolítja.
 
5. Hirdetőberendezések egységes megjelenésére vonatkozó előírások
7.§ Az új hirdető-berendezések megjelenésére, anyagára, méreteire vonatkozó előírásokat 2014. április 30. napjáig önkormányzati rendelet állapítja meg.
 
6. Hirdetőberendezések, hirdetmények eltávolítására vonatkozó eljárási szabályok
 
8.§ (1)    Haladéktalanul el kell távolítani:
                a) ezen rendelet szabályainak nem megfelelően elhelyezett,
                b) nem megfelelően karbantartott,
                c) a városképbe nem illeszkedő, hirdetőberendezést és az
                d) idejét múlt,
                e) egyéb jogszabályi előírásokba ütköző tartalmú
hirdetményt.
(2) Amennyiben a hirdetőberendezés tulajdonosa, a kezelője vagy végső esetben az ingatlan tulajdonosa a berendezést nem távolítja el, erre a településképi kötelezési eljárás szabályai szerint kötelezhető, illetve nemteljesítés esetén a hirdetőberendezés elbontása a kötelezett költségére elvégezhető.
(3) A településképi kötelezettségek megszegése és végre nem hajtása esetén e magatartás elkövetőjével szemben 50 000.- forintig terjedő és ismételhető bírság szabható ki.
 
7. Záró rendelkezések
 
9.§ (1) E rendelet 2013. december 1. napján lép hatályba.
(2) Az e rendelet hatályba lépése előtt jogszerűen elhelyezett azon hirdetményt és hirdető-berendezést, amely e rendelet szabályaiba ütközik, az azzal rendelkezni jogosult köteles az előkertekből, kerítésekről, épületekről, egyéb rendeltetési egységekről 2014. szeptember hó 30. napjáig eltávolítani, vagy ha azzal a jogellenes állapot megszüntethető, a jogszabályi előírásoknak megfelelően köteles a hirdetőberendezést és hirdetményét átalakítani, továbbá fennmaradása érdekében az építéshatósági eljárásra, illetve a helyi településképi bejelentési rendelet vonatkozó szabály szerint eljárni. Ellenkező esetben a településképi kötelezés szabályait kell alkalmazni.
(3) Az e rendeletben foglaltak végrehajtásának ellenőrzése a közterület-felügyelet feladat- és hatáskörébe tartozik.
(4) E rendelet hatálybalépésével a hirdető-berendezések és hirdetmények elhelyezéséről szóló61/2008.(XII.12.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.
 
 
 
                               Markó József                                                                    dr. Szinay József
                               polgármester                                                                       címzetes főjegyző
 
 
 
 
Kihirdetési záradék:
 
A rendeletet kihirdettem:…2013……. év…XI….   hó …28… napján
 
 
Dr. Szinay József
címzetes főjegyző

« Vissza
Vissza a főmenübe