69/2016. (X. 24.) Pénzügyi Ellenőrző, Közbeszerzési és Jogi Bizottsági határozat
Tárgy: Gödi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. és Göd Városi Kommunikációs Nonprofit Kft. javadalmazási szabályzatának elfogadása

Göd Város Önkormányzatának Pénzügyi Ellenőrző, Közbeszerzési és Jogi Bizottsága javasolja a képviselő-testületnek, hogy az önkormányzati tulajdonban álló Gödi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-re és a Göd Városi Kommunikációs Nonprofit Kft.-re vonatkozóan az alábbi javadalmazási szabályzatot fogadja el, azzal a kiegészítéssel, hogy a javadalmazási szabályzat IV. fejezetében a „legkisebb munkabér” fogalmát pontosítsa.

 

JAVADALMAZÁSI SZABÁLYZAT

Bevezető

A köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény 5.§-ának (3) bekezdése szerint a köztulajdonban álló gazdasági társaság legfőbb szerve e törvény és más jogszabályok keretei között köteles szabályzatot alkotni a vezető tisztségviselők, felügyelőbizottsági tagok, valamint az Mt. 208. §-ának hatálya alá eső munkavállalók javadalmazása, valamint a jogviszony megszűnése esetére biztosított juttatások módjának, mértékének elveiről, annak rendszeréről.  A szabályzat biztosítja a közpénzek és a köztulajdon törvényes és ésszerű módon történő felhasználásának nyilvánosságát, szabályrendszere lehetővé teszi és segíti a költségvetési források hatékony felhasználását és ellenőrzését. A szabályzatot az elfogadásától számított harminc napon belül a cégiratok közé letétbe kell helyezni. A tv. 5.§ (4) bekezdése szerint a (3) bekezdésben meghatározott szabályzat rendelkezéseitől érvényesen eltérni nem lehet.

 

 

I. fejezet

Személyi és tárgyi hatály

A szabályzat személyi hatálya a ………………………………….Kft (a továbbiakban: Kft)

a)      ügyvezetőjére

b)      felügyelőbizottsági tagjaira

c)      Mt. 208.§-ának hatálya alá eső munkavállalóira terjed ki.

 

A szabályzat tárgyi hatálya kiterjed a Kft személyi hatálya alatt álló személyek

a)       javadalmazására,

b)      a jogviszony megszűnésének esetére biztosított juttatás módjára, mértékére, elveire és rendszerére.

II. fejezet

Hatásköri szabályok

A szabályzat elfogadása a tv. 5.§ (3) bekezdése szerint a köztulajdonban álló gazdasági társaság legfőbb szervének hatáskörébe tartozik. Ezen jogszabályi rendelkezésnek megfelelően a jelen szabályzat elfogadása és módosítása Göd Város Önkormányzatának képviselő-testülete (képviselő-testület) hatáskörébe tartozik. A javadalmazásra a vezető tisztségviselő javaslattételi joggal, a felügyelőbizottság véleményezési joggal rendelkezik.

A Felügyelő Bizottság elnöke és tagjai tiszteletdíját az alapító- Göd Város Önkormányzata – határozza meg.

Mindazon javadalmazási ügyekben, amelyekre a szabályzat kifejezett rendelkezést nem tartalmaz, a mindenkori jogszabályok figyelembe vételével a munkáltatói jogkör gyakorlója dönt.

 

 

Az alapító önkormányzat képviselő-testülete gyakorolja az ügyvezető kinevezési és felmentési jogát, valamint gyakorolja az ügyvezető feletti munkáltatói jogokat. Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az ügyvezető kinevezési és felmentési jogán, valamint a fegyelmi jogkörökön túl valamennyi munkáltatói jog gyakorlásával megbízza a polgármestert.

 

Az alapító önkormányzatot a Képviselő-testület képviseli azzal, hogy az általa meghozott döntéseket a mindenkori polgármester írja alá.

III. fejezet

A javadalmazás módjának, mértékének főbb elvei

A szabályzat hatálya alá tartozó javadalmazási formák és módok szerinti jövedelmek és juttatások sem külön-külön, sem pedig együttesen nem befolyásolhatják károsan a társaság gazdálkodását, kiegyensúlyozott működését.

A javadalmazási formáknak és módoknak igazodniuk kell a tevékenység jellegéhez.

A javadalmazási módok és formák kialakításában, bevezetésében és változtatásában érvényesíteni kell a fokozatosság elvét.

A javadalmazás mértékének kialakításakor a következő elveket, követelményeket kell érvényesíteni:

-          azonos elbírálás

-          átláthatóság

-          társaságon belüli arányosság

-          felelősséggel való arányosság

-          a létrehozott, az elért eredménnyel való arányosság

-          hatékonysággal való arányosság

-          a többletteljesítménnyel arányosság

-          az inflációval való arányosság

-          pályázatokon való részvétel, az elnyert pályázatokon szerzett pénzeszközök figyelembevétele

-          a társaság tevékenységéhez kapcsolódó üzletvitelben szerzett jártasság, tapasztalat.

Az ügyvezető e tisztségét munkaviszony keretében látja el.

IV. fejezet

A vezető javadalmazása, a Felügyelő Bizottság elnökének és tagjainak javadalmazása

A vezető munkabérét Göd Város Önkormányzatának Polgármestere állapítja meg.

 

A köztulajdonban álló gazdasági társaság felügyelőbizottsága elnökének e jogviszonyára tekintettel megállapított havi díjazása nem haladhatja meg a mindenkori kötelező legkisebb munkabér ötszörösét, illetve a felügyelőbizottság többi tagja esetében a mindenkori kötelező legkisebb munkabér háromszorosát. E díjazáson kívül a köztulajdonban álló gazdasági társaság felügyelőbizottságának tagja - az igazolt, a megbízatásával összefüggésben felmerült költségeinek megtérítésén kívül - más javadalmazásra nem jogosult.

A köztulajdonban álló gazdasági társaság igazgatósága elnökének vagy más tagjának, továbbá felügyelőbizottsága elnökének vagy más tagjának e jogviszonyára tekintettel a megbízatás megszűnése esetére juttatás nem biztosítható.

Egy természetes személy legfeljebb egy köztulajdonban álló gazdasági társaságnál betöltött vezető tisztségviselői megbízatás, valamint legfeljebb egy köztulajdonban álló gazdasági társaságnál betöltött felügyelőbizottsági tagság után részesülhet javadalmazásban.

V. fejezet

A vezető jogviszonyának megszűnése esetére biztosított juttatások

A vezető jogviszonyának megszűnése esetére a vezető az Mt. szerinti juttatásra jogosult.

 

Göd, 2016. …………………hó……………..nap

 

 

 

 

Göd Város Önkormányzatának képviseletében

Markó József Polgármester

« Vissza
Vissza a főmenübe