78/2022. (X. 25.) Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsági határozat
Tárgy: Göd város energiagazdálkodásával kapcsolatban szükséges intézkedés -
 78/2022. (X. 25.) VKB határozat
 
Göd Város Önkormányzatának Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága
 
a Képviselő-testületnek elfogadásra javasolja az alábbi határozati javaslatot:
 
Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete
 
az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve a humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 180/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 1. és 4.§-a, és a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján, figyelemmel a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében foglaltakra az alábbi határozatot hozza:
 
1.      Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az előre nem látható, energiaszolgáltatásban jelentkező akadályozottságra tekintettel, a közszolgáltatások folyamatos biztosíthatóságának szükségességét szem előtt tartva az önkormányzat energiaellátásnak biztosítása és a kötelező önkormányzati feladatellátás biztonsága érdekében úgy dönt, hogy a költségvetés tehervállaló képességéhez igazodóan jelentősen csökkentenie kell a beszerzendő energiamennyiséget 2021. bázisévhez képest. Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a jegyzőt, hogy az önkormányzati feladatellátásban résztvevő szervezetekkel (intézmények, cégek) működtetésében lévő vagyontárgyak energiafelhasználásának csökkentését célzó javaslatot készítsen elő és erről 2022. november végi rendes testületi ülésre előterjesztésként egy tájékoztatás kerüljön benyújtásra. Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a polgármestert, hogy ehhez szükséges intézkedéseket tegye meg, szükséges egyeztetéseket folytassa le és a tárgyalások során a munkahelyek megtartását is vegye figyelembe.
 
2.      Az önkormányzati fejlesztések tervezése, megvalósítása során érvényesíteni kell az alábbiakat:
2.1.A jövőbeni fejlesztésekben prioritás az energiafelhasználás csökkentése, a megújuló energiaforrások felhasználása és a körforgásos gazdaság előmozdítása.
2.2.Tekintettel arra, hogy az önkormányzati saját forrás lehetősége erősen korlátozott, ezért a fejlesztések tervezése során figyelembe kell venni a különböző finanszírozási lehetőségeket, elsősorban a vissza nem térítendő támogatásokat, de emellett a hiteleket is.
 
3.      Magyarország több települése is megkezdte annak vizsgálatát, hogy a közvilágítás időtartalma szűkíthető-e. Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a jegyzőt, hogy haladéktalanul egyeztetéseket kell kezdeményezni a közvilágítás időtartamának – 00:00 – 04:00 órák közötti – lehetséges szüneteltetéséről és a vizsgálat során kerüljön bevonásra a rendőrség. Amennyiben a közvilágítási energia mennyisége bármilyen módon csökkenthető, abban az esetben Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testületét írásban tájékoztassák.
 
4.      Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a jegyzőt, hogy a Kormány 1438/2022. (IX. 9.) Korm. határozata a központi költségvetési szervek földgáz-beszerzésével összefüggő további kötelezettségvállalásairól határozatnak eleget téve a Polgármesteri Hivatal nyitvatartási idejét 2022. november 1. napjától átmeneti jelleggel csökkentse az 1. számú melléklet szerint. A Polgármesteri Hivatal fűtését nyitvatartási napon 12:00 órától temperáló módon kell működtetni és csakis rendkívüli esetben, jegyzői hozzájárulás mellett lehet ezt meghaladó hőmérsékletet elérve fűteni pénteken, szombaton vagy vasárnap.
 
5.      Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a jegyzőt, hogy a városi rendezvényeket vizsgálják meg és javaslatot kell tenni, hogy a 2023. májusáig lezajló rendezvények hogyan tarthatóak meg a legalacsonyabb költségek mellett.
 
6.      194/2022. (IX. 13.) Képviselő-testületi határozat (Döntés a „Földgáz beszerzése Gödön 2022.10.01-2023.10.01.” tárgyú közbeszerzési eljárás lezárásáról - egyedi támogatási kérelem benyújtása) módosítása szükséges. A módosítással az alábbi szöveg lép érvénybe: „Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a jegyzőt, hogy Göd Város Önkormányzata vonatkozásában jelentkező villamos energia és gázártöbblet miatti kiadások finanszírozását segítő működési támogatás igénylése céljából nyújtson be egyedi támogatás iránti kérelmet Pest Megye Önkormányzatához.”
 
7.      Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságot, hogy energetika tanulmányt készíttessen az önkormányzati intézményekre és az elkészült tanulmányt mutassa be a Képviselő-testületnek.
 
Forrás: NINCS
 
Felelős: Tóth János jegyző és Balogh Csaba polgármester
Határidő: azonnal”
 
Felelős: VKB elnök
Hivatali felelős: jegyző
Határidő: azonnal
1.      számú melléklet
 
POLGÁRMESTERI HIVATAL ÜGYFÉLFOGADÁSI NYITVATARTÁSI IDEJE
 
Javasolt ügyfélfogadási idő
Hétfő:              8:00-12:00, 13:00-18:00
Szerda:            8:00-12:00, 13:00-16:00
Péntek:            NINCS
 
Javasolt munkarend:
Hétfő, kedd, szerda: normál
Csütörtök: 07:30-12:00, délután home office
Péntek: délelőtt home office
« Vissza
Vissza a főmenübe