2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2012. május 23-i ülésére

Tárgy:   Az építészeti és természeti értékek helyi védelméről szóló rendelet módosítása (felsőgödi árvízvédelmi töltés)
Készítette:   Bertáné Tarjányi Judit Főépítész
Előterjesztő:   Bertáné Tarjányi Judit Főépítész

Tisztelt Képviselő-testület!


A felsőgödi gát helyzetét a VKB megtárgyalta és az alábbi határozatot hozta:

 

68/2012.(IV.18.) sz. VKB határozat

Göd Város Önkormányzat Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága felkéri Bertáné Tarjányi Judit főépítészt, hogy felsőgödi Duna-gátat – a helyi építészeti értékvédelmi rendeletének módosításával - nyilváníttassa védetté.

Határidő: azonnal

 

Felelős: Bertáné Tarjányi Judit főépítész

 

 

 

 

Felsőgöd és a gát története:

 

1907-ben dr. Hajcsy György és dr. Szécsi Kálmán felparcellázták birtokaikat, a mai vasút-Széchenyi utca-Kinizsi utca-Terv utca által határolt területen. Ez alkotja a mai Felsőgöd magját, szívét. A budapesti lakásproblémák vonzóvá tették munkások körében a telkeket, igaz drága volt a négyzetmétere, de a részletfizetés miatt mégis sokan költöztek ide. 1910-re elérte a lakosságszám a 667 főt, ami okot adott további parcellázásra, ekkor került sor a Széchenyi utcától északra az Ilka-patakig, majd a kertvárosi részre is. 1907 december 15-én létrejött a Felsőgödi Családotthon Telepesek Egyesülete, mely az első helyi érdekvédelmi szervezet volt. A parcellázással egyidőben indult meg a 169. számú vasúti őrház feltételes megállóvá alakítása, ez a feltételes megállóhely 1910-ben szűnt meg, amikor a vonatok nagy része már rendszeresen megállt. A mostani állomásépület 1931-ben készült el.

 

 

....

 

 

1915-ben önálló kisközséggé vált Felsőgöd, Heyek Ede bíró vezetésével. Érdekesség, hogy az egyik első terv az volt hogy a község nevét Dunafüredre változtassák, de ezt a Belügyminisztérium visszautasította.

 

 

 

 

A sűrű áradások miatt, a Kertváros lakói védelmében gátat emeltek a Duna mentén terméskőből. Ez az 1925-ben emelt gát volt talán a legszebb a Duna ezen szakaszán, a bástyáival és fás sétányával.

 

 

(ld mellékelt fotó)

 

 

 

 

A gátat a későbbi időszakokban többször megmagasították árvízvédelmi okokból, de még így is maradt a hajdani szépségéből. A magyarországi Duna-szakasz egyik legszebb építménye napjainkban is.

A Corvinus Egyetem felmérte tájérték szempontjából, és 77,78%-os minősítést kapott.

http://tajertek.uni-corvinus.hu/?oldal=tajertek&mit=121525

 

Az építési törvény (1997 évi LXXVIII) az alábbiak szerint rendelkezik:

57. § (1)

302

 

Az építészeti örökségnek azok az elemei, amelyek értékük alapján a 56. § szerint nem részesülnek országos egyedi műemléki védelemben, de a sajátos megjelenésüknél, jellegzetességüknél, településképi vagy településszerkezeti értéküknél fogva a térség, illetőleg a település szempontjából kiemelkedőek, hagyományt őriznek, az ott élt emberek és közösségek munkáját és kultúráját híven tükrözik, a helyi építészeti örökség részét képezik.

 

 

(2)

303

 

A helyi építészeti örökség értékeinek feltárása, számbavétele, védetté nyilvánítása, fenntartása, fejlesztése, őrzése, védelmének biztosítása a települési önkormányzat feladata. Az országos területi műemléki védelem az egyes ingatlanokon fennálló helyi egyedi védelem hatályát nem érinti.

 

 

(3)

304

 

A helyi védetté nyilvánításról vagy annak megszüntetéséről, továbbá a védettséggel összefüggő korlátozásokról és kötelezettségekről és támogatásokról a települési önkormányzat (a fővárosban a fővárosi és a kerületi önkormányzat is) rendeletben dönt.

 

 

(4)

305

 

Az önkormányzat – a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény 5. § (1) bekezdésében foglalt együttműködési kötelezettségre figyelemmel – a helyi védettség településrendezési eljáráson kívüli megszüntetéséről szóló rendelet tervezetét tájékoztatásul megküldi a kulturális örökségvédelmi hatóságnak

 

 

 

Az Önkormányzatnak van rendelete az épített örökség védelméről: a többször módosított 11/1999 (IV.06) sz ÖK rendelet. A rendelet 9§-a sorolja fel a helyi védett épületeket. A védetté nyilvánítási eljárásról az érintetteket (így pl a tulajdonost) értesíteni kell és elegendő határidőt hagyni, hogy a hatályba lépés előtt észrevételt tehessen.


Döntési javaslat

"Göd Város Önkormányzatának rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről szóló 11/1999.(IV.06.) sz. Ök. rendelet kiegészítéséről "

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: ügyrendi, napirendi kérdések
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Göd Város Önkormányzatának 13/2012. (V. 31.) sz, rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről szóló 11/1999.(IV.06.) sz. Ök. rendelet kiegészítéséről
 
1.§
 
A rendelet 9.§-a az alábbi (5) bekezdéssel egészül ki:
 
„9.§ (5) Göd Város Önkormányzat Képviselő-testülete az e rendelet 3. § (1) bekezdése alapján a Felsőgödi árvízvédelmi töltésnek (hrsz 3659/1) az alábbi elemeit helyi egyedi védelem alá helyezi:
            a) a gát 1925-ben elkészült kőburkolata
            b) a gát kőburkolatában kialakított bástyák
            c) a kőburkolatban lévő lépcsők
Megengedett a műtárgyon minden olyan feltétlenül szükséges beavatkozás: melynek célja:
-          az árvíz elleni védelem biztosítása, ha az nem jár a védett építményrészek tönkretételével
-          az egységes megjelenés kialakítása
-          az eredeti állapot helyreállítása.”
 
2.§
 
A rendelet 2012. július 1-én lép hatályba.
 
 
 
Markó József                                                                       Dr. Szinay József
                    polgármester                                                             címzetes főjegyző


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe