11. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2012. május 23-i ülésére

Tárgy:   Alsógödi úszómüvek helyzetének rendezése
Készítette:   Bertáné Tarjányi Judit Főépítész
Előterjesztő:   Bertáné Tarjányi Judit Főépítész
Véleményező bizottság:   Képviselő-testület

Tisztelt Képviselő-testület!

 Az alsógödi Duna-parton jelenleg 3 úszómű tartózkodik.
 
 A HÉSZ az úszóművekről az alábbiak szerint rendelkezik:
 
 KIKÖTŐK ÉS ÚSZÓMŰVEK  
    
13. §
   (1) A közigazgatási területen állandó jellegű kikötő, illetve legalább idényjelleggel telepített úszómű csak az alábbi területeken, meghatározott partszakaszokon helyezhető el az egyéb előírások betartásával:
 a) északi közigazgatási határ és a 3255/2 hrsz. BM üdülő déli határa közötti partszakaszon
  b) A Jávorka utcától az alsógödi strand (525 hrsz.) köves partfalának alsó végéig terjedő szakaszon.
  (2) Úszómű (állóhajó) elhelyezéséhez előzetes sziluett vizsgálatot kell végezni, amellyel igazolni kell a környezethez illeszkedést.
 (3) Olyan úszóművek, amelyeken gazdasági tevékenységeket folytatnak - a kizárólag közlekedést szolgálók kivételével – a közigazgatási területen csak akkor helyezhetők el, ha környezeti paraméterei nem haladják meg a szomszédos területek környezeti határértékeit.
 (4) Lakó- vagy üdülő, vagy vendéglátás célját szolgáló úszómű (állóhajó) a közigazgatási területen nem helyezhető el.
  (5.) Úszómű (állóhajó) áramellátása aggregátorral nem biztosítható.
  Ezeknek az előírásoknak mind a 3 úszómű megfelel.
  Az úszóművek felsorolása az engedélyük szerint felülről lefelé haladva.:
 1. RÉV átkelőhely A Rudas és Társa BT rendelkezik az 1668 + 500 fkm szelvényében üzemeltetési engedéllyel 2013 július 30-ig. (Mellékelve) Az úszóművel és az üzemeltetésével kapcsolatosan az alábbi problémák merültek fel.
 
  - Az úszómű nem az engedélyes helyen tartózkodik, hanem attól mintegy 150 méterrel lejjebb.
  - Az engedély előírásai szerinti –az önkormányzattal kötelezően kötendő szerződésnek nincs nyoma önkormányzatunk irattárában.
  - Gyakorta előfordulnak illegális kikötések, amíg a rév a túlsó parton tartózkodik. A kikötő hajók személyzete arra hivatkozik, hogy a révészek a kikötést engedélyezték.

 - Az úszómű tényleges helyétől a városi szabadstrandnak el kell hagynia 100 métert, emiatt csak 50 méteres szakaszt tud a város létesíteni

 

 
A Bt-nek a VKB ülésen megjelent képviselője kérte, hogy a kérdéseket az engedély lejárta után, 2013-ban rendezhessék, a bizottság a kérést támogatta.
   2. A BME 1668+380 fkm szelvényre rendelkezett engedéllyel saját használatú úszóműállás üzemeltetésére. (mellékelve) Az engedélyestől a tulajdonosi hozzájárulást az Önkormányzat visszavonta.
   78/2011. (V. 25.) sz. Ök. határozat
 Göd Város Önkormányzat Képviselő-testülete visszavonja a 81/2008. (V. 14.) sz. határozatát, amelyben tulajdonosi hozzájárulást adott a BME úszóművéhez, mivel az úszómű üzemeltetése nem felel meg sem az Úszóműállás Üzemeltetési Szabályzat, sem az NKH KM/KA/NS/A/10706/8/2009 sz. határozat előírásainak.
 Az NKH által kiadott engedély 2. oldal alján a 3-as pontban szerepel, hogy
   - jelen határozat csak az érintett területek tulajdonosának, kezelőjének a hozzájárulásával érvényes, ezen hozzájárulás hiányában az úszóműállás nem üzemelhet.”
 
   Az úszómű üzemeltetője a tulajdonosi hozzájárulást figyelmen kívül hagyva, tovább üzemeltette az úszóművet. Az Egyetem új kérelmet terjesztett elő, melyben kérik a tulajdonosi hozzájárulás újbóli megadását. (mellékelve)
    3. A GSE az 1668 +200 fkm-re rendelkezett üzemeltetési engedéllyel és tulajdonosi hozzájárulással 2014. március 23-ig. A GSE és az Önkormányzat között született egy megállapodás, mely szerint az úszóművet az önkormányzat és a GSE közösen üzemelteti, így a GSE úszóműve a szabadstrandot nem akadályozná. Sajnálatos azonban, hogy a GSE a 2011. évben átépítette az úszóművet, és az úszóműre az NKH –annak túlságosan mély merülése miatt- nem adott használatbavételi engedélyt. Így az engedély nélküli úszómű a strandot akadályozza.
 Az engedélyt a GSE 2012. május 14-én beszerezte, így határozatot nem igényel.

1. döntési javaslat

""BME úszóműve""

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ügyrendi, napirendi kérdések
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Göd Város Önkormányzat Képviselő-testülete
 
2014. október 14-ig tulajdonosi hozzájárulást ad a BME úszóművéhez az 1668+ 380 fkm-hez, az 525 helyrajzi számú ingatlanra az alábbi feltételekkel:
- Az úszóműhöz a MAFC által benyújtott listán nem szereplő hajók nem köthetnek ki.
- A közösségellenes magatartást tanúsító hajóvezetők kikötési engedélyét a MAFC visszavonja és erről az Önkormányzatot írásban értesíti
- A BME és a vízfelület közötti területet folyamatosan karbantartja
- Az Önkormányzat területén a karbantartás jellegű munkákat meghaladó munkákat csak az Önkormányzat előzetes írásbeli engedélyével végez
- A BME területén építési munkákat csak Városrendezési Hatástanulmány elfogadása után végez
- A 02 helyrajzi számú területen és a mérőtelep területén építési munkák esetén figyelembe veszi az Önkormányzat ügyféli státuszát (Közvetlen szomszéd)
- Az Önkormányzat területére rendszám nélküli, forgalmi engedéllyel nem rendelkező közúti járművet nem enged.
- Az Önkormányzat területén a forgalmat akadályozó, vagy balesetveszélyt okozó eszközt (így különösen hosszabbítót, vagy az úszómű rögzítéséhez használt kötelet) nem helyez el.
 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2012. 07. 01.
Felelős: Markó József
Hivatali felelős: Bertáné Tarjányi Judit

2. döntési javaslat

""Rév úszóműve""

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ügyrendi, napirendi kérdések
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 
Göd Város Önkormányzat Képviselő-testülete
 
ideiglenes tulajdonosi hozzájárulást ad a Rudas és Társa BT, mint RÉV üzemeltetője úszóművének a jelenlegi helyén maradásához 2013. július 31-ig azzal, hogy 2013-ban új engedélyezési eljárást folytat le, ahol a feltételeket rögzítik.
 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal
Felelős: Markó József
Hivatali felelős: Bertáné Tarjányi Judit

« Vissza
Vissza a főmenübe