8. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2012. szeptember 26-i ülésére

Tárgy:   Telekadó-tartozás rendezésével kapcsolatos ingatlanvásárlási ajánlat
Készítette:   Jakab Gábor Osztályvezető, dr. Nyitrai Judit ügyvéd
Előterjesztő:   Markó József polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi Ellenőrző, Közbeszerzési és Jogi Bizottság

                                  

 

Tisztelt Pénzügyi Ellenőrző, Közbeszerzési és Jogi Bizottság (PEKJB)!
 
  Tisztelt Képviselő-testület! 
 

 
A Dunamenti Park Ingatlanfejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaságnak (2131 Göd, Nemeskéri Kiss Miklós u. 33., cég: 13-09-102078, képviseletében eljár: Zellei Jánosné ügyvezető) és a Dunamenti Invest Ingatlanforgalmazó Korlátolt Felelősségű Társaságnak (2131 Göd, Nemeskéri Kiss Miklós u. 33., cg:13-09-109353., képviseletében eljár: Zellei Jánosné ügyvezető) – a továbbiakban: együtt vállalkozások -  az Önkormányzat felé nagyon jelentős összegű telekadó-tartozása áll fenn.

  A vállalkozások ügyvezetőjének javaslata arra irányul (beadványaik másolatát csatoljuk, a 2012. február 8-i keltezésű levélben feltüntetésre kerültek az általuk minimálisan elfogadható telekárak)  hogy meghatározott ingatlanokat eladnának az önkormányzatnak úgy, hogy azok vételárába az önkormányzat a telekadó-tartozást beszámítaná.    

 
A cég tulajdonát képező, eladásra felkínált ingatlanok a következők: 
    1./ Göd belterület 8151/8 hrsz. alatt felvett „kivett beépítetlen terület” megjelölésű, 1592 m2 területű, természetben 2131 Göd, Nemeskéri Kiss Miklós u. 79. szám alatti ingatlan (az ingatlan 1/1 arányú tulajdonosa a Dunamenti Park Ingatlanfejlesztő Kft, az ingatlan tehermentes) 
 
    2./Göd belterület 8151/9 hrsz. alatti, természetben 2131 Göd, Castrum u. 13., szám alatti „kivett beépítetlen terület” megjelölésű, 1398 m2 területű ingatlan (az ingatlan 1/1 arányú tulajdonosa a Dunamenti Park Ingatlanfejlesztő Kft, az ingatlan tehermentes) 
 
   3./ Göd belterület 8151/10 hrsz. alatti, természetben 2131 Göd, Castrum u. 11. szám alatti, „kivett beépítetlen terület” megjelölésű, 1364 m2 területű ingatlan (az ingatlan 1/1 arányú tulajdonosa a Dunamenti Park Ingatlanfejlesztő Kft, az ingatlan tehermentes) 
 
   4./ Göd belterület 6951/67 hrsz. alatti, természetben 2131 Göd, Bornemissza u. 23. szám alatti, „kivett beépítetlen terület” megjelölésű, 1200 m2 területű ingatlan (az ingatlan 1/1 arányú tulajdonosa a Dunamenti Invest Kft, az ingatlan tehermentes)

   Az ingatlanok építési teleknek minősülnek, a fekvésüket ábrázoló térképi mellékletet csatoljuk.

   Megjegyezzük, hogy a felsorolt ingatlanok vételre történő felajánlását követően még voltak olyan jelzések a vállalkozások részéről, hogy újabb ingatlanokat is felajánlanak, de erre ezidáig nem került sor.

   A vállalkozások ügyvezetőjétől az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 54. § (1) bekezdés c. pontjában leírtak alapján egyidejűleg kértük, hogy adja meg a hozzájárulását ahhoz, hogy a cégekkel önkormányzati adózásával kapcsolatos, adótitoknak minősülő adatokat, információkat a nyilvános ülések során közölhessük Önökkel.

   Amennyiben a T. Képviselő-testület elvi támogatását adja a cég kérelméhez, akkor a javaslat további kimunkálására kerülne sor olyan módon, hogy az ingatlanok értékbecslését elkészíttetjük és a vállalkozásokkal a vételárat illetően további egyeztető tárgyalásokat folytatunk.  

   Fentiek alapján a PEKJB-től az alábbi döntési alternatívák egyikének elfogadására történő javaslatot kérünk, egyúttal kérjük a képviselő-testületet, hogy a PEKJB határozata alapján hozza meg a döntését.

 

 

 


Döntési javaslat

"Telekadó-tartozás rendezése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ügyrendi, napirendi kérdések
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

„B” alternatíva

Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

nem támogatja a  Dunamenti Park Ingatlanfejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaságnak és a Dunamenti Invest Ingatlanforgalmazó Korlátolt Felelősségű Társaságnak azon kezdeményezését, amely szerint a cégek telekadó tartozásának kiegyenlítésére olyan módon kerülne sor, hogy az önkormányzat a cégektől megvásárolja a Göd 8151/8., 8151/9., 8151/10, 6951/67 hrsz-ú ingatlanokat akként, hogy az ingatlanok vételárába a telekadó tartozás összege beszámításra kerül.

 

 

Markó József 
 polgármester

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal
Felelős: Markó József
Hivatali felelős: Jakab Gábor

« Vissza
Vissza a főmenübe