9. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2015. november 26-i ülésére

Tárgy:   Együttműködés a Békés Megyei Önkormányzattal
Készítette:   Petényi Roland
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester

 Tisztelt Képviselő-testület!
 
A 2014-2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet jelentős változtatásokat vezetett be a korábbi időszakra vonatkozó szabályozási rendszerhez képest. A jogszabály rögzíti többek között a Kormány, az Irányító Hatóságok, a kifizető ügynökségek és a szakmai támogatók feladatait, meghatározza a többéves nemzeti és az éves fejlesztési keretet, a felhívások meghirdetésének szabályait, a kiválasztási eljárások és a támogatások igénylésének rendjét, valamint az elszámolható költségekre vonatkozó százalékos korlátokat is.
 
Fontos, hogy az Önkormányzat már a pályázati források megnyílása előtt felkészüljön arra, hogy a támogatási lehetőségeket minél hatékonyabban kihasználja fejlesztési elképzelései megvalósítása érdekében.
 
A Kormányrendelet 5. melléklete tartalmazza az európai uniós források felhasználása kapcsán felmerülő költségek elszámolhatóságának nemzeti szintű szabályait.
A 2014-2020 programozási időszakban a projektmenedzsment költségek együttesen nem haladhatják meg a projekt összes elszámolható költségének 2,5%-át. Emellett a projektmenedzsment költségek vonatkozásában a közszféra szervezetekre speciális előírások vonatkoznak. A projektjavaslat kidolgozásához és a projektmegvalósítás alatti projektmenedzsmenthez igénybe vett szakértői szolgáltatás díja a közszféra szervezet kedvezményezettek esetén kizárólag akkor számolható el a projekt keretében, ha a szakértői szolgáltatást állami vagy önkormányzati költségvetési szerv, vagy 100%-ban állami vagy önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság, egyéb szervezet látja el.
A költségvetési szervek vonatkozásában elmondható, hogy a megyei önkormányzat köteles részt venni a területén található települési önkormányzatok – a Kormányrendelet hatálya alá tartozó támogatásokból megvalósuló – közfeladat fejlesztési projektjeinek előkészítésében és megvalósításában, amennyiben azt a települési önkormányzat kéri.
A megyei jogú önkormányzat a közreműködést csak saját alkalmazásában álló munkatárssal oldhatja meg.
A települési önkormányzat a megyei önkormányzat közreműködésének költségét a saját projektmenedzsment költségei között számolja el.
 
Fentiekre vonatkozóan a Békés Megyei Önkormányzat roadshow sorozatot szervezett Békés megyében, ahol lehetőséget biztosított a településeknek az együttműködési megállapodás megkötésére. Akkor ez még nem volt időszerű. Az elmúlt időszakban a Békés megyei Önkormányzat magas szakmai színvonalú projektmenedzsment szervezetet alakított ki, illetve rendszeres kapcsolatot tart az Irányító Hatósággal, hogy elsők között értesüljön az pályázatokkal kapcsolatos aktualitásokról.
 
Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete tehát dönthet úgy, hogy a közeljövőben megnyíló uniós pályázatok előkészítése és a fejlesztési projektek megvalósítása során a projektmenedzsmenti feladatok ellátását a Közös Önkormányzati Hivatalon keresztül biztosítja, illetve amennyiben nem rendelkezik elegendő kapacitással, akkor igénybe veszi a megyei önkormányzat fent ismertetett szolgáltatását az egyes projektekre vonatkozóan, eseti megbízással. Az együttműködési keretmegállapodás jelen előterjesztés mellékletét képzi.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megvitatni szíveskedjen és döntését határozat formájában hozza meg.  

Döntési javaslat

"Együttműködés a Békés Megyei Önkormányzattal"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: költségvetés
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az együttműködési keretmegállapodás tervezetet megismerte, elfogadja azzal a kiegészítéssel, hogy amennyiben a Közös Önkormányzati Hivatal a 2014-2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások igénybevétele és a fejlesztési projektek megvalósítása során a projektmenedzsmenti feladatainak ellátására nem rendelkezik elegendő kapacitással, akkor az egyes konkrét projektek beruházások ismeretében projektenként dönt arról, hogy a 272/2014.(XI.05.) számú kormányrendelet 3.8.2.1. pontja szerint a projektmenedzsmenti  feladatokat az önkormányzat költségvetési szerve, vagy 100 %-os állami tulajdonban lévő gazdasági társasággal láttassa el. Azaz kapacitáshiány esetén az Önkormányzat fenntartja magának a jogot, hogy eseti, az adott projektre vonatkozó együttműködési megállapodást kössön a Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulással (5600 Békéscsaba, Szent István tér 7.). A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az együttműködési keretmegállapodás aláírására.  
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe