57/2015. (XII. 15.) Humán Bizottsági határozat
Tárgy: Előterjesztés Fonyód Város Önkormányzatának 2016. évi költségvetési koncepciójára

A Humán Bizottság az alábbi javaslatot terjeszti a Képviselő-testület elé:


Fonyód Város Önkornyzatának Képviselő-testülete Fonyód Város Önkornyzata 2016. évre vonatkozó költségvetési koncepcját az eterjesztésben foglaltaknak megfelelő tartalommal az alábbiakban rögzített alapelvek érvényesülése mellett fogadja el:

-              A bevételek növelése érdekében adóellenőrzéseket kell foganatosítani és megfelelő intézkedésekkel csökkenteni kell az adóhátralékok állományát.

-              A költségvetési egyenleg javítása érdekében a Képviselő-testület előzetesen hozzájárul a forgalomképes ingatlanok 50 millió Ft mértékű 2016. évi értékesítésének előkészítéséhez.

-              A költségvetési rendelettervezet összeállítása során a hitel felvétel nem tervezhető.

-              A gazdasági társaságok költségvetésének tervezetét az önkormányzat bizottságai véleményezik. A 2016. évi működési támogatások meghatározása során javasoljuk, hogy az önkormányzat által biztosított támogatás összege a 2015. évi tényleges támogatás mértékéig kerüljön engedélyezésre.

-              Javasoljuk engedélyezni valamennyi önkormányzati intézmény és gazdasági társaság munkavállalója vonatkozásában a cafeteria összegét 10.000.-Ft/fő/hó összegben meghatározni, illetve 40.000.-Ft/fő/év összegű kiegészítő juttatás kifizetéséhez forrást biztosítani a költségvetésekben.

-              A szociális támogatások tekintetében a 2016. évben várhatóan kifizetésre kerülő támogatások számításánál a 2015. évi adatokat kell alapul venni, melyek szerint jelentősen csökkenni fog a szociális támogatásokra fordítandó keretösszeg.

-              A kiadási főösszeghez viszonyítva az általános tartalék 3 %-nál, a céltartalék 5 %-nál nem lehet kevesebb.

-               A fejlesztési feladatok között meg kell határozni a 2015. évi módosított közbeszerzési tervben kitűzött feladatokat, a további feladatokat a pályázati kiírások és a támogatási intenzitások megismerése után alakítja ki a Képviselő-testület.

-              A végleges költségvetési rendelet-tervezet kidolgozása során tovább kell keresni a bevételek növelésének és a kiadások csökkentésének lehetőségeit.

-              Az intézmények és az önkormányzati gazdasági társaságok költségvetési előirányzatait az intézményvezetőkkel és a gazdasági társaságok vezetőivel történő egyeztetés útján kell kialakítani.

-              A Képviselő-testület a polgármester útján felkéri a jegyzőt, hogy az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1)-(4) bekezdésének és a helyi önkormányzatok és szerveik, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 140. § (1) bekezdése a) pontjának előírása szerint készítse majd el a jogszabály szerinti határidőt figyelembe véve a 2016. évi költségvetési rendelet-tervezetét.

-              A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a jegyző által készített költségvetési rendelet-tervezetet az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. § (2) bekezdése rendelkezéseinek megfelelően nyújtsa be a Képviselő-testületnek elfogadásra.

-              A Képviselő-testület felkéri a bizottságokat, hogy a költségvetési koncepció alapján folyamatában segítsék az Önkormányzat költségvetésének tervezését és megalapozott takarékos gazdálkodását.

« Vissza
Vissza a főmenübe