118/2022. (IX. 27.) Jogi és Humán Bizottsági határozat
Tárgy: Előterjesztés az egyes építési tevékenységekkel kapcsolatos parkolóhelyek biztosításáról szóló rendelet elfogadásáról
A Jogi és Humán Bizottság javasolja Fonyód Város Önkormányzata Képviselő-testületének az előterjesztés szerinti rendelet-tervezet elfogadását:


Fonyód Város Önkormányzata Képviselő-testületének .../2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete
az egyes építési tevékenységekkel kapcsolatos parkolóhelyek biztosításáról
Fonyód város Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16 §-a, valamint az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (továbbiakban OTÉK) 42. § (11) bekezdés rendelkezésire figyelemmel az alábbi rendeletet alkotja:
1. §
A rendelet területi hatálya kiterjed Fonyód Város közigazgatási területére.
2. §
A rendelet személyi hatálya kiterjed Fonyód közigazgatási területén belül mindazokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiség nélküli társaságokra, szervezetekre, állami szervekre (továbbiakban: építtetőre) akik/amelyek
a)      új lakóépületet, vagy nem lakás céljára szolgáló építményt szándékozik létesíteni,
b)      meglévő épület funkciójának megváltoztatása érdekében építési engedély köteles bővítést, illetve átalakítást szándékozik megvalósítani,
c)      építéssel nem járó átminősítési eljárást kezdeményez feltéve, hogy az épület tervezett funkciójához a meglévőnél nagyobb számú parkoló szükséges.
3. §
(1) Az építmények rendeltetésszerű használatához szükséges parkolók számát az OTÉK előírásai alapján kell meghatározni.
(2) E rendelet hatályba lépése előtt már meglévő építmény, épület bővítése, önálló rendeltetési egységeket ill. az épület egészét érintő rendeltetésmód-váltás esetén az eredeti - a kérelem benyújtásakor még meglévő - állapot (1) bek. szerint számított parkoló-igénye e rendelet alkalmazásában (a hatósági eljárás során benyújtott un. parkolási mérleg számításban) biztosítottnak tekintendő.
4. §
(1) Az építési engedélyben rögzíteni kell a létesítendő parkolóhelyek számát és a létesítés módját.
(2) Amennyiben az építési engedélyezési eljárás során megállapítást nyer, hogy a 3. § (1) bekezdésben leírtak alapján szükséges parkolóhely kialakítása az építési telken nem biztosítható, úgy a telekhatártól mért, legfeljebb 500 m-en belüli más telken parkolóban, parkolóházban vagy a közterületek közlekedésre szánt területe egy részének, illetve a közforgalom céljára átadott magánút egy részének felhasználásával kialakíthatók.
(3) A megfelelő számú és a (2) bekezdésben megjelölt feltételű parkolóhely biztosításának módja:
a)      a megváltási díj befizetése után a közterületen
aa) Önkormányzat a parkolót kiépíti vagy
ab) az Önkormányzat már meglévő de még nem lekötött kapacitású parkolóban a parkolóhely egy részét biztosítja
b)      közforgalom céljára átadott magánút egy részének felhasználása esetén a tulajdonos hozzájárulásának igazolásával.
(4) Az önkormányzat csak akkor vállalja át a várakozóhely kiépítésének vagy biztosításának kötelezettségét, ha arra a tervezett beruházástól legfeljebb 500 méter           
távolságon belül e célra alkalmas, önkormányzati tulajdonú területen lehetőség van.
5. §
(1) A gépjármű elhelyezési kötelezettség megváltásának összege:
1.      személygépkocsi esetén 950.000,-Ft+ÁFA/parkolóhely
2.      tehergépkocsi, autóbusz esetén 1.300.000,-Ft+ÁFA/parkolóhely
(2) A megváltási díj a kiépítés esetén magában foglalja a parkolóhely, továbbá az egy parkolóhoz szükséges kiszolgáló út, közművek (csapadékvíz csatorna, közvilágítás, egyéb közmű kiváltások), fásítás, valamint az útcsatlakozás tervezési, engedélyezési és megvalósítási költségét.
(3) Amennyiben az építésügyi hatóság engedélye fellebbezés, vagy felügyeleti intézkedés miatt nem emelkedik jogerőre, a jogorvoslati eljárás befejezése után az Önkormányzat az építtető kérelmére a befizetett összeget a visszaigénylés kézhez vételétől számított 15 napon belül kamatmentesen visszafizeti.
(4) A jogerősen engedélyezett, de az építtető érdekkörében felmerülő okból meghiúsuló, vagy módosuló építkezés esetén az építtető kérelmére a befizetett összeget az önkormányzat a visszaigénylés kézhezvételétől számított 15 napon belül kamatmentesen köteles visszafizetni.
(5) Ha a parkolási igényű létesítmény rendeltetése a használatbavételi engedély kiadását követően oly módon változik, hogy annak az OTÉK szerinti várakozóhely szükséglete csökken, a befizetett megváltási összeg nem igényelhető vissza.
6. §
A kialakításra kerülő parkolók az Önkormányzat tulajdonában maradnak, az építtető sem tulajdonjogot, sem kizárólagos használati jogot, sem díjmentességet nem szerez.
7. §
Az építtető által benyújtott kérelem alapján a Képviselő – testület dönt a parkolóhely biztosításának 4. § (3) bekezdésben rögzítettek módjáról és megállapodást köt az építtetővel.
8. §
A parkoló megváltási megállapodás tartalmazza:
a)      a parkolóhelyek számát;
b)      a fizetendő megváltási díjat;
c)      a befizetés módját, határidejét;
d)      a parkolóhely létesítésének módját, helyét, határidejét.
9. §
(1) Az önkormányzat az egyes építtetőket terhelő gépjármű elhelyezési kötelezettség szervezett formában történő teljesítése érdekében parkolóalap számlát hoz létre.
(2) Az e célból származó bevételeket az Önkormányzat főkönyvi könyvelésében elkülönítetten tartja nyilván.
(3) A parkolóalap csak parkolóhely létrehozásával kapcsolatos területek megszerzésére, közművesítésére és parkolóhely létesítését célzó beruházásokra használható fel.
10. §
Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.
11. §
Rendelkezéseit a már folyamatban lévő építési engedélyezési eljárásokban is alkalmazni kell.
12. §
Hatályát veszti az építmények, önálló rendeltetési egységek építéséhez, kialakításához kapcsolódó parkolóhelyek biztosításáról szóló 26/2005. (XI. 2.) önkormányzati rendelet.
 
 
 
 
« Vissza
Vissza a főmenübe