121/2022. (IX. 27.) Jogi és Humán Bizottsági határozat
Tárgy: Előterjesztés a várakozási díjjal érintett várakozási területek kijelölésének és ezen területek igénybevételének szabályairól szóló önkormányzati rendelet elfogadásáról, és a 20/2015. (XI.06.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről
A Jogi és Humán Bizottság javasolja Fonyód Város Önkormányzata Képviselő-testületének az előterjesztés szerinti rendelet-tervezet elfogadását:

Fonyód Város Önkormányzata Képviselő-testületének .../2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete
a várakozási díjjal érintett várakozási területek kijelölésének és ezen területek igénybevételének szabályairól
 
Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
 
1. A rendelet hatálya

1. §

 
(1) A rendelet területi hatálya kiterjed Fonyód Város közigazgatási területén az 1. mellékletben felsorolt várakozási területekre.

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed valamennyi járműre (a továbbiakban: közúti jármű), kivéve:
a)    a megkülönböztető fény- és hangjelzéssel jogszerűen felszerelt közúti járműveket (mentők, tűzoltók, rendőrségi, orvosi ügyeletet ellátó közúti járművek),
b)    a figyelmeztető jelzést használó kommunális szolgáltató közúti járműveket,
c)    a közműhiba-elhárítást végző közúti járműveket (a hiba kijavításához kiérkező szervizautó és az azt kiszolgáló közúti járművek) a hiba elhárításának időtartamáig,
d)    a háromnál kevesebb kerekű közúti járműveket,
e)    a mozgásában korlátozott személy, vagy az őt szállító személy közúti járművét, amennyiben a külön jogszabály szerinti engedélyt jogszerűen használja és azt a 10. § (2) bekezdésében foglaltak szerint helyezi el,
f)    a Fonyód Város Önkormányzata által üzemeltetett közúti járműveket.
 
2. A várakozási területek igénybevételének szabályai

2. §

(1) Az 1. § (1) bekezdésében megjelölt várakozási területeken várakozni a díjköteles várakozási időszak alatt kizárólag díjfizetés ellenében, a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet és e rendelet szabályai szerint lehet. A díjköteles várakozási időszakon kívül a várakozási területeken nem kell várakozási díjat fizetni.

(2) A várakozási területek díjköteles várakozási időszakát a 2. melléklet tartalmazza.

(3) A szolgáltatás a várakozási területeken elhelyezett közúti járművek őrzésére nem terjed ki.

(4) A burkolati jellel jelölt várakozási területen a közúti jármű vezetője a közúti járművet úgy köteles elhelyezni, hogy a közúti jármű egy várakozóhelyet foglaljon el. Ellenkező esetben a burkolati jellel ellátott várakozási területen a várakozási díjat a közúti jármű által elfoglalt várakozóhelyek száma után kell megfizetni.
 
3. A várakozási területek üzemeltetése

3. §

(1) A várakozási területeken a várakozás legfontosabb szabályairól, a várakozási díj mértékéről és a várakozási díjfizetés módjáról való tájékoztatás érdekében kiegészítő táblát kell elhelyezni jól látható módon.

(2) A kiegészítő táblán fel kell tüntetni:
a)    a várakozóhelyen várakozók díjfizetési kötelezettségét,
b)    a díjköteles várakozási időszakot,
c)    a várakozási díj mértékét közúti jármű fajtánként,
d)    a díjköteles várakozás minimálisan fizetendő várakozási díját,
e)    a pótdíj összegét,
f)    a „nem őrzött” parkolóra való utalást,
g)    a közszolgáltató nevét, az ügyfélszolgálat címét és telefonszámát.

(3) A (2) bekezdésben megjelölt információkat magyar nyelv mellett német és angol nyelven is közölni kell rajzjel (piktogram) elhelyezése mellett.
 
4. §
 
Az 1. § (1) bekezdésben megjelölt várakozási területtel kapcsolatos közszolgáltatási feladatokat a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: közszolgáltató) látja el.
 
4. A várakozási díjak

5. §
 
(1) A várakozási területeken fizetendő várakozási díj mértékét a 3. melléklet tartalmazza.

(2) Autóbusz, vontató, tehergépkocsi, mezőgazdasági vontató, lassú jármű és pótkocsi várakozása esetén a várakozási díj az (1) bekezdés szerinti díj háromszorosa, járműszerelvény várakozása esetén a várakozási díj az (1) bekezdés szerinti díj hatszorosa.
 
5. A díjfizetés módja

6. §
 
(1) Az 1. melléklet 1. és 2. pontjában jelölt várakozási területeken a sorompóval lezárt parkolóba való behajtáskor az automatából kiadott jegyet a közúti jármű használója köteles megőrizni.

(2) A parkoló elhagyása előtt legfeljebb 15 perccel korábban az (1) bekezdésben jelzett jegyet a parkoló automatánál köteles a közúti jármű használója érvényesíteni, az előírt díjat megfizetni.

(3) A (2) bekezdés alapján érvényesített jegynek a kijáratnál lévő automatába való behelyezésével hagyható el a parkoló.

(4) Amennyiben a közúti jármű használója elveszti a parkolás megkezdésekor kapott jegyet, a 3. melléklet 2. pontjában meghatározott díj megfizetését követően hagyhatja el a parkoló területét.
 
7. §
 
(1) Az 1. melléklet 3. és 4. pontjában jelölt várakozási területeken történő megállást követően a várakozási díjat haladéktalanul, az elfoglalt várakozási helyek számának és a szándékolt várakozási időnek megfelelően előre meg kell váltani.

(2) A várakozási díjat a várakozási terület helyszínén lévő parkoló automatából történő jegyváltás útján kell megváltani. A várakozási díj megváltásáról kiállított igazolást parkolójegyként kell használni.
 
8. §
 
(1) Az 1. melléklet 5. pontjában jelölt várakozási területeken történő megállás előtt a várakozási díjat haladéktalanul, az elfoglalt várakozási helyek számának megfelelően előre meg kell váltani.

(2) A várakozási díjat a várakozási terület helyszínén kézi díjbeszedés útján kell megváltani. A várakozási díj megváltásáról kiállított nyugtát, igazolást, vagy készpénzfizetési számlát parkolójegyként kell használni.
 
9. §
 
(1) Az 1. melléklet 6. pontjában jelölt várakozási területen a parkolóhelyekre előzetesen parkoló bérletet kell váltani a közszolgáltatónál. A parkoló sorompóval ellátott bejárata távirányítóval működik. A távirányító használatáért a 3. mellékletben meghatározott összegű kauciót kell fizetni.

(2) Parkoló bérlet egy év, vagy egy hónap időtartamra váltható. Az éves bérlet január elsejétől december 31-ig érvényes. A havi bérlet a hónap első napjától a hónap utolsó napjáig érvényes.

(3) A megváltott parkoló bérletet visszaváltani nem lehet.

(4) A parkoló bérlet forgalmi rendszámhoz kötött, nem átruházható.

(5) A forgalmi rendszám megváltozása esetén a parkoló bérlet a közszolgáltatónál kicserélhető azzal, hogy az érvényességi ideje változatlan marad.
 
6. A díjfizetés igazolása

10. §

(1) A várakozási díj megfizetését igazoló parkolójegyet a közúti jármű első szélvédő üvege mögött, kívülről jól látható helyen, érvényességének ellenőrzését biztosítva, olvasható módon kell elhelyezni.

(2) Mozgásában korlátozott személy által vezetett, vagy az őt szállító közúti járművön az (1) bekezdésben megjelölt helyen és módon kell elhelyezni a külön jogszabály szerint kiadott engedélyt.
 
7. A pótdíj és ellenőrzés

11. §

(1) A pótdíjakra vonatkozó rendelkezések tekintetében a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) 15/C-15/E. §-ában foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.

(2) A pótdíj kiszabásáról szóló értesítésen fel kell tüntetni a szabálytalanság tényét, annak helyét (a várakozási terület helyét), időpontját, vagy időtartamát, a közúti jármű rendszámát, továbbá a várakozási díjra és pótdíjra vonatkozó rendelkezéseket.

(3) A közszolgáltató bármikor jogosult ellenőrizni a várakozási területek szabályszerű igénybevételét, a várakozási díj megváltásának szabályszerűségét. A közszolgáltatónak az ellenőrzés során feltárt szabálytalanságokat bizonyítható módon rögzítenie kell.

(4) A közszolgáltató jár el a Kkt. 15/C-15/D. §-ában meghatározott feladatok tekintetében.

(5) A közszolgáltató köteles a közszolgáltatás ellátásával kapcsolatban felmerült költségekről, bevételekről (megbontva várakozási díjakra és pótdíjakra) az önkormányzat felé a külön szabályzatban foglaltak szerint írásban elszámolni.
 
8. Záró rendelkezések

12. §

Ez a rendelet 2022. november 1-jén lép hatályba.
 
13. §

 
Hatályát veszti a várakozási díjjal érintett várakozási területek kijelölésének és ezen területek igénybevételének szabályairól szóló 20/2015. (XI. 6.) önkormányzati rendelet.
 
1. melléklet

Várakozási területek

1. Fonyód, Vigadó tér (Hrsz.: 8248/6, 8261/2) kiépített, forgalmi jelzőtáblával jelzett, sorompóval lezárt várakozóhelyek területe

2. Fonyód, Sándortelepi Panoráma strand (Hrsz.: 8248/5) déli oldalán kiépített, forgalmi jelzőtáblával jelzett, sorompóval lezárt várakozóhelyek területe

3. Fonyód, Fürdő utcában (Hrsz: 8261/2) a vasúti átjárótól a Lidó Társasház ingatlan nyugati telekhatárig, az utca északi oldalán és a 8250/4 hrsz-ú ingatlanon kiépített várakozó helyek területe, 2 db fizető automatával ellátva

4. Fonyód, Hunyadi János utcában (Hrsz: 8176) a Szent István utca és a Blaha L. utca között lévő területen lévő várakozóhelyek területe, 2 db fizető automatával ellátva

5. Fonyód, Piac előtt lévő parkoló és a volt lengyel piac (Hrsz: 8059/2) területe, a Gáz utcában lévő garázssor előtti területe (Hrsz: 8064/1), valamint a 10239/3 és 10247/1 hrsz-ú ingatlanok területe, kézi díjbeszedéssel

6. Fonyód, Hunyadi János utcában (Hrsz: 8116/2) a Mátyás Király Gimnázium melletti területen lévő várakozóhelyek (15 db) sorompóval lezárt területe.
 
2. melléklet

A várakozási területek díjköteles várakozási időszaka

 
1. Az 1. melléklet 1–3. pontjában jelölt területen minden év május 1-től szeptember 30-ig terjedő időszakban, minden nap 8 órától 22 óráig terjedő időtartamban.

2. Az 1. melléklet 4. pontjában jelölt területen minden év január 1-től december 31-ig terjedő időszakban, munkanapokon 8 órától 16 óráig terjedő időtartamban.

3. Az 1. melléklet 5. pontjában jelölt területen minden év május 1-től szeptember 30-ig terjedő időszakban, minden szerdán és szombaton, 6 órától 14 óráig terjedő időtartamban.

4. Az 1. melléklet 6. pontjában jelölt területen minden év január 1-től december 31-ig terjedő időszakban.
 
3. melléklet

A várakozási területen fizetendő várakozási díjak mértéke

A várakozási területen fizetendő várakozási díjak mértéke

A)
Az 1. melléklet 1. és 2. pontjában jelölt területen:
1. Bruttó 300,- Ft/óra/közúti jármű
2. Bruttó 4.200,- Ft/nap/közúti jármű

B)
Az 1. melléklet 3. pontjában jelölt területen:
1. Bruttó 300,- Ft/óra/közúti jármű


C)
Az 1. melléklet 4. pontjában jelölt területen:
1. Bruttó 300,- Ft/óra/közúti jármű


D)
Az 1. melléklet 5. pontjában jelölt területen:
1. Bruttó 500,- Ft/nap/közúti jármű


E)
Az 1. melléklet 6. pontjában jelölt területen:
1. 5.000,- Ft+Áfa/hó/közúti jármű
2. 60.000,- Ft+Áfa/év/közúti jármű
3. A kaució összege: 10.000,- Ft+Áfa/ távirányító


« Vissza
Vissza a főmenübe