61/2023. (IV. 6.) Jogi és Humán Bizottsági határozat
Tárgy: Előterjesztés az óvodavezetői megbízás visszavonásának indoklásáról (Zárt ülés)
A Jogi és Humán Bizottság javasolja Fonyód Város Önkormányzata Képviselő-testületének az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását:

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Fecskepart Óvoda és Bölcsőde intézményvezetőjének, Kovácsné Halász Éva közalkalmazott [a továbbiakban: Közalkalmazott] intézményvezetői megbízásának visszavonására szóló 83/2023. (III.30.) KT számú határozatában foglaltakat, mint munkáltatói intézkedést – a közalkalmazott előzetes írásbeli kérelmére - az alábbiakkal indokolja:

A Közalkalmazott feladatait a Fonyód Város Önkormányzata érdekében a jogszabályoknak, a hivatásetikai elveknek, a munkáltatói és a vezetői döntéseknek megfelelően, az általában elvárható szakértelemmel és gondossággal, az Önkormányzat iránti szakmai lojalitással köteles ellátni feladatait. Köteles az Önkormányzat választott tisztségviselőivel, vezetőivel, és munkatársaival együttműködni, általában olyan magatartást tanúsítani, hogy ez más munkáját ne zavarja, vagy helytelen megítélését ne idézze elő.
Szakmai lojalitás alatt kell érteni különösen a vezető által meghatározott szakmai értékek iránti elkötelezettséget, a vezetőkkel és a munkatársakkal való alkotó együttműködést, a szakmai elhivatottsággal történő, fegyelmezett és lényeglátó feladatvégzést.
 
A Képviselő-testület döntésének meghozatalakor az alábbi, az Önkormányzat működését szolgáló alapdokumentumok tartalmára volt figyelemmel:
1.       Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testületének A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATRÓL szóló 15/2019. (X.22.) önkormányzati rendelete [a továbbiakban: Ör.]
a)     a 19. § (1) bekezdés szerint:
A képviselő-testület ülésére csak bizottsági javaslattal, véleménnyel ellátott írásbeli előterjesztés nyújtható be, kivéve az egyik bizottság feladatkörébe sem sorolható témaköröket, a rendkívüli ülések anyagait és a sürgősségi indítványokat.
b)    a 19. § (3) bekezdés f) pontja értelmében:
A képviselő-testület elé előterjesztési joggal rendelkezik
...
Az önkormányzati fenntartású költségvetési szerv vezetője a költségvetési szerv tevékenységét, működését érintő ügyben.
 
2.       Fecskepart Óvoda és Bölcsőde Szervezeti és Működési Szabályzata
a)     11. oldal bekezdés kimondja:
„Az intézményvezető gyakorolja a nemzeti köznevelési törvényben, a munka törvénykönyvében és a közalkalmazotti törvényben ráruházott vezetői jogkört, és ellátja az ezzel összefüggő feladatokat. Hatáskörébe tartozik: az intézmény teljes szervezete”
b)    12. oldal bekezdés kimondja:
Felelőssége: Az intézmény vezetője, a jogszabályi keretek között egy személyben felelős a Fecskepart Óvoda és Bölcsőde, mint költségvetési szerv alapító okiratban meghatározott állami feladatok ellátásáért, az intézmény használatába adott önkormányzati vagyonnal való rendeltetésszerű gazdálkodásért, a jogszabályi előírások betartásáért.”
c)     12. oldal bekezdés kimondja:
„III. AZ INTÉZMÉNY IRÁNYÍTÁSA fejezet
Kiemelt feladatai:
·       Gondoskodik a jogszabályban előírt intézményi belső szabályzatok elkészítéséről, jóváhagyásra előterjesztéséről.
·       Gyakorolja az intézménynél foglalkoztatottak feletti munkáltatói jogokat, ill. gondoskodik a munkáltatói jogok gyakorlásának átruházásáról.
·       Gondoskodik az intézmény mindenkori jóváhagyott költségvetési előirányzatainak rendeltetésszerű felhasználásáról, a vagyonvédelemről, a vagyongazdálkodásról, a jogszabályban előírt adatszolgáltatási és beszámolási kötelezettségek határidőre történő teljesítéséről”
 ...
A fentiekben hivatkozott rendelkezésekből az önkormányzati szervezetben foglalkoztatott munkavállalók, így a Közalkalmazott, mint magasabb vezető vezetői megbízatásával összefüggő lényeges kötelezettségek vezethetők le, mely kötelezettségek ismétlődő megszegése az intézményvezetői megbízás fenntartását lehetetlenítő -, bizalomvesztésre okot adó körülmény.
Közalkalmazott az intézményvezetői munkaköréből eredő kötelezettségeit többször -, visszatérő módon megszegte, mely kötelezettségszegéseivel nehezítette, veszélyeztette az Önkormányzat jogszerű, hatékony működését.
A Közalkalmazott a feladatkörébe utalt, előzetesen vele írásban közölt határidőben történő, az általa vezetett intézmény működését meghatározó dokumentumokkal összefüggő előterjesztések összeállítását a megadott határidőn túl teljesítette, továbbá azok tartalmilag - a kifejezett előzetes egyeztetések -, valamint szakbizottsági iránymutatások és elvárások ellenére – nem voltak alkalmasak a fenntartói döntések határidőben történő meghozatalára, képviselő-testület általi tárgyalására.
Az Önkormányzat szervezetében rendszeres jelleggel működő szakbizottsági üléseken a bizottság tagjaival -, a Polgármester által vezetett vezetői értekezleteken résztvevőkkel -, illetve a Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott vezető beosztású köztisztviselőkkel szemben olyan magatartást tanúsított, mely intézményvezetői megbízásához méltatlan, ezen személyekkel való együttműködés további fenntartására alkalmatlan. 
« Vissza
Vissza a főmenübe