1. napirendi pont
SÜRGŐSSÉGI INDÍTVÁNY
A Városfejlesztési Bizottság
2015. június 29-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés az Integrált Településfejlesztési Stratégia elfogadásáról
Készítette:   Kovács Péter irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:   Városfejlesztési Bizottság

A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos
jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet értelmében elkészült Fonyód város 2014 – 2020 időszakra vonatkozó Integrált Településfejlesztési Stratégiája.

A településfejlesztési dokumentum a település egészére került kidolgozásra. Fonyód Város Önkormányzata az előzetes egyeztetési folyamatot a TR Rendelet 30. § (1) szerint folytatta le. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló
1997. évi LXXVIII. törvénnyel (Étv.) összhangban a településfejlesztési dokumentumok célja a lakosság életminőségének és a település versenyképességének javítása érdekében a fenntartható fejlődést szolgáló településszerkezet és a jó minőségű környezet kialakítása,
a közérdek érvényesítése az országos, a térségi, a települési és a jogos magánérdekek összhangjának biztosításával, a természeti, táji és építészeti értékek gyarapítása és védelme, valamint az erőforrások kíméletes és környezetbarát hasznosításának elősegítése. Az Integrált Településfejlesztési Stratégia a rendelkezésre álló és bevonható források ismeretében meghatározza a településfejlesztési koncepcióban meghatározott célok megvalósítását egyidejűleg szolgáló beavatkozásokat, programokat, továbbá a megvalósítás eszközeit és nyomon követését.

A településfejlesztési dokumentum célja, hogy a város számára megfogalmazza az Európai Unió 2014. utáni kohéziós politikájának céljaihoz és beavatkozási logikájához illeszkedő, valamint az arra alapozott országos és megyei területfejlesztési és területrendezési terveknek megfelelő hosszú és középtávú jövőképét, céljait és feladatait. Az Európa 2020, az Unió 2020-ig érvényes átfogó stratégiájának végrehajtásában kiemelt szerepet kap az európai városok fejlesztése, a stratégia Európa intelligens („smart” – kutatásfejlesztés), fenntartható („sustainable” – klímabarát településfejlesztés és fenntartható energiagazdálkodás) és befogadó („inclusive” – foglalkoztatás, oktatás, küzdelem a szegénység és a társadalmi kirekesztés ellen) növekedésének céljaira összpontosít. Ezen makropolitikai környezet, valamint a város társadalmi, gazdasági, illetve környezeti helyzetében bekövetkezett változások miatt indokolt volt a korábbi településfejlesztési dokumentumok felülvizsgálata, értékelése, és az új településfejlesztési szándékok rögzítése.

Az Integrált Településfejlesztési Stratégia a következő 8 év településfejlesztési eredményeinek megvalósulását stratégiai tervezéssel segíti elő. A tervezés nyomán a település a lehető leghatékonyabban tudja kihasználni a fejlődési potenciálját, a stratégia így válik eredményessé a 2014-2020 közötti időszakban. Lényeges sarokpontja, hogy a stratégiában javasolt fejlesztések egymással térben és időben összehangoltan valósulnak meg, ezzel kumulálódik a beavatkozások hatása.

Az önkormányzat által megfogalmazott célok lehetővé teszik a saját, korlátozott erőforrásai mellett az EU strukturális és beruházási forrásainak, valamint a magánszektor fejlesztési forrásainak bevonását. Az Integrált Településfejlesztési Stratégia a várossal szoros összefüggésben, annak funkcionálisan együttműködő vonzáskörzetét is magába foglalja, mind a fejlesztési szükségletek tekintetében, mind pedig ezek megvalósítási lehetőségeit részletezve.

Az ITS letölthető a www.fonyod.hu weboldalról „Fejlesztések, pályázatok” menüpont „Pályázati hírek” almenüből.
A megjelenítéshez szükséges
felhasználónév: olvasó
jelszó: itstkdok

A beérkezett szakhatósági véleményeket mellékletként csatoljuk az előterjesztéshez.

Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési Bizottság   A Városfejlesztési Bizottság javasolja a Képviselő-testület részére az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.

 
Döntési javaslat

"Az Integrált Településfejlesztési Stratégia elfogadása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: településüzemeltetési kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testületének Városfejlesztési Bizottsága az alábbi határozati javaslatot terjeszti a Képviselő-testület elé:
"Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadja Fonyód Város Integrált Településfejlesztési Stratégiáját, mely jelen határozat elválaszthatatlan mellékletét képezi."

Határidők, felelősök:

Határidő: 2015. 07. 10.
Felelős: Hidvégi József
Hivatali felelős: Kovács Péter

« Vissza
Vissza a főmenübe