4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Humán Bizottság
2015. szeptember 29-i ülésére

Tárgy:   Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP) felülvizsgálata
Készítette:   Kovács Péter irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:   Humán Bizottság

Az Egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. Törvény  és kapcsolódó egyéb jogszabályok értelmében 2013. július 1-től minden helyi önkormányzatnak, valamint többcélú kistérségi társulásnak öt évre szóló helyi esélyegyenlőségi programmal kell rendelkeznie. Az esélyegyenlőségi program a feltétele annak, hogy a helyi önkormányzat, valamint a többcélú kistérségi társulás bármely hazai vagy európai uniós támogatásban részesülhessen.

 

Az esélyegyenlőségi program a településen/társulásban feltárt esélyegyenlőségi problémákra reagál, és beavatkozásokat tartalmaz azok kezelésére. Első lépésként helyzetelemzést kell készíteni a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok oktatási, lakhatási, foglalkoztatási, egészségügyi és szociális helyzetéről. A helyzetelemzés során feltárt problémák komplex kezelése érdekében a településeknek beavatkozásokat kell tervezniük.

 

A helyzetelemzés célja volt, annak megállapítása, hogy a településen élő hátrányos helyzetű társadalmi csoportok (romák, nők, fogyatékossággal élők) a teljes lakossághoz viszonyítva milyen jövedelmi, foglalkoztatási, képzettségi, szociális, lakhatási, területi, egészségügyi mutatókkal rendelkeznek, és ezek alapján a település milyen esélyegyenlőségi problémákkal küzd. A helyzetelemzés alapján intézkedési terv készült. Az intézkedési tervben olyan beavatkozások tervezésére került sor, amelyek a helyzetértékelésben feltárt problémákra megoldást nyújtanak.

 

2015-ben a kötelező felülvizsgálatot megtettük, a Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP) felülvizsgálata során egyeztetés történt Önkormányzatunk érintett intézményeivel.


Melléklet:
1. számú: HEP felülvizsgált és módosított változata
2. számú: a módosítások felsorolása
3. számú: HEP korábban elfogadott változata
 



Döntéshozói vélemények

Humán Bizottság  

Humán Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását. 

 
Döntési javaslat

"Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP) felülvizsgálata"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: egészségügyi, sport, szociális kérdések
A Humán Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzata képviselő-testülete elfogadja a Helyi Esélyegyenlőségi Program, az előterjesztés 1. számú mellékleteként csatolt, felülvizsgált változatát.


Határidők, felelősök:

Határidő: 2015. 10. 31.
Felelős: Hidvégi József
Hivatali felelős: Kovács Péter

« Vissza
Vissza a főmenübe