1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfejlesztési Bizottság
2015. szeptember 28-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés Fonyód, Városközpont forgalmi rendjéről
Készítette:   Kovács Péter irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:   Városfejlesztési Bizottság

Az elmúlt időszakban több ponton felvetődött a Fonyód, Városközpont forgalmi rendjének megváltoztatásának szándéka.

 

A módosítási javaslatok pontokba szedve:

 

1. A Fonyód, Karácsony Sándor utca Blaha L. utca és a Szent István utca közötti szakaszának egyirányúvá tétele. A Karácsony Sándor utca jelenleg is egyirányú a Blaha L. utca és a Szivárvány utca között. Ugyanebben az irányban lenne egyirányú egészen a Szent István utcáig. Ezen módosítás következtében a Karácsony Sándor utca déli oldalán a Hegyalja utca és a Szent István utca között nagyjából 12 db parkolót lehetne kialakítani.

 

2. Fonyód, Béke utca kétirányúvá tétele. A Béke utcába jelenleg a Szivárvány utca felöl lehet csak behajtani. A piacra vezető Blaha L. utca felöl a Béke utcába nem lehet behajtani. Amennyiben mind a két irányból meg lehetne közelíteni a Béke utcát, a piacra érkező forgalom is bejuthatna az utcába. Ezzel a módosítással az utcában lévő északi oldali párhuzamos parkolás (13 db parkoló) lehetősége megszűnik.

 

3. Fonyód, Hunyadi János utcában a Dísztérnél újabb parkolási lehetőség biztosítása. A jelenlegi Dísztér déli oldalán a nyugati oldalon 8 db, a keleti oldalon 4 db gépjármű megállására lehetne a területet biztosítani a pollerek áthelyezésével.

 

4. Fonyód, 7-es számú fő út posta előtt a járda területen és a vasútállomás előtti gyöngykavicsos területen újabb parkolóhelyek kialakítása. Felvetődött ezen a területen, hogy a 4 forgalmi sávból egyet, illetve egyet-egyet kivéve létesítsünk parkolóhelyeket, de ezeket a Magyar Közút Nonprofit Zrt képviselője előzetesen elutasította. A jelzett járda, illetve gyöngykavicsos területen létesítendő parkolókhoz való hozzájárulástól a Magyar Közút Nonprofit Zrt nem zárkózott el. A létesítéshez szükséges a parkoló megtervezése, és engedélyeztetése.

 

5. Továbbá felmerült a Fonyód, Hunyadi János utca kollégium előtti részének egyirányúvá tétele, de ezen intézkedés nem eredményezne újabb parkolóhelyeket, ezért ezen szakasz forgalmi rendjének megváltoztatását nem javaslom.

 

 

Továbbá a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft-vel való egyeztetéseken felvetődött a díjfizetéssel érintett parkolók számának bővítése.

 

A javaslat szerint a 2016. évben június 1. és szeptember 30. között díjfizetéssel érintett terület lenne:

- Fonyód, Sándortelepi strandon lévő parkoló (sorompós rendszerrel)

- Fonyód, Vígadó tér előtt lévő parkoló (sorompós rendszerrel)

- Fonyód, Fürdő utcában a vasúti átjárótól a Lidó Társasházig, az utca északi oldalán (1 db fizető automatával ellátva)

- Fonyód, Hunyadi János utca Szent István utca és Blaha Lujza utca közötti szakasza (2 db fizető automatával ellátva)

 

Továbbá a Kft javaslata szerint a piaci napokon június 1. és szeptember 30 között (szerdán és szombaton) a piac előtti parkoló (10238 hrsz) és a volt lengyel piac területe (8061 és 8060/1 hrsz) zárt, fizető parkolóként működne, 300 Ft/nap díjjal.

 

 

Melléklet:

 

1. számú:         A forgalmi rend módosításával kapcsolatban szakvéleményt adó forgalmi szakértő tanulmánya és annak mellékletéül szolgáló térképmásolatok

2. számú:         A díjfizetéssel érintett területeket bemutató térképmásolat


Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési Bizottság   Városfejlesztési Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslatok elfogadását, valamint az alábbi javaslatokat teszi:

Fonyód 7-es számú fő úti parkolás fejlesztése érdekében a parkolóhelyek kialakításának lehetősége hosszabb szakaszon (Szt. István úti csomóponttól a Gáz utcáig terjedő szakaszon) kerüljön vizsgálat alá úgy, hogy az ott lévő értékes, koros fák védelmét biztosítani szükséges.



 
Döntési javaslat

"Előterjesztés Fonyód, Városközpont forgalmi rendjéről"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: településüzemeltetési kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

1. Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete Fonyód, Városközpont forgalmi rendjét az alábbiak szerint változtatja meg 2016. január 1. napjával:

 

-          A Fonyód, Karácsony Sándor utca Blaha L. utca és a Szent István utca közötti szakaszának egyirányúvá tétele, a Szent István utca irányába.

-          Fonyód, Béke utca kétirányúvá tétele.

-          Fonyód, Hunyadi János utcában a Dísztér déli oldalán a térelzáró oszlopok (pollerek) áthelyezése olyan módon, hogy 8+4 autó részére a megállás biztosított legyen.

 

A forgalmi rend módosításáról a Fonyódi Rendőrkapitányságot haladéktalanul értesíteni kell.

 

A forgalmi renddel kapcsolatos táblák kihelyezése a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft feladata.

 

2. Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a fizetődíjjal érintett várakozó helyeket az alábbiak szerint szabályozza.

 

Június 1 és szeptember 30. között díjfizetéssel érintett várakozóhelyek (200 Ft/óra díjjal):

- Fonyód, Sándortelepi strandon lévő parkoló (sorompós rendszerrel)

- Fonyód, Vígadó tér előtt lévő parkoló (sorompós rendszerrel)

- Fonyód, Fürdő utcában a vasúti átjárótól a Lidó Társasházig, az utca északi oldalán (1 db fizető automatával ellátva)

- Fonyód, Hunyadi János utca Szent István utca és Blaha Lujza utca közötti szakasza (2 db fizető automatával ellátva)

 

Továbbá a piaci napokon június 1. és szeptember 30 között (szerdán és szombaton) a piac előtti parkoló (10238 hrsz) és a volt lengyel piac területe (8061 és 8060/1 hrsz) zárt, fizető parkolóként működik, 300 Ft/nap díjjal.

 

A parkoló automaták beszerezése és üzemeltetése, valamint a piac előtti területen a parkolási díj beszedési rendszernek a kialakítása és működtetése a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft feladata.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2015. 12. 31.
Felelős: Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője

« Vissza
Vissza a főmenübe