1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Humán Bizottság
2015. november 3-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás feladatainak felülvizsgálatára, család- és gyermekjóléti központ kialakítására
Készítette:   Dr. Hengerné Keresztény Zsuzsanna
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:   Humán Bizottság

Fonyód és Balatonfenyves Önkormányzata Fonyód-Balatonfenyves Alapszolgáltatási Központ közös fenntartására létrehozta a Fonyód-Balatonfenyves Szociális Társulást (HU-8640 Fonyód, Fő u. 19.).

A Társulás által ellátott feladatok, tevékenységi körök:

-         étkeztetés

-         házi segítségnyújtás

-         családsegítés

-         nappali ellátás

-         gyermekjóléti szolgáltatás biztosítása

-         jelzőrendszeres házi segítségnyújtás biztosítása.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.), valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) szociális, családsegítő-és gyermekjóléti szolgáltatásokat érintően jelentős módosításokról rendelkezik.

 Az új rendszer célja a hatékonyság növelése a családsegítés és gyermekjólét feladatainak összevonásával, illetve a gyámhatósági feladatokhoz köthető gyermekjóléti feladatoknak a járási rendszerhez igazodó kialakításával, továbbá a járásközpont településeken létrehozandó gyermekjóléti központok révén az ország minden településén élők számára elérhetőek lesznek azok a speciális szolgáltatások, amelyek eddig csak a megyei jogú városok lakosai számára voltak biztosítottak (kapcsolatügyelet, kórházi szociális munka, igény szerint utcai szociális munka).

 Az Szt. 136. § (8)-(9) bekezdései, illetve a Gyvt. 174. § (4)-(5) bekezdései alapján a családsegítést és a gyermekjóléti szolgáltatást 2016. január 1. napjától kezdődő hatállyal egy intézmény keretében, család- és gyermekjóléti szolgálatként szervezi meg a polgármesteri hivatalt fenntartó települési önkormányzat. A feladat kötelezettje felülvizsgálja a családsegítés, illetve a gyermekjóléti szolgáltatás feladatok ellátásának módját és dönt arról, milyen módon kívánja a feladatot ellátni („szándéknyilatkozat”). 

Az új szabályozás értelmében az önkormányzat feladatellátása történhet:

-         önállóan,

-          társulásban,

-          szerződés útján. 

Újdonság, hogy a járásszékhely település és a megyei jogú város önkormányzata gyermekjóléti központot köteles működtetni. A járásszékhely településen működő gyermekjóléti központ ellátási területe a járás lakosságára terjed ki. A gyermekjóléti központ a család- és gyermekjóléti szolgálatnak az általános szolgáltatási feladatain túl a Gyvt.-ben foglalt feladatokat is ellátja. 

A Fonyód-Balatonfenyves Szociális Társulása a családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatási feladatellátás tekintetében megfelel az új jogi szabályozásnak.  


  
Döntéshozói vélemények

Humán Bizottság    A HUmán Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"A családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás feladatainak felülvizsgálata, család- és gyermekjóléti központ kialakítása "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: egészségügyi, sport, szociális kérdések
A Humán Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

A Humán Bizottság az alábbi javaslatot terjeszti a Képviselő-testület elé:

 1.      Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a család- és gyermekjóléti szolgálat feladatait 2016. január 1. napjától kezdődő hatállyal a jelenlegi formájában, a Fonyód-Balatonfenyves Szociális Társulása (HU-8640 Fonyód, Fő u. 19.) útján kívánja ellátni.

2.      Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a család- és gyermekjóléti központ feladatait a Fonyód-Balatonfenyves Szociális Társulása (HU- 8640 Fonyód, Fő u. 19.) által fenntartott, Fonyód-Balatonfenyves Alapszolgáltatási Központ költségvetési szerv önálló intézményegységeként kívánja  ellátni.
 
Határidők, felelősök:

Határidő: 2015. 11. 05.
Felelős: Hidvégi József
Hivatali felelős: Dr. Hengerné Keresztény Zsuzsanna


Mellékletek:
« Vissza
Vissza a főmenübe