2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfejlesztési Bizottság
2015. november 2-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a várakozási díjjal érintett várakozási területek kijelölésének és ezen területek igénybevételének szabályairól szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról
Készítette:   Kovács Péter irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:   Jogi Bizottság, Pénzügyi Bizottság, Városfejlesztési Bizottság

A Képviselő-testület a 139/2015. (X.1.)  határozatának 2. pontjában meghatározta a Fonyód városban lévő közterületi fizetődíjjal érintett várakozó helyeket.

Miután a díjfizetés módját és idejét különböző módon kívánja szabályozni a Képviselő-testület a fenti határozat alapján, így szükséges egy új rendelet megalkotása és a régi, a várakozási díjjal érintett várakozási területek kijelöléséről és ezen területek igénybevételéről szóló 13/2011. (VII:01.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése.

 

A rendelet-tervezet indokolása:

 

1.§ A rendelet hatálya. Ezen pontban kerül meghatározásra a rendelet területis és tárgyi hatálya.

 

2.§ A várakozási területek igénybevételének szabályai közt jelezzük, hogy milyen módon kell elfoglalni a várakozási helyet, a várakozási díjjal érintett időszakot, valamint rendelkezünk arról, hogy a jármű őrzésre nem terjed ki a várakozási helyet üzemeltető feladata.

 

3.§ - 4.§ A várakozási területek üzemeltetésében a kihelyezett jelző tábla tartalmát, valamint az üzemeltetést végző közszolgáltató nevét szabályozzuk.

 

5.§ A várakozási díjak összegét a 3. melléklet tartalmazza, illetve ezen szakaszban szabályozzuk a személygépjárműveken kívüli igénybevétellel kapcsolatos díjszámítási módszert.

 

6.§ - 9.§ A díjfizetés módját szabályozzuk. Külön szabályozást írunk elő a Vígadó téren és a Sándortelepi strandon lévő sorompós parkolókra, külön a Fürdő utcában és a Hunyadi J. utcában tervezett fizetőautomatás parkolókra és külön a Fonyódi Piac és Vásár előtti területen lévő területre.

 

10.§ A várakozási díj megfizetését igazoló parkoló jegyet a közúti jármű első szélvédője mögé, jól látható helyre kell kihelyezni. A sorompós rendszerrel ellátott területen erre nincs szükség, hiszen a díjfizetés közvetlenül a terület elhagyása előtt történik meg.

 

11.§ Ez a szakasz rögzíti a pótdíjfizetés szabályait összhangban a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény előírásaival. Továbbá a kerékbilincs alkalmazásával kapcsolatos szabályokat állapítjuk meg e helyen.

 

12.§ A rendelet 2016. január 1. napjával lép hatályba. Ezzel egy időben hatályát veszti a várakozási díjjal érintett várakozási területek kijelöléséről és ezen területek igénybevételéről szóló 13/2011. (VII:01.) rendelet.

 

1. melléklet. 5 fajta várakozási területet rögzít a rendelet-tervezet.

1. Vígadó téren lévő sorompós parkoló.

2. Sándortelepi strandon lévő sorompós parkoló.

3. Fürdő utcában lévő parkolók, a Hajóállomásnál lévő vasúti átjárótól a Lidó Társasházig, melyeket 1 db fizető automatával látunk el.

4. Hunyadi J. utcában a Szent István utca és a Blaha L. utca között lévő parkolók, mely területet 2 db fizető automatával látunk el.

5. Fonyódi Piac és Vásár előtt, a Blaha L. utca mellet lévő parkoló, amelyet a lekerítést követően kézi beszerzéssel üzemeltetünk.

2. melléklet az 1 mellékletben lévő területek várakozási időszakát szabályozza.

Ez szerint az 1-3 pontban jelölt területen június 01-augusztsu 31 között minden nap 8 órától 22 óráig lenne díjfizetéssel érintett a parkolás. A 4. pontban jelölt területen január 01-december 31 között minden nap 8 órától 22 óráig lenne díjfizetéssel érintett a parkolás. Továbbá az 5. pontban jelöl területen június 01-től augusztus 31-ig minden szerdán és szombaton 6 órától 16 óráig kellene fizetni a parkolásért.

 

3. melléklet a várakozási díjat szabályozza az alábbiak szerint:

Az 1. melléklet 1., 2. pontjában jelölt területen:

1.                  200,- Ft/óra/közúti jármű

2.                  Amennyiben a közúti jármű használója elhagyja a parkolás megkezdésekor kapott jegyet 2.800.- Ft/nap díj megfizetését követően hagyhatja el a parkoló területét

 

Az 1. melléklet 3., 4. pontjában jelölt területen:

1.                  200,- Ft/óra/közúti jármű

 

Az 1. melléklet 5. pontjában jelölt területen:

1.                  300,- Ft/nap/közúti jármű

 

 


Döntéshozói vélemények

Jogi Bizottság  

A Jogi Bizottság javasolja az előterjesztés szerinti rendelet-tervezet elfogadását, azzal, hogy a rendelet 3. melléklete az alábbiak szerint módosuljon:

Az 1. melléklet 4. pontjában jelölt területen:

  1.     Az első óra díja 20 Ft/közúti jármű.
  2.     Az első órán felüli időszak díja 200,- Ft/óra/közúti jármű

 

 
Pénzügyi Bizottság  

A Pénzügyi Bizottság javasolja az előterjesztés szerinti rendelet-tervezet elfogadását, azzal, hogy a rendelet 3. melléklete az alábbiak szerint módosuljon:

Az 1. melléklet 4. pontjában jelölt területen:

  1.     Az első óra díja 20 Ft/közúti jármű.
  2.     Az első órán felüli időszak díja 200,- Ft/óra/közúti jármű, perc alapú számítással.

 
Városfejlesztési Bizottság  

A Városfejlesztési Bizottság javasolja az előterjesztés szerinti rendelet-tervezet elfogadását, azzal, hogy a rendelet 3. melléklete az alábbiak szerint módosuljon:

Az 1. melléklet 4. pontjában jelölt területen:

  1.     Az első óra díja 20 Ft/közúti jármű.
  2.     Az első órán felüli időszak díja 200,- Ft/óra/közúti jármű

 
Döntési javaslat

"A várakozási díjjal érintett várakozási területek kijelölésének és ezen területek igénybevételének szabályairól szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: településüzemeltetési kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

A Városfejlesztési Bizottság javasolja az előterjesztés szerinti rendelet-tervezet elfogadását az alábbiak szerint:

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testületének

…/2015. (………) önkormányzati rendelete

A várakozási díjjal érintett várakozási területek kijelölésének és ezen területek igénybevételének szabályairól

 

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

 

1. §      (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Fonyód Város közigazgatási területén az 1. mellékletben felsorolt várakozási területekre.

(2)               A rendelet tárgyi hatálya kiterjed valamennyi járműre (a továbbiakban: közúti jármű), kivéve:

a) a megkülönböztető fény- és hangjelzéssel jogszerűen felszerelt közúti járműveket (mentők, tűzoltók, rendőrségi, orvosi ügyeletet ellátó közúti járművek),

b) a figyelmeztető jelzést használó kommunális szolgáltató közúti járműveket, 

c) a közműhiba-elhárítást végző közúti járműveket (a hiba kijavításához kiérkező szervizautó és az azt kiszolgáló közúti járművek) a hiba elhárításának időtartamáig,  

d) a háromnál kevesebb kerekű közúti járműveket,

e) a mozgásában korlátozott személyt, vagy az őt szállító személy közúti járművét, amennyiben a külön jogszabály szerinti engedélyt jogszerűen használja és azt a 8. § (2) bekezdésében foglaltak szerint helyezi el,

f) a Fonyód Város Önkormányzata által üzemeltetett közúti járműveket.

2. A várakozási területek igénybevételének szabályai

 

2. §      (1) Az 1. § (1) bekezdésében megjelölt várakozási területeken várakozni a díjköteles várakozási időszak alatt kizárólag díjfizetés ellenében, a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet és e rendelet szabályai szerint lehet. A díjköteles várakozási időszakon kívül a várakozási területeken nem kell várakozási díjat fizetni.

(2)       A várakozási területek díjköteles várakozási időszakát a 2. melléklet tartalmazza.

(3)       A szolgáltatás a várakozási területeken elhelyezett közúti járművek őrzésére nem terjed ki.

(4)       A burkolati jellel jelölt várakozási területen a közúti jármű vezetője a közúti járművet úgy köteles elhelyezni, hogy a közúti jármű egy várakozóhelyet foglaljon el. Ellenkező esetben a burkolati jellel ellátott várakozási területen a várakozási díjat a közúti jármű által elfoglalt várakozóhelyek száma után kell megfizetni.

3. A várakozási területek üzemeltetése

3. §      (1) A várakozási területeken a várakozás legfontosabb szabályairól, a várakozási díj mértékéről és a várakozási díjfizetés módjáról való tájékoztatás érdekében kiegészítő táblát kell elhelyezni jól látható módon.

(2)       A kiegészítő táblán fel kell tüntetni:

a) a várakozóhelyen várakozók díjfizetési kötelezettségét,

b) a díjköteles várakozási időszakot,

c) a várakozási díj mértékét közúti jármű fajtánként,

d) a díjköteles várakozás minimálisan fizetendő várakozási díját,

e) a pótdíj összegét,

f) a „nem őrzött” parkolóra való utalást,

g) a közszolgáltató nevét, az ügyfélszolgálat címét és telefonszámát. 

 

(3)       A (2) bekezdésben megjelölt információkat magyar nyelv mellett német és angol nyelven is közölni kell rajzjel (piktogram) elhelyezése mellett. 

4. §      Az 1. § (1) bekezdésben megjelölt várakozási területtel kapcsolatos közszolgáltatási feladatokat a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: közszolgáltató) látja el.

  4. A várakozási díjak

5. §      (1) A várakozási területeken fizetendő várakozási díj mértékét a 3. melléklet tartalmazza.

(2)       Autóbusz, vontató, tehergépkocsi, mezőgazdasági vontató, lassú jármű és pótkocsi várakozása esetén a várakozási díj az (1) bekezdés szerinti díj háromszorosa, járműszerelvény várakozása esetén a várakozási díj az (1) bekezdés szerinti díj hatszorosa.

 

5. A díjfizetés módja

6. §

(1) Az 1. melléklet 1. és 2. pontjában jelölt várakozási területeken a sorompóval lezárt parkolóba való behajtáskor az automatából kiadott jegyet a közúti jármű használója köteles megőrizni.

 

(2) A parkoló elhagyása előtt legfeljebb 15 perccel korábban az (1) bekezdésben jelzett jegyet a parkoló automatánál köteles a közúti jármű használója érvényesíteni, az előírt díjat megfizetni.

 

(3) A (2) bekezdés alapján érvényesített jegyet a kijáratnál lévő automatába való behelyezéssel hagyható el a parkoló.

 

7. §

(1) Az 1. melléklet 3., és 4. pontjában jelölt várakozási területeken történő megállást követően a várakozási díjat haladéktalanul, az elfoglalt várakozási helyek számának és a szándékolt várakozási időnek megfelelően előre meg kell váltani.

 

(2) A várakozási díjat a várakozási terület helyszínén lévő parkoló automatából történő jegyváltás útján kell megváltani. A várakozási díj megváltásáról kiállított igazolást parkolójegyként kell használni.

 

8. §

(1) Az 1. melléklet 5. pontjában jelölt várakozási területeken történő megállás előtt a várakozási díjat haladéktalanul, az elfoglalt várakozási helyek számának megfelelően előre meg kell váltani.

 

(2) A várakozási díjat a várakozási terület helyszínén kézi díjbeszedés útján kell megváltani. A várakozási díj megváltásáról kiállított nyugtát, igazolást, vagy készpénzfizetési számlát parkolójegyként kell használni.

 

 

9. §      A várakozási területeken a díjköteles várakozási időszak alatt minimálisan fizetendő várakozási díj e rendeletben meghatározott várakozási díj 1 órának, illetve a 8. §-ban meghatározott területen a meghatározott várakozási díj 1 napnak megfelelő összege.

6. A díjfizetés igazolása

10. §    (1)       A várakozási díj megfizetését igazoló parkolójegyet a közúti jármű első szélvédő üvege mögött, kívülről jól látható helyen, érvényességének ellenőrzését biztosítva, olvasható módon kell elhelyezni. A sorompós rendszerrel ellátott területen a parkolójegy kihelyezése nem szükséges.

(2)       Mozgásában korlátozott személy által vezetett, vagy az őt szállító közúti járművön az (1) bekezdésben megjelölt helyen és módon kell elhelyezni a külön jogszabály szerint kiadott engedélyt.  

 

7. A pótdíj, ellenőrzés, kerékbilincs alkalmazása

11. §    (1)       A pótdíjakra vonatkozó rendelkezések tekintetében a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Ktv.) 15/C. §-ában, 15/D.§-ában, 15/E. §-ában foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.

(2) A pótdíj kiszabásáról szóló értesítésen fel kell tüntetni a szabálytalanság tényét, annak helyét (a várakozási terület helyét), időpontját, vagy időtartamát, a közúti jármű rendszámát, továbbá a várakozási díjra és pótdíjra vonatkozó rendelkezéseket.

(3) A közszolgáltató bármikor jogosult ellenőrizni a várakozási területek szabályszerű igénybevételét, a várakozási díj megváltásának szabályszerűségét. A közszolgáltatónak az ellenőrzés során feltárt szabálytalanságokat bizonyítható módon rögzítenie kell.

(4)       A közszolgáltató jár el a Ktv. 15/C. §-ában, 15/D.§-ában meghatározott feladatok tekintetében.

(5)       A közszolgáltató köteles a közszolgáltatás ellátásával kapcsolatban felmerült költségekről, bevételekről (megbontva várakozási díjakra és pótdíjakra) az önkormányzat felé a külön szabályzatban foglaltak szerint írásban elszámolni.

(6)  Amennyiben a várakozási díj megfizetését a 10.§ (1) bekezdés alapján a közúti jármű használója nem igazolja, arra jogosult személy  az 1. melléklet 3., és 4. pontjában jelölt területen a kerékbilincs közterület-felügyelet általi alkalmazására, a járművek elszállítására, valamint a felmerült költségekre vonatkozó szabályokról szóló 55/2009. (X. 16.) IRM rendelet előírásai szerint kerékbilincs eszközt alkalmaz.

8. Záró rendelkezések

 

 12. §  

(1) E rendelet 2016. január 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a várakozási díjjal érintett várakozási területek kijelöléséről és ezen területek igénybevételéről 13/2011. (VII.01.) önkormányzati rendelete, valamint az azt módosító 16/2015. ( VII.01.) ,15/2014. (VI.27),13/2013. (V.30),18/2012.(VII.01.) rendeletek.

 

 

                  Hidvégi József s. k.                                                          dr. Széll Attila s. k.

       polgármester                                                                              jegyző

 

 

Záradék:

A rendelet egységes szerkezetbe foglalása :2015. év július hónap 02. napján megtörtént.

 

dr. Széll Attila

       jegyző

 

 

 

 

1. melléklet a …../2015. (…….) önkormányzati rendelethez

 

 

 

Várakozási területek

 

 

1.         Fonyód, Vigadó tér (Hrsz.: 8248/6, 8261) kiépített, forgalmi jelzőtáblával jelzett , sorompóval lezárt várakozóhelyek területe

2.         Fonyód, Sándortelepi strand (Hrsz.: 8248/5) déli oldalán kiépített, forgalmi jelzőtáblával jelzett, sorompóval lezárt várakozóhelyek területe

3.         Fonyód, Fürdő utcában (Hrsz: 8261) a vasúti átjárótól a Lidó Társasház ingatlan nyugati telekhatárig, az utca északi oldalán ésa8250/4 hrsz-ú ingatlanon kiépített várakozó helyek területe, 2 db fizető automatával ellátva

4.         Fonyód, Hunyadi János utcában (Hrsz: 8176) a Szent István utca és a Blaha L. utca között lévő területen lévő várakozóhelyek területe, 2 db fizető automatával ellátva

5.         Fonyód, Piac előtt lévő parkoló és a volt lengyel piac (Hrsz: 10238, 8061, 8060/1) területe, kézi díjbeszedéssel

 

 

 

 

 

 

 

 

2. melléklet a …../2015. (…….) önkormányzati rendelethez

 

 

 

 

A várakozási területek díjköteles várakozási időszaka

1.         Az 1. melléklet 1-3. pontjában jelölt területen minden év június 01-től augusztus 31-ig terjedő időszakban, minden nap 8 órától 22 óráig terjedő időtartamban.

2.         Az 1. melléklet 4. pontjában jelölt területen minden év január 01-től december 31-ig terjedő időszakban, hétfőtől péntekig, 8 órától 18 óráig terjedő időtartamban.

3.         Az 1. melléklet 5. pontjában jelölt területen miden év június 01-től augusztus 31-ig terjedő időszakban minden szerdán és szombaton, 6 órától 14 óráig terjedő időtartamban.

 

 

 

 

3. melléklet a …../2015. (…….) önkormányzati rendelethez

 

 

 

A várakozási területen fizetendő várakozási díjak mértéke

 

A)

Az 1. melléklet 1., 2. pontjában jelölt területen:

 

1.                  200,- Ft/óra/közúti jármű

2.                  Amennyiben a közúti jármű használója elhagyja a parkolás megkezdésekor kapott jegyet 2.800.- Ft/nap díj megfizetését követően hagyhatja el a parkoló területét

 

B)

Az 1. melléklet 3., 4. pontjában jelölt területen:

 

1.                  200,- Ft/óra/közúti jármű

 

C)

Az 1. melléklet 5. pontjában jelölt területen:

 

  1. 300,- Ft/nap/közúti jármű

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2016. 01. 01.
Felelős: Dr. Széll Attila

« Vissza
Vissza a főmenübe