1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Humán Bizottság
2015. november 24-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II. 12.) önkormányzati rendelet módosításáról
Készítette:   Dr. Hengerné Keresztény Zsuzsanna
Előterjesztő:   Dr. Széll Attila
Véleményező bizottság:   Humán Bizottság, Jogi Bizottság

Fonyód Város Önkormányzatának a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015.(II.12.) rendelete (továbbiakban Ör.) megállapítja a szociális ellátásokkal kapcsolatos alapvető helyi szabályokat.

A 2015. március 01. napjától hatályos Ör. rendelet 11. §-a szabályozza a települési támogatás keretén belül megállapítható lakásfenntartási támogatást. Az eddig eltelt időszak tapasztalatai alapján felmerült a jogosultsági feltételek módosítása, újra szabályozásának szükségessége.

A rendelet hatályba lépése óta lakásfenntartási támogatás 13 esetben került megállapításra. A jogosultsági feltételek vizsgálata során derült ki, hogy a kérelmezők 61%-ának háztartásában a munkaerő-piacon olyan hátrányos helyzetű aktív korú él, aki jövedelem nélküli, vagy aktív korúak ellátásában részesül, illetve alkalmi munkából származó jövedelme van. A többség évek óta együttműködik a munkaügyi kirendeltséggel, de a helyzetükben lényeges változás nem történt. A Fonyódon működő Szövetség a Polgárokért Alapítvány a Fonyódon élő, a munkaerő-piacon hátrányos helyzetű egyéneknek nyújt helyben elérhető szolgáltatást, ami növelheti ezeknek az embereknek az elhelyezkedését, a munka világába való visszakerülésének az esélyét.

A fentiek indokolják a rendelet ezen rendelkezésének a módosítását.

Kérem a Jogi és a Humán Bizottságot az előterjesztés megtárgyalására, a Képviselő-testületet a rendelet módosítására.

 


Döntéshozói vélemények

Humán Bizottság   A Humán Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti rendelet módosítás elfogadását.
 
Jogi Bizottság   A Jogi Bizottság javasolja  a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti rendelet módosítás elfogadását.
 
Döntési javaslat

"A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II. 12.) önkormányzati rendelet módosításáról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: egészségügyi, sport, szociális kérdések
A Humán Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

A Humán Bizottság az alábbi rendelet tervezetet terjeszti a Képviselő-testület elé:

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testületének

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II.12.)   önkormányzati rendeletének módosításáról szóló …/2015. (XI.26.) önkormányzati rendelete

 

Fonyód Város Képviselő-testülete a Szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. § (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1.§

5. Települési támogatás

11. § (1) Az önkormányzat települési támogatást nyújt önálló ellátásként  a szociálisan rászoruló háztartások részére a rászorulók által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadások viseléséhez. A képviselő-testület a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a szemétszállítás díjához, a lakbér vagy az albérleti díjhoz lakásfenntartási támogatást nyújt annak a jogosultnak, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 140 %-át, egyedülélő, egyedülálló szülő esetén, valamint ha a háztartásban tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy él a 160%-át, feltéve, hogy a háztartás tagjainak a vagyona nem haladja meg az Szt. 4. § (1) bekezdésében foglalt mértéket és a háztartásban élő aktív korú nem foglalkoztatott személy regisztráltatja magár a Szövetség a Polgárokért Alapítványnál.  A lakásfenntartási támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában azon rendszeres kiadáshoz kell nyújtani, amelynek megfizetése a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

 

(8) A lakásfenntartási támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a bérletben, az albérletben vagy a társbérletben élők esetében a bérleti, az albérleti vagy a társbérleti szerződést, a villanyáram-, víz-, gáz-, szemétszállítás díjához nyújtott támogatás esetén az Szt. 18.§ l) pontjának la) alpontjában megjelölt adatot, a kérelem melléklete szerinti igazolást a Szövetség a Polgárokért Alapítványnál történt regisztrációról. 

(17) Nem állapítható meg lakásfenntartási támogatás annak a kérelmezőnek, akinek a háztartásában élő aktív korú nem foglalkoztatott személy nem regisztrált a Szövetség a Polgárokért Alapítványnál.

(18) Amennyiben a lakásfenntartási támogatás iránti kérelmet a polgármester a (17) bekezdés szerinti okból elutasítja, ugyanazon lakásra vonatkozóan a döntés jogerőre emelkedésétől számított három hónapon belül a háztartás egy tagja sem nyújthat be lakásfenntartási támogatás iránti kérelmet.

 

 

    2.§

(1) Ez a rendelet 2015. december 1-én lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.

 

                        Hidvégi József                                                          Dr. Széll Attila

                         polgármester                                                                 jegyző          

 

 

Záradék:

Kihirdetve: 2015. november 26. 

                                                                                                               Dr. Széll Attila

                                                                                                                     jegyző



Határidők, felelősök:

Határidő: 2015. 12. 01.
Felelős: Dr. Széll Attila

« Vissza
Vissza a főmenübe