8. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi Bizottság
2015. december 15-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a helyi adókról szóló 19/2014. (XII.18.) önkormányzati rendelete módosításáról
Készítette:   Dr. Hengerné Keresztény Zsuzsanna
Előterjesztő:   Dr. Széll Attila
Véleményező bizottság:   Jogi Bizottság, Pénzügyi Bizottság

 A 2015. november 26-ai testületi ülésre előterjesztett az építményadóval kapcsolatos átdolgozásokat a képviselő-testület elfogadta azzal, hogy a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet 5.§-ában szereplő, a fiatal házasoknak adott kedvezményt vizsgálja felül.

Építményadó:

Önkormányzatunk kiemelt jelentőségűnek tartja a város lakónépességének gyarapodását, a fiatalok helyben történő letelepedését, „haza jövetelét”, a gyermekvállalást, a helyi köznevelési és egyéb gyermekintézmények magas színvonalon történő működését, szolgáltatását. Ezen elvek mentén javasoljuk, a fiatal házasok első lakásszerzésével összefüggő adómentesség biztosítását, mellyel az ifjú családok anyagi nehézségein enyhíthetne az önkormányzat meghatározott ideig. A mentességi feltételeket az alábbiak szerint javasoljuk a rendelet 5. §-ába beépíteni:

 

Mentesség:

„Fonyódon állandó lakóhellyel rendelkező fiatal házasok azon első lakástulajdona, amelyet a házasságkötést követően szereznek meg, 4 (négy) egymást követő adóévben mentes az adó alól.

-         Az adómentesség megállapításának további feltétele, hogy a házaspár sem külön-külön, sem együttesen más lakás, lakóház tulajdonával, tulajdoni hányadával nem rendelkezik, továbbá az ingatlanon nem áll fenn vagyoni értékű jog.

-         Az adómentesség a fiatal házas adóalany kérelme alapján, a kérelem benyújtását követő évtől állapítható meg.

-         Az adómentesség feltételeinek a mentességre irányuló kérelem benyújtásának időpontjában kell fennállnia.”

A fentiekhez kapcsolódóan fontos a fiatal házas és az első lakástulajdont szerző fogalmának meghatározása, az Ar. 28.§-a az alábbiakkal egészül ki:

Értelmező rendelkezések:

fiatal házasok: azok a házaspárok tekinthetők, akiknél a házastársak egyike sem töltötte be a 40. (negyvenedik) életévét.

első lakástulajdont szerző: akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, lakástulajdonban 50 %-ot elérő tulajdoni hányada, lakástulajdonhoz kapcsolódó, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joga. A mentességre való jogosultság megállapításánál figyelmen kívül kell hagyni az özvegyi joggal terhelt lakástulajdont.

Előzetes hatásvizsgálat

2010. év CXXX. Törvény 17. § (2) bekezdése szerint:

A rendelet-tervezetnek társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása pozitív. Környezeti és egészségügyi következményei nincsenek. Minimális adminisztratív többlet-terhet ró a Hivatalra. 


Döntéshozói vélemények

Jogi Bizottság   Jogi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti rendelet módosítás elfogadását.  
 
Pénzügyi Bizottság    Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti rendelet módosítás elfogadását.  
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés az építményadóról szóló rendelet módosításáról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: településüzemeltetési kérdések
A Pénzügyi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

A Pénzügyi Bizottság az alábbi rendelet tervezetet terjeszti a Képviselő-testület elé:


                                                                                         Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testületének

../2015. (XII.17.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 19/2014. (XII.18.) önkormányzati rendelete módosításáról

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1.§ (1) bekezdésében, 6.§-ában és 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi adókról szóló 19/2014. (XII.18.) önkormányzati rendelet módosítására (a továbbiakban: Ar.) az alábbi rendeletet alkotja:

1. §

Az Ar. 5. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

(6)    a) Fonyódon állandó lakóhellyel rendelkező fiatal házasok azon első lakástulajdona, amelyet a házasságkötést követően szereznek meg, 4 (négy) egymást követő adóévben mentes az adó alól.

b) Az adómentesség megállapításának további feltétele, hogy a házaspár sem külön-külön, sem együttesen más lakás, lakóház tulajdonával, tulajdoni hányadával nem rendelkezik, továbbá az ingatlanon nem áll fenn vagyoni értékű jog.

c) Az adómentesség a fiatal házas adóalany kérelme alapján, a kérelem benyújtását követő évtől állapítható meg.

d) Az adómentesség feltételeinek a mentességre irányuló kérelem benyújtásának időpontjában kell fennállnia.

 

  

2. §

Az Ar. 28.§-a a következő 7), 8) pontokkal egészül ki:

7) fiatal házasok: azok a házaspárok tekinthetők, akiknél a házastársak egyike sem töltötte be a 40. (negyvenedik) életévét.

8) első lakástulajdont szerző: akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, lakástulajdonban 50 %-ot elérő tulajdoni hányada, lakástulajdonhoz kapcsolódó, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joga. A mentességre való jogosultság megállapításánál figyelmen kívül kell hagyni az özvegyi joggal terhelt lakástulajdont.

 

  

3. § 

E rendelet 2016. ………… napján lép hatályba.

 

 

Fonyód, 2015. december 9.

 

Hidvégi József sk.

Dr. Széll Attila sk.

polgármester

jegyző

 

                                                                                               

ZÁRADÉK:

A rendelet 2015. december ... napján kihirdetésre került.

        

Dr. Széll Attila sk.

jegyző

 


 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2016. 01. 01.
Felelős: Dr. Széll Attila
Hivatali felelős: Dr. Hengerné Keresztény Zsuzsanna

« Vissza
Vissza a főmenübe