2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Humán Bizottság
2016. február 9-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Fonyódi Óvoda és Bölcsőde Továbbképzési programja, Beiskolázási tervéről
Készítette:   Fonyódi Óvoda és Bölcsőde igazgatója
Előterjesztő:   Fonyódi Óvoda és Bölcsőde igazgatója
Véleményező bizottság:   Humán Bizottság

A 2011.évi CXC. tv. a továbbiakban NKT.62.§. (2). bekezdése hétévenként kötelezővé teszi a pedagógusok számára a továbbképzésben való részvételt. A továbbképzési rendszer működtetésével kapcsolatos alapvető szabályozást a 277/1997. (XII.22.) kormányrendelet rögzíti.

A nevelési-oktatási intézmény vezetője a pedagógiai program figyelembevételével középtávú, öt évre szóló (a továbbiakban: továbbképzési időszak) továbbképzési programot készít. A továbbképzési programot a nevelőtestület véleményének kikérését követően a fenntartó fogadja el. A továbbképzési időszak a program elfogadását követő év szeptember hónap első napján kezdődik, és az ötödik év augusztus hónap utolsó munkanapján fejeződik be. A továbbképzési programot a továbbképzési időszak első évét megelőző év március 15-éig kell elfogadni. A továbbképzési program felülvizsgálatára a fenntartóval egyeztetve évente egy alkalommal kerülhet sor.

A nevelési-oktatási intézmény vezetője a továbbképzési program végrehajtására egy nevelési, tanítási évre szóló beiskolázási tervet készít. A beiskolázási tervet a köznevelési intézmény vezetője - a szakmai munkaközösség, szakmai munkaközösség hiányában az azonos munkakörben foglalkoztatottak és a távollévők helyettesítésénél figyelembe vehetők közreműködésével - dolgozza ki. A beiskolázási tervet - a továbbképzési időszakban - minden év március 15-éig kell elkészíteni egy nevelési, tanítási évre.

 A továbbképzési program és a beiskolázási terv elfogadása előtt a munkáltatónak be kell szereznie az üzemi tanács, közalkalmazotti tanács véleményét.

A továbbképzési program négy részből áll. A továbbképzési program részei:

 

a) a szakvizsgára vonatkozó alprogram,

b) a továbbképzésre vonatkozó alprogram,

c) a finanszírozási alprogram,

d) a helyettesítésre vonatkozó alprogram.

A fenntartó meghatározhatja azokat a szakvizsgára történő felkészítéseket és továbbképzéseket, amelyeken való részvételhez támogatást nyújt.

A fenntartó az Nkt. 83. § (2) bekezdés e) pontja alapján ellenőrzi

 a továbbképzési program és a beiskolázási terv, valamint a pedagógiai program összhangját,

b) a továbbképzési program és a beiskolázási terv végrehajtásának törvényességét és

c) ha a nevelési-oktatási intézményt nem az állami intézményfenntartó központ (a továbbiakban: központ) tartja fenn, a költségvetés terhére vonatkozó kötelezettségvállalás szabályainak megtartását.

A nevelési-oktatási intézmény nevelőtestülete az új továbbképzési program elkészítése előtt értékeli az előző továbbképzési időszakot, a továbbképzési programjának időarányos végrehajtását. Az értékelést megküldi a fenntartónak.

A szakvizsgára történő felkészülésbe, illetve a továbbképzésbe - kivéve, ha a részvételt a munkáltató rendeli el - az érdekelt jelentkezése és választása alapján lehet bekapcsolódni.

A központ a fenntartásában működő köznevelési intézmények esetében a pedagógusok állandó helyettesítési rendszerén keresztül megszervezi a szakvizsgára történő felkészítésben vagy a továbbképzésben részt vevő pedagógus helyettesítését.

   


Döntéshozói vélemények

Humán Bizottság   Humán Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását. 
 
Döntési javaslat

"Fonyódi Óvoda és Bölcsőde Továbbképzési programja, Beiskolázási terve"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: köznevelési kérdések
A Humán Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

A Humán Bizottság az alábbi javaslatot terjeszti a Képviselő-testület elé:

"Fonyód Város Önkormányzat Képviselő- testülete a 2016/2017 évre a Fonyódi Óvoda és Bölcsőde Továbbképzési programját és Beiskolázási tervét az előterjesztésben foglaltak szerint elfogadja."


Határidők, felelősök:

Határidő: folyamatos
Felelős: Fonyódi Óvoda és Bölcsőde igazgatója

« Vissza
Vissza a főmenübe