9. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfejlesztési Bizottság
2016. április 25-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés új közterület elnevezése, utcanevek rendezése
Készítette:   Dr. Hengerné Keresztény Zsuzsanna
Előterjesztő:   Dr. Széll Attila
Véleményező bizottság:   Városfejlesztési Bizottság

 

Hadnagy Zsolt, mint a fonyódi 7721/2 helyrajzi számú ingatlan tulajdonosa házszám megállapítási kérelemmel fordult hivatalunkhoz. Az első fokú építésügyi hatóság a kérelmet megvizsgálva megállapította, hogy az ingatlan megközelítését biztosító közterület nem rendelkezik közterület elnevezéssel, jelleggel.

Tájékoztatom egyúttal a Tisztelt Képviselő- testületet, hogy a közterületek elnevezése, megváltoztatása  esetén  Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Közterületek elnevezéséről és a házszámozás rendjéről szóló  26/2009.(XI.27.) számú rendeletében foglaltak (a továbbiakban: Rendelet) az irányadók. 

A közterület elnevezésének, megváltoztatásának során a Rendelet 5. §-a értelmében:

 

(1)Településrészt, közterületet személyről elnevezni halála után, legalább 25 év elmúltával lehet.

 

(2) Földrajzi név olyan személyről adható,

 

a) akinek közismert tevékenysége a nemzet történelmében kiemelkedő jelentőségű volt és közmegbecsülésnek örvend;

 

b)aki a tudomány, művelődés , sport vagy a társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, és ezáltal személyének emléke megőrzésre méltó;

 

c) akinek a város életében, történelmében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult Fonyód város fejlődéséhez.

 

(3) Földrajzi nevet adni olyan nem magyar személyről is lehet, akinek élete, munkássága az emberiség egyetemes történelmében kiemelkedő jelentőségű volt. 

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdése a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok különösen a 3. pont alapján a közterületek, valamint az önkormányzat tulajdonában álló közintézmények elnevezése. 

A magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007.(XI.14.) Korm. rendelet 4.§ (2) bekezdése alapján a Földrajzinév-bizottság véleményezi  a 2.§ (3) bekezdés f)-k) pontjaiban –j) pont: közterületnév- meghatározott hivatalos földrajzi nevekre vonatkozó javaslatokat. 

A Bizottságnak véleményezésre az alábbi javaslatok kerültek megküldésre: Hajnal utca, Nád utca, Nádas utca, Berekszél utca és Wass Albert utca.

A Bizottság 2015. december 9-én megtartott 94. ülésén foglalkozott a megkereséssel és a 94/848.(2015.XII.9.)FNB Vél. számú szakvéleményében megállapítja hogy a felsorolt utca alakok egyaránt alkalmasak közterület elnevezésre. 

A Bizottság felhívja azonban a figyelmet, hogy célszerű a hellyel és környékével kapcsolatban lévő, helyi jellegzetességre utaló utcanév mellett dönteni; a listából a rendelkezésre álló térképek alapján leginkább a Berekszél utca látszik ilyennek; személynévi motiváció is akkor támogatható leginkább, ha a személynek kötődése van a településhez. 

 

A helyi rendelet 7.§ (3) bekezdése rendelkezik arról, hogy a döntés előtt a helyben szokásos módon közzétett felhívással és közvetlen írásbeli megkereséssel meg kell ismerni az érintett ingatlan tulajdonosok véleményét.

A (4) bekezdés alapján a közterület elnevezéséről, annak megváltoztatásáról szóló javaslatot akkor lehet a Képviselő-testület elé terjeszteni, ha az érintett ingatlan tulajdonosok 50%-a, plusz 1 fő azt támogatja.

Érintett ingatlan tulajdonosok írásban értesítve  lettek.  A 8 kiküldött értesítésből 5 nyilatkozat érkezett vissza. Egy szolgáltató jelezte, hogy csak a döntésről kér értesítést. 

 

A visszaérkezett javaslatok : 

 

-        Hajnal            utca   elnevezésre: 2

-        Nád                utca   elnevezésre: 0

-        Nádas             utca   elnevezésre: 0

-        Berekszél       utca   elnevezésre: 1

-        Wass Albert   utca   elnevezésre: 3  (elhunyt: 1998. február 7.)

A címnyilvántartás rendezése és kezelése kapcsán a közterület elnevezések között anomáliát jelent a rendszerben a Wekerle utca és a dr. Wekerle Sándor utca elnevezés.

A központi személyiadat- és lakcímnyilvántartásban 1993. 10. 01. dátummal szerepelnek   Fonyód Város Önkormányzat képviselő-testületének 104/1992. (IX.24.) Kt. számú határozata alapján az akkor megváltoztatott közterületek. A határozat értelmében a korábban Komjáth Aladár utca új elnevezése Wekerle utcára változott, ami így szerepel a nyilvántartásban. Ugyanakkor a 1993.10.01. dátummal  aktív közterületként szerepel Fonyódnál a dr. Wekerle Sándor utca is. Házszámok ezáltal lakcím bejelentkezések  a Wekerle utcára történnek. Egy házszám szerepel a dr. Wekerle Sándor utcánál, amire a bejelentkezés státusza passzív.

Kérem a  Városfejlesztési bizottságot az előterjesztés megtárgyalására, a  Képviselő-testületet  a bizottság javaslatai alapján a határozati javaslatok elfogadására. 

 


Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési Bizottság   A Városfejlesztési Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek, hogy a közterületet Hajnal utcának nevezze el, valamint a címnyilvántartásban a dr. Wekerle Sándor utca elnevezést szüntesse meg.
 
1. döntési javaslat

"Előterjesztés új közterület elnevezése, utcanevek rendezése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: településüzemeltetési kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.


Városfejlesztési Bizottság az alábbi határozati javaslat elfogadását terjeszti a Képviselő-testület elé:


1.) Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete az előterjesztést megtárgyalta  és a  Városfejlesztési Bizottság véleménye alapján úgy határoz, hogy a 7770/1, 7723/3, 7722/3 helyrajzi számú közterületet    …....... utcának nevezi el.

                                    


Határidők, felelősök:

Határidő: 2016. 05. 12.
Felelős: Dr. Széll Attila
Hivatali felelős: Dr. Hengerné Keresztény Zsuzsanna

2. döntési javaslat

"Előterjesztés új közterület elnevezése, utcanevek rendezése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: településüzemeltetési kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.


Városfejlesztési Bizottság az alábbi határozati javaslat elfogadását terjeszti a Képviselő-testület elé:



Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete az előterjesztést  megtárgyalta és a Városfejlesztési Bizottság véleménye alapján a címnyilvántartásban a dr. Wekerle Sándor utca elnevezést megszünteti.

A  közterület elnevezését jelölő utcanévtábla kihelyezésének határideje 2016. július 1. napja.

Egyúttal felkéri Fonyód Város jegyzőjét, hogy a közterület elnevezését a címnyilvántartásban a közterület elnevezések és jellegek között szerepeltesse, a változást, megszüntetést vezesse át és az elnevezésről értesítse a városi közszolgáltatást nyújtó (oktatási, egészségügyi, szociális intézményeket, a postai szolgáltatót stb.) szerveket, az ingatlan-nyilvántartó szervet, a közüzemi szolgáltatást nyújtó szervezetek központjait, az érintett közterület ingatlan tulajdonosait, a Somogy Megyei Kormányhivatal Fonyódi Járási Hivatal Kormányablak osztályát, Okmánytárat, továbbá a rendőrséget, a tűzoltóságot és a mentőket.

 


 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2016. 05. 12.
Felelős: Dr. Széll Attila
Hivatali felelős: Dr. Hengerné Keresztény Zsuzsanna


Mellékletek:
« Vissza
Vissza a főmenübe