5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Humán Bizottság
2016. április 26-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2015. (III.26.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Készítette:   Dr. Széll Attila
Előterjesztő:   Dr. Széll Attila
Véleményező bizottság:   Humán Bizottság, Városfejlesztési Bizottság, Jogi Bizottság, Pénzügyi Bizottság

A 2015. március 26-án megalkotott, a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 10/2015. (III.26.) önkormányzati rendelet módosítása vált szükségessé.

A módosítás indokai:
- az alaprendeletben néhány hivatkozó rendelkezés el van írva,
- a szavazáshoz és a jegyzőkönyvvezetéshez elektronikus szavazógépet kívánunk alkalmazni, mellyel a jegyzőkönyvvezetés hatékonyabbá válik,
- a Somogy Megyei Kormányhivatal SOB/03/832-4/2016. számú megkeresésében az SzMSz kérdésre és interpellációra vonatkozó rendelkezéseit felülvizsgálatra javasolta.

A csatolt döntési javaslattal a szükséges változtatások módosíthatóak, ezért kérem a T. Képviselő-testületet az előterjesztés megvitatására és a módosító rendelet elfogadására.


Döntéshozói vélemények

Jogi Bizottság   A Jogi Bizottság javasolja az SzMSz módosítását az előterjesztés szerinti tartalommal. A bizottsági javaslatokkal átdolgozott tartalom a mellékletek között szerepel.
 
Humán Bizottság   A Humán Bizottság javasolja az SzMSz módosítását az előterjesztés szerinti tartalommal.
 
Városfejlesztési Bizottság   A Városfejlesztési Bizottság javasolja az SzMSz módosítását az előterjesztés szerinti tartalommal.
 
Pénzügyi Bizottság   A Pénzügyi Bizottság javasolja az SzMSz módosítását az előterjesztés szerinti tartalommal.
 
Döntési javaslat

"a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2015. (III.26.) önkormányzati rendeletének módosítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ügyrendi, napirendi kérdések
A Humán Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Humán Bizottság az alábbi rendelet tervezetet terjeszti a Képviselő-testület elé: 



Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és d) pontjában, valamint (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 53. § (1) bekezdésében és a 143. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2015. (III.25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SzMSz) módosítására az alábbi rendeletet alkotja:

 

 

  1. §

Az SzMSz 23. §-a az alábbiak szerint módosul:

 

(1)  Az interpelláció: az önkormányzat és szervei feladat- és hatáskörébe tartozó ügyben probléma felvetése, intézkedés kezdeményezése.

(2)  A képviselők rendes, munkaterv szerinti ülésén tárgyalt napirendek lezárása után szóban, vagy az ülésen kívül írásban a polgármesterhez, az alpolgármesterhez, a jegyzőhöz, a bizottság elnökéhez interpellációt terjeszthetnek elő. A képviselőhöz is lehet interpellációt intézni, feltéve, ha a képviselő-testület, a polgármester megbízásából önkormányzati feladatkörben járt el.

(3)  Az ülésen előterjesztett interpellációra elsősorban az ülésen szóban, de legkésőbb 15 (tizenöt) napon belül kell, írásban, érdemi választ adni. Az írásos választ, minden képviselőnek meg kell küldeni.

(4)  Az interpellációt az ülésen akkor kell megválaszolni, ha azt a címzett az ülés előtt legalább 5 (öt) munkanappal az interpellálótól írásban megkapta azt.

(5)  Az interpellációra adott szóbeli, vagy írásbeli válasz elfogadásáról először az interpelláló nyilatkozik, majd a válasz elfogadásáról a Képviselő-testület vita nélkül dönt. Az írásban megküldött válasz elfogadásáról, a soron következő rendes, munkaterv szerinti ülésen az interpelláló nyilatkozik, majd ezt követően a Képviselő-testület dönt.

(6)  Ha az interpellációra adott választ a Képviselő-testület nem fogadja el, a polgármester saját hatáskörében mérlegeli, hogy szükség van-e az interpelláció további vizsgálatára. Amennyiben szükségesnek tartja a vizsgálatot úgy az interpellációt további vizsgálat céljából kiadja, az ügy tárgya szerint illetékes bizottságnak.

(7)  A kivizsgálás során az interpelláló részvételét lehetővé kell tenni.

(8)  A kivizsgálás eredményéről a bizottság elnöke a Képviselő-testület soron következő rendes, munkaterv szerinti ülésén ad tájékoztatást.

(9)  Az ülésen napirend előtti felszólalásra nincs lehetőség.

 

2.     §

 

Az SzMSz 31. §-a az alábbiak szerint módosul:

 

(1)    A Képviselő-testület a döntéseit általában nyílt szavazással hozza a névszerinti és a titkos szavazás eseteit kivéve. A szavazás kézfelemeléssel, vagy elektronikus szavazógép igénybevételével történik.

(2)    A nyílt szavazás esetén először az „igen”, majd „nem”, végül a „tartózkodom” szavazatot kell ülésvezetői kérdésre adandóan kézfelemeléssel, vagy a szavazópult megfelelő gombjának megnyomásával jelezni.

(3)    A szavazatok összeszámlálásáról az ülésvezető gondoskodik.

(4)    A nyílt szavazástól eltérő szavazási mód megváltoztatását a polgármester a napirend tárgyalásánál a szavazás megkezdéséig annak indokolásával, vagy legalább 3 (három) települési képviselő együttesen írásban megindokolva az ülés megkezdéséig kezdeményezheti. A képviselő-testület e javaslatok tárgyában felszólalás és vita nélkül egyszerű szótöbbséggel határoz.

(5)    Névszerinti szavazást kell tartani az ötvenmillió forinton felüli minden pénzügyi-, gazdasági döntéshez (hitelfelvétel, ingatlanértékesítés és hasznosítás, stb.).

(6)    Név szerinti szavazás esetén a jegyző „ABC”- sorrendben felolvassa a képviselők névsorát. Kézfelemeléssel történő szavazás esetén a képviselők felállva „igen”, „nem”, nyilatkozattal szavaznak. Elektronikus szavazógép igénybevételével történő szavazás esetén a képviselők szavazópult „igen”, „nem” gombjainak megnyomásával szavaznak.  A jegyző a szavazatot a névsoron feltünteti, a szavazatokat összeszámolja, és a szavazás eredményét – a névsorral együtt – átadja az ülésvezetőnek. A szavazás eredményét az elnök hirdeti ki, jegyzőkönyvben rögzíteni kell. A külön hitelesített névsort a jegyzőkönyvhöz kell csatolni.

 

3.     §

 

Az SzMSz 44. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

 

(1)    A bizottság ülését a bizottság elnöke hívja össze és vezeti. Az elnök akadályoztatása esetén a bizottság ülését a bizottság elnöke által kijelölt képviselő bizottsági tag vezeti. Amennyiben az elnöknek nem áll módjában helyettesítő képviselőt kijelölni, úgy a bizottság ülését a legfiatalabb képviselő bizottsági tag vezeti.

 

4.     §

Az SzMSz 45. §-a az alábbiak szerint módosul:

 

(1)    A bizottsági ülésről készített jegyzőkönyv tartalmára az 37. §-ban meghatározott, képviselő-testületre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(2)    A bizottság által hozott döntésekről nyilvántartást kell vezetni, amelyről a jegyző gondoskodik.

 

5.     §

 

Az SzMSz 54. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

 

(1)    A képviselő-testület a költségvetést rendeletben határozza meg, melynek elfogadása két fordulóban történik. Az első fordulóban legkésőbb a tárgy évet megelőző év december 15. napjáig a költségvetési koncepció megalkotása, a második fordulóban a vonatkozó jogszabályok alapján költségvetési rendelet megalkotása történik.

 

Záró rendelkezések

 

6.     §

 

E rendelet 2016. május 1-jén lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszíti.

 

Kelt: Fonyód, 2016. év április hónap 22. napján

 

 

/: Hidvégi József :/

/: Dr. Széll Attila :/

polgármester

jegyző

 

                                                                                                          

ZÁRADÉK:

A rendelet kihirdetése 2016. év … hónap ... napján megtörtént.

/: Dr. Széll Attila :/

jegyző

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal


Mellékletek:
« Vissza
Vissza a főmenübe