8. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi Bizottság
2016. április 26-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. pótbefizetés lekötött tőkére
Készítette:   Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője, Nagyné Horváth Gabriella irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi Bizottság

Tisztelt Képviselő-testület!

 

A Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. 2014. évben a működési költségeket részben a cél szerinti tevékenységéből származó bevételeiből, a korábbi évek nyereségéből és az önkormányzattól kapott működési támogatásból fedezte.

Ezen túlmenően 2014. évben 50.000.000.-Ft forgóeszköz hitelt is felvett a társaság, annak okán, hogy nem a beruházáshoz kért fejlesztési hitelt kapott a társaság, hanem a működési költségek fedezetéül szolgáló forgóeszköz hitelt. Így az számviteli elszámolások szerint az önkormányzat a működési költségekre ezzel az összeggel kevesebb, a fejlesztéshez viszont ezzel az összeggel több támogatást nyújtott.

A számviteli szabályok szerint azonban a hitel nem minősül bevételnek, így pénzügy technikailag 2014. évben a költségek meghaladták az árbevételt, - 56.681 ezer Ft veszteség képződött.

 

Ennek a veszteségnek a következtében a társaság saját tőke értéke 2014. évben – 19.576 ezer Ft, 2015. évben – 12.965 ezer Ft lett, így két egymást követő évben nem éri el a Ptk. által előírt saját tőke minimum értékét, azaz a jegyzett tőke (13.210 e Ft) felét.

 

A fentiek miatt a gazdasági társaság 2015. évi beszámolójának elfogadásával egyidejűleg tulajdonosi döntés szükséges a 20.000.000.-Ft lekötött tartalékra való pótbefizetésről, mely a beszámoló elfogadását követő 3 hónapon belül esedékes. A pótbefizetés teljesítésével a cég saját tőke értéke 7.035 ezer Ft összegre emelkedik és továbbra is megfelel a korlátolt felelősségű társaságokra vonatkozó törvényi előírásoknak.

 

2015. évtől az önkormányzat által biztosított támogatás nyereséget biztosít a társaságnak, illetve a létrejött beruházás eredményeként az árbevétel várhatóan növekedik, melynek eredményeként az 50.000.000.-Ft forgóeszköz hitelt 2017. évben a társaság visszafizeti, mely lehetővé teszi a 20.000.000.-Ft pótbefizetés visszafizetését is.

 

A finanszírozás szempontjából meghatározó, hogy az önkormányzat a pótbefizetés összegét a gazdasági társaság 2016. évi költségvetésére jóváhagyott működési támogatás keret terhére biztosítja, így plusz önkormányzati forrás az ügylet végrehajtására nem szükséges.

 

További tájékoztatásul az előterjesztés mellékleteként csatolásra került a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. és annak könyvelési feladatait ellátó Adómester Könyvelő és Adótanácsadó Kft. által készített határozathozatali javaslat.


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi Bizottság   A Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. pótbefizetés lekötött tőkére"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: pénzügyi kérdések
A Pénzügyi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Pénzügyi Bizottság az alábbi határozati javaslatot terjeszti a Képviselő-testület elé: 


Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Közhasznú Nonprofit Kft. részére 20.000.000.-Ft (Húszmillió Ft) összegű lekötött tartalékra történő pótbefizetést engedélyez. A Képviselő-testület a pótbefizetés összegét a gazdasági társaság 2016. évi költségvetésére jóváhagyott működési támogatás keret terhére biztosítja.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal
Felelős: Hidvégi József
Hivatali felelős: Nagyné Horváth Gabriella

« Vissza
Vissza a főmenübe