5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi Bizottság
2016. május 24-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Dél-Balaton Szennyvízelvezetés és Tisztítás Megvalósítását Célzó Önkormányzati Társulás által megvalósított, Fonyód Város Önkormányzata tulajdonába kerülő vagyontárgyak átadásával kapcsolatos megállapodás jóváhagyásáról
Készítette:   Kovács Péter irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:   Jogi Bizottság, Pénzügyi Bizottság

A Dél-Balaton Szennyvízelvezetés és Tisztítás Megvalósítását Célzó Önkormányzati Társulás befejezte az önkormányzatunk területén a szennyvíz víziközmű beruházást. A beruházás próbaüzeme sikeresen zárult, a rendszer üzembe helyezése 2016. május 2. napján megtörtént. Ennek megfelelően szükségessé vált a víziközmű rendszer, valamint az érintett ingatlanok, és projekt keretében létrejött szellemi termékekhez (tervek, tanulmányok stb.) kapcsolódó jogok jogi helyzetének rendezése az alábbi indokok alapján:

A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény (továbbiakban: Vksztv.) 6. § (1) bekezdése szerint víziközmű kizárólag az állam és települési önkormányzat tulajdonába tartozhat. Felek rögzítik, hogy jelen Megállapodást annak érdekében kötik, hogy a Vksztv-ben foglaltaknak megfelelően rendezzék az Átadó beruházásában létrejött víziközmű tulajdoni helyzetét. Felek rögzítik, hogy a Vksztv. 10. § (2) bekezdése szerint, ha a víziközmű-fejlesztést a önkormányzatok társulása végzi, akkor a víziközmű az üzembe helyezésének napjával az ellátásért felelős tulajdonába kerül. A társulás tagjai ezt megelőzően megállapodhatnak a megvalósított víziközművön fennálló tulajdoni részesedésük mértékéről.

A Vksztv. 10.§ (2) bekezdése alapján a Társulás 12/2015. (X. 22.) számú elfogadott határozatával és a 2015. december 14.-vel hatályossá vált Társulás Megállapodás alapján az alábbiak szerint állapodtunk meg a víziközművön fennálló tulajdoni részesedésünkről:

-          adott tag település közigazgatási területén belül létrejövő valamennyi szennyvízvezeték és átemelő, egyéb műtárgy az érintett település kizárólagos tulajdonába kerül.

-          Az egyes településeket összekötő távvezeték, átemelő és egyéb műtárgy, amennyiben olyan területen található, ami nem tartozik egyik tag település közigazgatási területéhez sem, a távvezetékkel összekötött két tag település osztatlan közös tulajdonába kerül az állandó lakosság számának arányában

-          Az előző ponttól eltérően a szennyvíztelep, valamint a szennyvíztelepbe bekötő gerincvezeték, a hozzá tartozó átemelők és egyéb műtárgyak azon tagok osztatlan közös tulajdonába kerülnek az állandó lakosság számának arányában, amely tagok területéről a szennyvíz a telepre bevezetésre kerül.

-          Kéthelyi agglomeráció tekintetében, figyelemmel arra, hogy ebben az agglomerációban nincs tag településünk, továbbá arra figyelemmel, hogy ezen a területen az ellátásért felelős jogai a Vksztv. 9.§ (2) bekezdése értelmében a Magyar Államot illetik, így a 8.§ (1) bekezdés alapján az itt létrejövő vagyont a Magyar Államnak, mint ellátásért felelősnek kell átadni azzal, hogy ezen közművekkel érintett projektekre eső önerő, és el nem számolható költségek, továbbá működési költségek megtérülését érvényesíteni kell.

-          A Projektek keretében a beruházáshoz megvásárolt ingatlanok az alábbiak szerint kerülnek a tagok tulajdonába:

o       A szennyvíz-átemelőkkel érintett ingatlanok azon tag kizárólagos tulajdonába kerülnek, amelynek közigazgatási területén a szennyvíz-átemelők találhatóak.

o       Az olyan településeket összekötő távvezetéken lévő szennyvíz-átemelővel érintett ingatlan, amely egyik tag közigazgatási területén sincs, annak a tagnak a kizárólagos tulajdonába kerül, amelyhez a szennyvízátemelőből a szennyvíz bevezetésre került.

o       Az előző ponttól eltérően a szennyvíztelepbe bekötő gerincvezetéken lévő átemelővel érintett ingatlan azon tagok osztatlan közös tulajdonába kerül állandó lakosság számának arányában, amely tagok területéről a szennyvíz a telepre bevezetésre kerül.

o       A szennyvízteleppel érintett ingatlan azon tagok osztatlan közös tulajdonába kerül állandó lakosság számának arányában, amely tagok területéről a szennyvíz a telepre bevezetésre kerül.

-          A Projekt keretében alapított szolgalmi jogok követik a  szolgalmi joggal érintett közmű jogi sorsát. Amennyiben több ellátásért felelős lenne érintett a szolgalmi joggal, úgy a szolgalmi jogot az ellátásért felelősök Vktv 9.§ (3) bekezdése szerinti képviselője javára kell átjegyeztetni.

-          A Projektek keretében létrejövő szellemi termékekhez kapcsolódó jogok agglomerációnként a tagok osztatlan közös tulajdonába kerülnek a állandó lakosság számának arányában.

Az állandó lakosság száma alatt a településen az üzembe helyezés évének január első napjára megállapított statisztikai adatokat kell érteni.

                         

A víziközmű üzembe helyezése 2016. május 2. napján megtörtént, így a Vksztv. 10.§ (2) bekezdése alapján a víziközművek tulajdonjoga a törvény erejénél fogva önkormányzatunk tulajdonába került. Az érintett vízközművek felsorolását, valamint – amennyiben a víziközmű rendszeren több önkormányzat is ellátásért felelősnek minősül – azok ellátásért felelősök közötti, a fenti megállapodás szerinti megosztását a vagyon átadás-átvételi megállapodás 1. sz. melléklete tételesen tartalmazza.

A fentieken túlmenően szükséges továbbá a beruházással érintett ingatlanok, szolgalmi jogok, továbbá a projekt keretében létrejött szellemi termékekhez kapcsolódó jogok önkormányzatunkra történő átruházása. Ezen ingatlanok és szellemi termékek felsorolását a vagyon átadás-átvételi megállapodás 4. és 5. sz. mellékletei tartalmazzák.

 

Vksztv. 8.§ (2) bekezdése alapján „Az ellátásért felelős az átvételt csak abban az esetben tagadhatja meg, ha a létrehozott vízilétesítmény nem felel meg a 6. § (4) és (5) bekezdésében meghatározott követelményeknek.“

 

A víziközmű vagyon üzemeltetéséről, mint ellátásért felelősnek, az önkormányzatunknak kell gondoskodnia.

 

A)    A már meglévő víziközmű vagyon üzemeltetője a DRV Zrt. A DRV Zrt. szerződése tartalmazza, hogy az kiterjed valamennyi később létrejövő víziközmű vagyonra, így a szerződés módosítása nem szükséges, csupán a DRV Zrt. Vksztv. 35.§ (1) bekezdése alapján már meglévő víziközmű-szolgáltatási engedélyének kiterjesztése szükséges, melyet a DRV Zrt. intéz.

B)    A létrejövő új szennyvíz víziközmű vagyonra a DRV Zrt. még nem rendelkezik üzemeltetési szerződéssel, így szükséges annak megkötése, /illetve az egyéb víziközmű vagyonra vonatkozó már meglévő szerződés kiegészítése/, továbbá a Vksztv. 35.§ (1) bekezdése alapján a víziközmű-szolgáltatási engedély módosítása.

Amennyiben releváns: Annak érdekében, hogy az önkormányzatunk a Vksztv 16.§ (6) a) pontja, továbbá a 24.§ és 29.§-ai alapján a DRV Zrt-vel pályáztatási eljárás nélkül köthessen vagyonkezelési / bérleti - üzemeltetési szerződést, szükséges egy részvény átruházási megállapodás megkötése, mely alapján önkormányzatunk a DRV Zrt-ben tulajdont (részvényt) szerez.

Az üzemeltetési szerződés megkötéséig, illetve a víziközmű-szolgáltatási engedély módosításáig a Vksztv. 31/A.§ (1) bekezdése alapján a DRV Zrt. ideiglenes szolgáltatást nyújthat. Ennek során az ideiglenes szolgáltatás időtartamára a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a Vksztv. 31/B.§ (1) bekezdése alapján átmeneti vízdíjat határoz meg a projekt keretében már elkészített költség-haszon elemzés adatait figyelembe véve. A vagyonkezelési / bérleti –üzemeltetési szerződés megkötését és a víziközmű-szolgáltatási engedély jogerős módosítását követően a szennyvízkezelés díját a Vksztv 65.§ (1) bekezdése alapján a miniszter rendeletben állapítja meg.

 

 

Mellékletként csatolom a Vagyonátadási megállapodás minta szerződését, illetve annak mellékleteit sorszámozva. A vagyonnyilvántartást excel fájlban csatolom.

 


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi Bizottság  

A Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.

 

 
Jogi Bizottság  

A Jogi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.

 
Döntési javaslat

"Előterjesztés a Dél-Balaton Szennyvízelvezetés és Tisztítás Megvalósítását Célzó Önkormányzati Társulás által megvalósított, Fonyód Város Önkormányzata tulajdonába kerülő vagyontárgyak átadásával kapcsolatos megállapodás jóváhagyásáról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: vagyongazdálkodási kérdések
A Pénzügyi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Dél-Balaton Szennyvízelvezetés és Tisztítás Megvalósítását Célzó Önkormányzati Társulással kötendő az előterjesztés csatolt vagyon átadás-átvételi megállapodás tartalmát elfogadja, és felhatalmazza az alpolgármestert a megállapodás aláírására.


Határidők, felelősök:

Határidő: 2016. 06. 15.
Felelős: Hidvégi József
Hivatali felelős: Kovács Péter

« Vissza
Vissza a főmenübe