5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfejlesztési Bizottság
2016. szeptember 26-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a 2016. évi programok értékeléséről, illetve a 2017. évi fonyódi rendezvények előkészítéséről
Készítette:   FOKI igazgató, Fonyód Média Nonprofit Kft. ügyvezető, Gyurina Mária Képviselő és bizottsági tag, Nagy Brigitta
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:   Városfejlesztési Bizottság

 A 2016. évi programok értékelése a rendezvényeket megvalósító szervezetek beszámolói, a látogatói elégedettségmérés eredményei, valamint személyes tapasztalatok és szóbeli visszajelzések alapján történik az alábbiakban.

 

1.) Az értékelés témája

 

Jelen előterjesztés célja nem a szűkebb értelemben vett kulturális programok értékelése; mivel ezek kizárólag a Fonyódi Kulturális Intézmények (FOKI) szervezésében – a tavalyi évben elfogadott széleskörű tematika szerint még folyamatosan – zajlanak.

Feladatunk sokkal inkább a város turisztikai életében meghatározó szerepet játszó nagyrendezvények értékelése azért, mert az elmúlt évek tapasztalatai alapján bizton állíthatjuk, hogy nem lehet elég korán elkezdeni a következő szezon előkészítését. Jelen értékelés eredményeit figyelembe véve ugyanis meg kell határoznunk a 2017. évi fő irányokat, és azok mentén már az idei évben el kell kezdenünk a részletes tervező munkát.

 2.) Nagyrendezvények csoportosítása

 

 

 

Ingyenes rendezvények

 

 

 

Fizetős rendezvények

 

Gasztro rendezvények

 

 

 

Tematikus hétvégék

Kolbászfesztivál (február 5-7.)

 

 

Örök Szerelem Hétvége (kivéve Rúzsa Magdi koncert)

(július 8-9.)

Rúzsa Magdi koncert (Örök szerelem hétvégén belül)

(július 8.)

Hal és Petyek Napok

(július 29-31.)

Strandfesztivál

(július 16-17)

RetroBalaton

(július 22-23.)

Harcsafesztivál

(augusztus 26-27.)

Időutazás hétvége

(augusztus 5-6.)

RockBalaton

(augusztus 12-14.)

 

 

Szent István Napok (augusztus 18-21.)

 

 

 

 3.)  A nagyrendezvények szervezői

Az új tematikájú, kulturális produkciókat nagyobb számban felvonultató rendezvények (Örök Szerelem Hétvége, Időutazás Fonyódon) és nemzeti ünnepek (Szent István Napok) felelőse a FOKI volt. A már hagyománnyal rendelkező, turizmust élénkítő, gasztro- és egyéb fesztiváljellegű nagyrendezvények felelőse a Fonyódi Turisztikai Egyesület (TE) volt a 2016. évben.

 4.)  A „Fonyódi Nyár 2016” pozitívumai

 

  4.1. Csapatmunka

A legfontosabb pozitívum ebben az évben, hogy a rendezvényszervezésért felelős említett szervezetek közös munkában, együtt gondolkodva, előzetes terveket felállítva, teljesen tudatosan, a korábbi évekkel szemben szervezett formában (és ha szükség volt rá, improvizálva) közösen valósították meg mindegyik rendezvényt a fonyódi gazdasági társaságok (főként: Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. ,Fonyód Média Nonprofit Kft, Fonyód Konyha Nonprofit Kft), civil szervezetek és más partnereik közreműködésével.

 

  4.2 Egységes arculat

Első év volt, hogy a város rendezvényei egységes arculattal (színek, logó, szlogen) jelentek meg a plakátokon, szóróanyagokon, molinón, internetes felületeken, ajándéktárgyakon.

 4.3. Színvonalas fellépők

Szakmai szempontból jelentős, hogy a meghívott előadók szinte mindegyike színvonalas produkciót adott elő a saját műfajában.

 4.4. Teljes körű megvalósítás

Egyetlen koncert, előadás sem maradt el. A rossz idő okozta programcsúszások (pl. Strandfesztivál, Időutazás Fonyódon) is megtartásra kerültek más időpontban.

 4.5. Országos reklám

A kutyás strand hírével, a tematikus nagyrendezvényekkel, valamint több, Fonyódról készült összefoglaló filmmel sikerült nagyobb marketing költség nélkül országos médiába bejuttatni Fonyódot.

 4.6. Rendezvényhelyszínek

A rendezvények helyszínei folyamatosan karban voltak tartva, kulturált környezet várta a látogatókat.

 5.) A „Fonyódi Nyár 2016” negatívumai

 5.1. A valódi gasztro-élmény hiánya

A Kolbászfesztivállal ellentétben a nyári gasztronómiai rendezvények kevéssé nyújtanak széleskörű gasztronómiai élményt.

 5.2. Az Örök Szerelem Hétvége létjogosultsága

A városmárkázás szakmai anyagából kiinduló, második éve megvalósított rendezvény az idei évben sem hozta a várt látogatottsági adatokat a célcsoport szempontjából. (Nem jelentkeztek szerelmes párok a nekik meghirdetett programelemekre.)

 5.3. Augusztus 20-i menettánc szervezetlensége

A szervezők és a résztvevők figyelmetlensége miatt az ünnepi menettánc egysége megbomlott.

 5.4. A Vigadó tér kihaltsága és kihasználatlansága

Tekintettel arra, hogy a nagyrendezvények több helyszínen valósultak meg, a közönség megoszlott. Ugyanakkor a Piac téren zajló rendezvények mellett a Vigadó téren is volt ugyanabban az időben más program. Hét közben esténként a Vigadó tér üres, csendes és sötét. A Képviselő-testület térberendezésre vonatkozó szabályrendszere nem, vagy csak részben volt kivitelezhető.

 5.5. Információs táblák hiánya

Nem készültek el időben az információs táblák. Késtek a plakátok, szóróanyagok.

 6. ) 2017-es fejlesztési javaslatok

 6.1. FORRÁS

Javaslatunk, hogy a következő évben is ugyanannyi keretet használjunk a rendezvényekre, mint a 2016-os évben, csak más elosztásban. Ehhez tesszük az alábbi fejlesztési javaslatokat.

 6.2 KONCERT HELYSZÍN

A Piac tér fesztivál-hangulata kizárólag a Rock hétvéghez illik, más rendezvényt ne tartsunk ott. A RetroBalaton és egyéb nagy koncertek helyszíne is a Vigadó tér legyen.

 

  6.3. TÉMAVÁLASZTÁS

Nem kell minden hétnek tematikusnak lennie. Csak az alábbiak maradjanak:

·         Gasztro rendezvények: Kolbászfesztivál, Hal és Petyek Napok, Harcsafesztivál

·         RetroBalaton, RockBalaton, Szent István Napok

 A tematikus hétvégékhez nélkülözhetetlenek a kísérőprogramok. Sokféle, többrétű, az adott témát jól bemutató, látványos program kell (pl. Retro Fesztiválhoz Trabant találkozó, kosztümös kollégák, retro játékok és kiállítások). Az egész városon érződjön azon a hétvégén a retro hangulat.

 6.4. „FONYÓDI NYÁR 2017”

A tematikus hétvégéken kívül a többi hétvége külön cím nélkül legyen benne a teljes „Fonyódi Nyár 2017” programsorozatban színvonalas, minőségi, élő koncertek, népszerű, de újdonságnak számító előadókkal. A lehetséges előadókkal egyeztetés már zajlik.

 6.5. GASZTRO RENDEZVÉNYEK

A gasztronómiai fesztiválok az adott ételről kell, hogy szóljanak. Legyen nagy választék, sokféle és látványos stand. Legyen minden étel olyan, mely „szem-szájnak ingere.”

Be kell vonni a helyi civileket és vállalkozókat a főzésbe és/vagy főzőversenyt kell hirdetni. Ezeken a hétvégéken a fellépők másodlagosak legyenek.

 6.6. ÁLLANDÓ SZOLGÁLTATÁSOK

A hétvégi rendezvényektől függetlenül olyan állandó szolgáltatások kellenek a városba, melyek csábítóak a leendő nyaralóknak, akik még csak a nyaralásuk helyszínét latolgatják az interneten. A felmérésekből és személyes tapasztalatokból kiderült, hogy városunkat legnagyobb számban a kisgyermekes családok látogatják.

·       Elengedhetetlen, hogy gyermekeknek szóló attrakciókat teremtsünk a jövőben. A strandokra (legalább: Panoráma strand, Bélatelepi strand, Árpád part), a Vigadó térre és/vagy a Dísz térre animátorok segítségével játékokat, kézműves és sportos foglalkozásokat kell kivinnünk.

·         Ingyenes gyermekelőadásokat kell tartanunk szabadtéren: gyerekszínházak, mesejátékok, bábjátékok, zenés gyerekműsorok. Ki kell vinni a FOKI-ből ezeket az előadásokat a Vigadó térre vagy a Dísz térre vagy a Kikötőhöz a fák közé.

·         Meg kell oldani – a tájékoztatás és szórakoztatás érdekében – a strand rádió kialakítását.

·         Időszakosan zenei program (pl. DJ) kell a strandokra.

·         Rendszeressé kell tenni a Panoráma sétatúrát (Varga István helytörténész vezetésével), és állandó programként kínálni a városban.

·         A Panoráma sétányra látogatókat az nyugodt andalgás és a gyönyörű látvány érdekli. Nem külön programot kell rendezni oda, hanem a legtökéletesebb, romantikus helyszínné kell varázsolni: folyamatosan rendben tartani, virágosítani, a látvány útjából a felnövő ágakat levágni.

·        A Kripta Villát, mint rég várt attrakciót, meg kell nyitni nyár elején, előzetesen országos médiában beharangozni jól előkészített, figyelemfelkeltő tervvel, kiváló fotókkal.

 6.7. HANGULAT

Fonyód város egyedi hangulatát kell megteremteni. A vendégéjszakák számában megmutatkozik, hogy jelenleg szinte kizárólag a hétvégékre koncentrálódnak a foglalások. Az a cél, hogy egész hétre válasszák a turisták Fonyódot nyaralásuk helyszínéül. Olyan hangulatot, családias biztonságot kell teremtenünk, mely minden pillanatban jellemző a városra, rendezvények nélkül is. A hétvégi rendezvények csak extra programok legyenek az amúgy is élvezhető nyaralóvárosban. Hét közben is itt akarjanak lenni, nem csak a rendezvények ideje alatt.

 6.7.1.  Vigadó tér

A Vigadó térre nyüzsgő élet kell esténként, hogy legyen miért lemenni sétálni, hogy a vacsora vagy a mólón andalgás után legyen miért ott maradni.

·         Kézműves termékeket árusítókat, népi iparművészek munkáit, ruhákat és egyéb termékeket és egyedi szolgáltatókat kell a térre csábítanunk, egyfajta sétálóutcát kialakítva ott. (Ha szükséges, átalakításokat kell tenni a tér elrendezésében) Telepítési tervet (rajzzal, fotókkal) kell készíteni előre, jóváhagyásra.

·         Megfelelő fényforrásokat kell telepíteni a térre, hogy este is fényárban ússzon.

·         Csütörtöktől vasárnapig minden este kell, hogy zene szóljon a színpadról. Többféle stílusban, váltakozva (retro dallamok, retro disco, latin zene, cigányzene, operett, bulizenekarok, utcazenészek stb.)

 6.7.2  Dísz tér

A Dísz tér az idei évben különösen nyüzsgő volt. Egyedi szolgáltatások telepítésével, esetleges zenés (pl. utcazenészek) vagy gyerekprogramokkal a jövőben ezt erősíteni lehet.

 6.7.3. Piac tér

A Piac térre érdemes lenne kialakítani egy gyerekmegőrzőt, zenés és gyerekprogramokkal tarkítva (pl. egy pagoda alatt egy miniszínpadon) segítve ezzel a családosok vásárlását.

A Fonyódi Piac hatalmas közönségét a rendezvények reklámozására kell kihasználni. Az eddigi szórólapozás mellet ki kell alakítani Piac rádiót vagy hangos bemondót, illetve az aktuális rendezvény témájából (pl. zenei, táncos) ízelítőt kell adni flashmob jelleggel.

 6.8. BELSŐ PARTNEREK, EGYÜTTMŰKÖDÉS

·         Bővíteni kell az együttműködést a helyi szállásadókkal és vendéglátósokkal.

·         A nem önkormányzati szerveződésű, de városi eseményeket figyelemmel kell kísérni és célszerű közösen promotálni, bővítve ezzel is az önkormányzat repertoárját.

 6.9. BELÉPŐS RENDEZVÉNYEK

A RockBalaton kivételével ne legyenek fizetős rendezvények, koncertek.

Melléklet: A Turisztikai Egyesület dolgozói által készített látogatói kérdőívek összesítője

 


Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési Bizottság   A városfejlesztési bizottság javasoltja a képviselő - testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés a 2016. évi programok értékeléséről, illetve a 2017. évi fonyódi rendezvények előkészítéséről"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: turisztikai, kulturális kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

1. Fonyód Város Önkormányzatának képviselő - testülete a 2016. évi programok értékeléséről, illetve a 2017. évi fonyódi rendezvények előkészítéséről szóló előterjesztést elfogadja - a korábbi gyakorlattól eltérően - ezen előterjesztésben rögzített 2017 évi fejlesztési javaslatokkal.
2. Fonyód Város Önkormányzatának képviselő - testülete az 1. pontban meghatározottak alapján a  29/2015. (III.26.) KT határozat 2. pontját - mely a Vigadótér hasznosítást szabályozza - hatályon kívül helyezi.
3. Fonyód Város Önkormányzatának képviselő - testülete felkéri a Fonyód Kulturális Intézmények igazgatóját, hogy a 2017 évi fejlesztési javaslatok figyelembe vételével a Fonyód Média Nonprofit Kft., a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft., a Fonyód Konyha Nonprofit Kft. és a Turisztikai Egyesület bevonásával szervezze meg a 2017 év rendezvényeit, kezdje meg azok előkészítését.


Határidők, felelősök:

Határidő: értelem szerint
Felelős: FOKI igazgató

« Vissza
Vissza a főmenübe