9. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfejlesztési Bizottság
2016. szeptember 26-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés Fonyód város településrendezési eszközeinek (Településszerkezeti tervének, Helyi Építési Szabályzatának, Szabályozási Tervének) módosításának jóváhagyásáról
Készítette:   Kovács Péter irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:   Városfejlesztési Bizottság, Pénzügyi Bizottság

Fonyód város településrendezési eszközei (településfejlesztési koncepció, településszerkezeti terv, helyi építési szabályzat, szabályozási terv) 2010 éven lettek elfogadva.

Az elmúlt időszakban olyan településfejlesztési szándékok lettek meghatározva, illetve merültek fel, amelyek megvalósítása a városunk fejlődését biztosítaná, ám ezek megvalósításának elindításához szükséges a hatályos településrendezési eszközök kismértékű módosítása a következőekben felsoroltak szerint:

 

1.        A Vásárcsarnok és piac fejlesztéséhez szükséges közterületek övezeti átsorolása településközpont vegyes építési övezetbe. (érintett helyrajzi számok: 8044/8, 8044/9, 8044/10, 8044/11, 8044/12, 8044/13)

2.        A Trombitás utca északi oldalán (Erdősor utca, Szent László utca) lévő 6496/1 és 6496/2 hrsz-ú önkormányzati vegyes területek egyes részeinek átsorolása közlekedési területbe és kertvárosias lakó építési övezetbe.

3.        Sportcsarnok és a művelődési ház melletti parkoló terület telekhatár rendezése

4.        Turul utca mellett lévő un. Üdülőfalu terület egy részének övezeti átsorolása

5.        Fonyód, Niklai utca – 7-es út északnyugati sarkán lévő terület övezeti átsorolása

6.        Fonyód, Béke utca 4. szám alatti telephely beépíthetőségének növelése

 

A Képviselő-testület a településrendezési eszközök módosításához szükséges tervek elkészítésével megbízza az Arker Studió  Építészeti és Kereskedelmi Kft.-t (740 Kaposvár, Dózsa Gy. u. 21.). A 5. és 6. pontokban leírt módosításokkal kapcsolatban felmerülő költségeket a kérelmezőknek kell viselniük.

 

Az 1. és 2. pontokban leírt változtatásokról a Képviselő-testület már döntött, így a többi módosítási javaslat elfogadásáról kell határozatot hozni.

 

Melléklet: - az ARKER’S Kft által készített Változási jegyzék


Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési Bizottság  

A Városfejlesztési Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.

 
Pénzügyi Bizottság  

A Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.

 
Döntési javaslat

"Előterjesztés Fonyód város településrendezési eszközeinek (Településszerkezeti tervének, Helyi Építési Szabályzatának, Szabályozási Tervének) módosításának jóváhagyásáról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: fejlesztési kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

1.a) Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megtárgyalta a sportcsarnok és a művelődési ház közötti parkoló terület bővítéséről szóló előterjesztését.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a sportcsarnok melletti parkoló területét kibővíti a sportcsarnok 7236/3 hrsz-ú telkének és a művelődési ház 7240 hrsz-ú telkének telekhatár rendezésével. Ennek megvalósításához Fonyód Város Önkormányzata településrendezési eszközeit módosítja oly módon, hogy a szükséges telekalakítások szabályozási háttere biztosítottá váljon.

 

1.b) Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megtárgyalta a Turul utca déli oldalán lévő kistelkes üdülőterület egy részének övezeti átsorolásáról szóló előterjesztését.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy településrendezési eszközeit módosítja az 5881/18, 5881/21 és az 5881/22 hrsz-ú ingatlanok vonatkozásában és a földrészletek tvégiházas üdülőterületi besorolását kertvárosias lakóövezetbe sorolja át abból a célból, hogy a CSOK-os pályázatokat igénybe vevő családoknak lakótelkeket tudjanak kialakítani ezen a területen.

 

1.c) Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megtárgyalta a Fonyódliget, Niklai u. és a 7-es főút sarkán található 8969 hrsz-ú tvégiházas üdülőterület övezeti átsorolásáról szóló előterjesztését.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy településrendezési eszközeit módosítja a 8969 hrsz-ú ingatlan vonatkozásában és a tvégiházas üdülőterület építési övezeti besorolású földrészletet üdülőházas üdülőterületbe sorolja át.

 

1.d) Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megtárgyalta a Fonyód, Béke u. 4. szám alatti üzemi terület beépíthetőségének növeléséről szóló előterjesztését.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy településrendezési eszközeit módosítja a 8062/1 hrsz-ú ingatlan vonatkozásában és a településközpont vegyes építési övezeti besorolású földrészlet beépíthetőségét 40%-ról 50%-ra emeli fel.

 

1.e) Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy az 1.a), 1.b), 1.c) és 1.d) pontokban felsorolt településrendezési eszközök módosítását az OTÉK 2012. augusztus 6.-án hatályos településrendezési tartalmi követelményeinek és jelmagyarázatának megfelelően készítteti el.

 

1.f) Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 128/2010.(VI.24.) számú határozatával jóváhagyott településfejlesztési koncepciót változatlan tartalommal hatályban tartja, mivel fenti pontokban felsorolt fejlesztési elképzelések a hatályos településfejlesztési koncepcióval összhangban vannak.

 

1.g) Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a településrendezési eszközök módosításának véleményezésébe az alábbi eseti partnereket vonja be:

- Gépjárműjavító és Ipari Szolgáltató Kft (8640 Fonyód, Béke utca 4.)

- GET Kereskedelmi és Szolgáltató Kft (8640 Fonyód, Béke u. 4.)

- VS Liget Kereskedelmi és Szolgáltató Kft (8646 Balatonfenyves, Úttörő utca 143.)

       A partnerségi egyeztetés szabályait a 182/2014.(XI.27.) számú önkormányzati határozat rögzíti.

 

 2.) Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megbízza az Arker Stúdió Építészeti és Kereskedelmi Kft.-t a Fonyód Város településrendezési eszközeinek módosításával kapcsolatos feladatok ellátására, az eljárás megindítására, azzal, hogy az 1.c és 1.d pontok esetében a  felmerülő költségeket az ingatlanok tulajdonosainak kell megfizetniük.


Határidők, felelősök:

Határidő: értelem szerint
Felelős: Hidvégi József
Hivatali felelős: Kovács Péter

« Vissza
Vissza a főmenübe