1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfejlesztési Bizottság
2016. november 21-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodás és a vagyonhasznosítás szabályairól szóló rendelet alkotásáról
Készítette:   Kovács Péter irodavezető
Előterjesztő:   Dr. Széll Attila

Az elmúlt időszakban több alkalommal felmerült az önkormányzat vagyonával kapcsolatos tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló 31/2004. (XII. 1. ) önkormányzati rendelet felülvizsgálatának, módosításának szükségessége.

 

A rendeletet olyan mértékben szükséges módosítani, hogy álláspontom szerint indokolt új rendelet alkotása.

 

A rendelet-tervezetet jelen formájában a Jogi Bizottság, a Pénzügyi Bizottság és a Városfejlesztési Bizottság elé terjesztem véleményezésre. A bizottságok véleményezését követően, a véleményekkel együtt megküldöm a rendelet-tervezetet a Somogy Megyei Kormányhivatalnak. A Kormányhivatal szakmai álláspontjának, véleményének ismeretében, a rendelet-tervezetet közszemlére bocsátom, illetve beterjesztem a Képviselő-testület elé.

 

A rendelet-tervezetet az előterjesztéshez csatolom, az alábbi indokolással:

 

1.§  - 2. § A rendelet hatályáról rendelkezik, illetve a fogalom meghatározások szerepelnek ezen részben.

 

3. § - 5. § A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (továbbiakban: nemzeti vagyontörvény) rendelkezései szerint elkülönítetten kell kezelni törzsvagyon tárgyait és az üzleti vagyontárgyakat. A törzsvagyonba tartoznak a forgalomképtelen ingatlanok, a korlátozottan forgalomképes ingatlanok, valamint jelen rendelet-tervezet alapján az önkormányzat tulajdonában lévő köztéri műalkotások.

 

6. § - 11. § A vagyontárgyak érétkesítéséről rendelkezünk ezekben a szakaszokban. Itt rendelkezünk az ingyenes vagy kedvezményes értékesítésről, valamint a versenyeztetés, az árverés szabályairól.  Az ingyenes értékesítés a nemzeti vagyontörvény által biztosított kereteken belül lehetséges.

 

12. § - 13. § A vagyon nyilvántartásával kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazzák ezek a szakaszok. Rendelkezünk a vagyonkezelők, használók beszámolási kötelezettségeiről, valamint vagyonnyilvántartás és a vagyonkataszter folyamatos vezetéséről.

 

14.§ Az önkormányzati vagyon értékének meghatározása esetében célszerű friss szakértői véleményekkel dolgozni, ezért az ingatlan esetében 1 éves értékbecslést javaslunk, valamint a többi vagyon tárgy esetében is javasoljuk a szakértő bevonását, amennyiben a vagyontárgy értéke nem állapítható meg.

 

15.§ A vagyongazdálkodási tervet közép-és hosszútávra kell elkészíteni a nemzeti vagyon törvény előírásai szerint. A tervet javasoljuk a gazdasági programmal összhangban elkészíteni és elfogadni. Új gazdasági program esetén a tervet javasoljuk felülvizsgálni.

 

16.§ - 17.§ Ezekben a szakaszokban külön felsoroljuk azokat az eseteket, amikor a Képviselő-testület kizárólagos döntési jogkörében jár el, illetve a polgármesterre átruházott eseteket.

 

18.§ - 20. § A vagyonkezelőkre, vagyonhasználókra vonatkozó szabályokról rendelkezünk ezekben a szakaszokban.

 

21. § - 22. § A gazdasági társaságokkal kapcsolatos tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályait határozzuk meg ezekben a szakaszokban, összhangban az új Ptk rendelkezéseivel.

 

23.§ A szerződések nyilvántartását a jegyző vezeti, illetve az ötmillió forint értéket meghaladó értékű szerződések kötelező adatait közzéteszi.

 

24.§ Záró rendelkezések. A rendelet hatályba lépésének napját a második körben való tárgyalás során tudjuk meghatározni.

 

A rendelet mellékletei között szerepelnek a törzsvagyon tárgyak, az üzleti vagyontárgyak és a részvények, üzletrészek.

 

 

ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLATI LAP

(a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a alapján)

A tervezett jogszabály várható következményei, különösen

 I. Társadalmi hatásai:

Az önkormányzat vagyonával való rendelkezés szabályainak rögzítése során könnyebben tájékozódhatnak az önkormányzati vagyont igénybe venni kívánók a lehetőségekről.

 II. Gazdasági hatásai:

A lakosság számára a rendeletnek tervezetnek gazdasági hatása nincs.

 III. Költségvetési hatásai:

A tervezetnek költségvetési hatása nincs.

 IV. Környezeti következményei:

A tervezetnek környezeti hatása nincs.

 V. Egészségi következményei:

A tervezetnek egészségügyi hatása nincs.

 VI. Adminisztratív terheket befolyásoló hatásai:

A tervezetnek adminisztratív terheket befolyásoló hatása kis mértékben van.

 VII. Megalkotásának szükségessége:

A jogszabályi változások miatt szükséges.

VIII. A jogalkotás elmaradásának várható következményei:

A rendelet alkotás elmaradása jogszabálysértést eredményez és a kormányhivatal törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezhet.  

IX. alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:

Nem igényel többlet feltételt az eddigiekhez képest.


Döntési javaslat

"Előterjesztés az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodás és a vagyonhasznosítás szabályairól szóló rendelet alkotásáról "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: vagyongazdálkodási kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

A Városfejlesztési Bizottság javasolja, hogy az előterjesztés mellékleteként az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodás és a vagyonhasznosítás szabályairól szóló rendelet szóló rendelet-tervezet kerüljön a Képviselő-testület elé előterjesztésre legkésőbb a 2017. február havi testületi ülésig.


Határidők, felelősök:

Határidő: értelem szerint
Felelős: Dr. Széll Attila
Hivatali felelős: Kovács Péter

« Vissza
Vissza a főmenübe