4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfejlesztési Bizottság
2016. november 21-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés közterület elnevezése, utcanevek rendezése
Készítette:   Dr. Hengerné Keresztény Zsuzsanna
Előterjesztő:   Dr. Széll Attila
Véleményező bizottság:   Városfejlesztési Bizottság

Országosan zajlik a települések közterületeinek valamint házszámainak felülvizsgálata, validálása. Egy Fonyód, Ifjúsági utcai lakó házszám megállapítási kérelemmel fordult hivatalunkhoz. 

 

 Az első fokú építésügyi hatóság a kérelmet megvizsgálva megállapította a 7383/A/1-14 hrsz-ú ingatlanok vonatkozásában a házszámokat, Ifjúság közterület elnevezéssel, figyelemmel az ingatlan-nyilavántartás adataira. A személyiadat-és lakcímnyilvántartás azonban a közterület elnevezését IFJÚSÁGI utcaként szerepelteti. A nyilvántartásban a megállapított házszámadatok, a lakók jó címadaton szerepeltetése és a validálás során rögzítendő geokoordináták az eltérő közterület elnevezés miatt nem rögzíthetők.

 

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdése a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok különösen a 3. pont alapján a közterületek, valamint az önkormányzat tulajdonában álló közintézmények elnevezése.

A közterületek elnevezése, megváltoztatása esetén Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Közterületek elnevezéséről és a házszámozás rendjéről szóló 26/2009.(XI.27.) számú rendeletében foglaltak (a továbbiakban: Rendelet) az irányadók.

A helyi rendelet 7.§ (3) bekezdése rendelkezik arról, hogy a döntés előtt a helyben szokásos módon közzétett felhívással és közvetlen írásbeli megkereséssel meg kell ismerni az érintett ingatlan tulajdonosok véleményét.

A (4) bekezdés alapján a közterület elnevezéséről, annak megváltoztatásáról szóló javaslatot akkor lehet a Képviselő-testület elé terjeszteni, ha az érintett ingatlan tulajdonosok 50%-a, plusz 1 fő azt támogatja.

Érintett ingatlan tulajdonosok írásban értesítve  lettek.  A kb. 86 db kiküldött értesítésből 43 db nyilatkozat érkezett vissza írásban, ketten telefonon jelezték, hogy amit a Testület dönt, azt elfogadják.  

 

Írásban visszaérkezett javaslatok : 

 

-        Ifjúsági            utca   elnevezésre: 24

-        Ifjúság             utca   elnevezésre: 19

A címnyilvántartás rendezése és kezelése kapcsán a közterület elnevezése a központi személyiadat- és lakcímnyilvántartásban 1993. 10. 01. dátummal, mint IFJÚSÁGI utca, van nyilvántartva viszont a Földhivatalnál az ingatlan-nyilvántarásban a közterület elnevezése IFJÚSÁG utcaként szerepel.

 

A házszámok rendezéséhez egyeztetés,  Földhivataltól  alapító okirat megkérése történt. A nyilvántartásban jelenleg szereplő házszámok között  az eltérés a valós állapot és a személyiadat-és lakcímnyilvántartásban tárolt adatok között nagy. Ezek rendezése: házszám megszüntetés, összevonás, szint-ajtó rögzítését követően -a közterület elnevezésének esetleges megváltoztatása nélkül is -  a hivatalnak értesíteni-e kell a lakókat a címadat változásáról, lakcímkártya cseréjéről, (akit érint  forgalmi engedély) amely eljárások illetékmentesek a Kormányablaknál. A közterület nevében történő változtatás esetében minden tulajdonost és címen lakót érint a változás, változatlan elnevezés esetében a házszám rendezését érintően a címen lakóknak jelent módosítást.  

 

 


Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési Bizottság    A Városfejlesztési Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását. 
 
1. döntési javaslat

"Előterjesztés közterület elnevezése, utcanevek rendezése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: településüzemeltetési kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

1.)   Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete az előterjesztést megtárgyalta és a  Városfejlesztési Bizottság véleménye alapján úgy határoz, hogy az Ifjúsági utca elnevezést Ifjúság utcára  változtatja.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"Előterjesztés közterület elnevezése, utcanevek rendezése "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: településüzemeltetési kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

2.)   Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete az előterjesztést megtárgyalta és a Városfejlesztési Bizottság véleménye alapján úgy határoz, hogy az Ifjúsági utca elnevezését változatlanul hagyja. 

Egyúttal felkéri Fonyód Város jegyzőjét, hogy a közterület elnevezésének a változását a címnyilvántartásban a közterület elnevezések és jellegek között  vezesse át és a változásról értesítse a városi közszolgáltatást nyújtó (oktatási, egészségügyi, szociális intézményeket, a postai szolgáltatót stb.) szerveket, az ingatlan-nyilvántartó szervet, a közüzemi szolgáltatást nyújtó szervezetek központjait, az érintett közterület ingatlan tulajdonosait, a Somogy Megyei Kormányhivatal Fonyódi Járási Hivatal Kormányablak osztályát, Okmánytárat, továbbá a rendőrséget, a tűzoltóságot és a mentőket és gondoskodjon a  közterület elnevezését jelölő utcanévtábla  kihelyezéséről a helyi rendelet alapján.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe