1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Humán Bizottság
2016. december 13-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II.12.) önkormányzati rendelet módosításáról.
Készítette:   Dr. Hengerné Keresztény Zsuzsanna
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:   Humán Bizottság, Jogi Bizottság, Pénzügyi Bizottság

A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II.12.) önkormányzati rendelet (továbbiakban Ör.) 10.§-a rendelkezik a gyermekvállalási támogatás megállapításáról. A (3) bekezdés alapján a támogatást a gyermek törvényes képviselője a gyermek születésétől számított 30 napon belül igényelheti. Ennek a határidőnek a betartását csak azoktól a családoktól lehet elvárni, ahol a gyermek születése komplikáció mentesen zajlott, a gyermek és az édesanya időben hazaengedhető a kórházból.

 A módosítást követően a kérelem a gyermek születését követő 30 napon belül igényelhető, különös méltánylást érdemlő esetben azonban ettől el lehetne térni. Különös méltánylást érdemlő eset pl. a születést követően az anya, illetve a gyermek egészségi állapotában bekövetkező olyan körülmény, ami nem teszi lehetővé a kérelem 30 napon belüli benyújtását. A 30 napon túl beadott kérelemhez csatolni kell a késedelem okát igazoló dokumentumokat.

Az Ör. 11.§-a szabályozza a települési támogatás keretén belül adható lakásfenntartási támogatást. A 2015. március 1-én hatályba lépett új helyi ellátással kapcsolatban kialakult tapasztalat alapján indokolt a jogosultsági feltételként szabott jövedelemhatár megemelése. A támogatás bevezetésénél az volt a cél, hogy a korábban az állami lakásfenntartási támogatásban részesülők közül a legrászorultabbak vehessék igénybe az ellátást. Azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy a megcélzott támogatotti kör, elsősorban az egyedülélők lemaradnak a támogatásról az alacsony jövedelemhatár miatt. Az önkormányzat 2016. évi költségvetése 2.000.000.-Ft-ot különített el erre a támogatási formára. Az elmúlt egy évben 21-en vehették igénybe a támogatást átlagosan havi 3.166.-Ft mértékben, ami éves szinten 798.000.-Ft kiadást jelentett. A jövedelemhatár javasolt mértékű megemelése esetén a támogatottak száma emelkedne, a kiadás az éves költségvetésben meghatározott összeget azonban nem lépné túl.

2015. március 1. napját követően az aktív korú nem foglalkoztatottak ellátása a járási hivatalhoz került. Az ellátásban részesülők a jogosultsági feltételek megfelelése esetén 22.800.-Ft-ban részesülnek. Az ő elhelyezkedési esélyüket növelhetné egy olyan számukra kialakított és célzott helyi támogatási forma, amit természetbeni ellátásként vehetnének

 igénybe közlekedési támogatás formájában. Azzal, hogy az érintettek mobilitását segítenénk településen belül, nőne az elhelyezkedési lehetőségük. 2016. októberében a járási hivatal tájékoztatása alapján 22 fő részesült aktív korúak ellátásában Fonyódon. Mivel településünkön nincs olyan helyi járat, ami Fonyódliget és Bélatelep között vinné az utasokat, ahhoz, hogy a támogatás célja megvalósuljon, kétféle bérlet biztosítása lenne szükséges: egy helyi járatra és egy távolsági járatra szóló. A két bérlet összesen 8.340.-Ft-ba kerülne. Éves szinten 22 fővel számolva ennek költségvonzata 2.201.760.-Ft ( 8.340x22x12) lenne.

 


Döntéshozói vélemények

Humán Bizottság   A Humán Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a rendelet módosítás elfogadását.
 
Jogi Bizottság   A Jogi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a rendelet módosítás elfogadását.
 
Pénzügyi Bizottság   A Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a rendelet módosítás elfogadását.
 
Döntési javaslat

"A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II.12.) önkormányzati rendelet módosítása."

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: egészségügyi, sport, szociális kérdések
A Humán Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testületének

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II.12.)   önkormányzati rendeletének módosításáról szóló …/2016. (III….) önkormányzati rendelete

 

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 1.§ (2) bekezdésében, 10.§ (1) bekezdésében, 26.§-ában, 32.§ (1) bekezdés b) pontjában, (3) bekezdésében, 45.§-ában, 48.§ (4) bekezdés, 58/B.§ (2) bekezdésében, 62. § (2), 92.§ (1) bekezdés a) pontjában, (2) bekezdésében, 115.§ (3) bekezdésében, 132.§ (4) bekezdésében és az

 

Szt. 134/E. §-ában kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

 

1.§

Az Ör. 4.§ (1) bekezdése

 A kérelmező a 8.§ (1) bekezdés b) pontjában foglaltak kivételével köteles kérelmében a saját és a családja vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni és ezeket igazolni. A jövedelem típusának megfelelő igazolást vagy annak fénymásolatát a jövedelemről tett nyilatkozathoz mellékletként be kell csatolni.

Az Ör. 4.§ (1) bekezdése az alábbiakkal egészül ki:

 A kérelmező a 8.§ (1) bekezdés b) és e) pontjában foglaltak kivételével köteles kérelmében a saját és a családja vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni és ezeket igazolni. A jövedelem típusának megfelelő igazolást vagy annak fénymásolatát a jövedelemről tett nyilatkozathoz mellékletként be kell csatolni.

 

2.§

Az Ör. a 8.§ (1) bekezdése az alábbiakról rendelkezik:

Az önkormányzat szociális rászorultság esetén az alábbi szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátásokat állapítja meg az e rendeletben meghatározott feltételek szerint

a) köztemetés

 

b) gyermekvállalási támogatás

c) települési támogatás

d) rendkívüli települési támogatás

Az Ör. a 8.§ (1) bekezdése az alábbi e) ponttal egészül ki:

Az önkormányzat szociális rászorultság esetén az alábbi szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokat állapítja meg az e rendeletben meghatározott feltételek szerint

a) köztemetés

b) gyermekvállalási támogatás

c) települési támogatás

d) rendkívüli települési támogatás

e) aktív korúak ellátásában részesülők közlekedési támogatása

 

3.§

Az  Ör. a 10.§ (3) bekezdése az alábbiakról rendelkezik:

10.§ (3) A gyermekvállalási támogatás a gyermek születésétől számított 30 napon belül lehet igényelni. A kérelemhez mellékelni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának fénymásolatát.   

Az Ör. a 10.§ (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(3) A gyermekvállalási támogatás a gyermek születésétől számított 30 napon belül igényelhető, különös méltánylást érdemlő esetben ettől el lehet térni. Különös méltánylást érdemlő eset pl. a születést követően az anya, illetve a gyermek egészségi állapotában bekövetkező olyan körülmény, ami nem teszi lehetővé a kérelem 30 napon belüli benyújtását. A 30 napon túl beadott kérelemhez csatolni kell a késedelem okát igazoló dokumentumokat.

A kérelemhez mellékelni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának fénymásolatát.

 

4.§

Az Ör. a 11.§ (1) bekezdése az alábbiakról rendelkezik:

 

11.§ (1) Az önkormányzat települési támogatást nyújt önálló ellátásként  a szociálisan rászoruló háztartások részére a rászorulók által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadások viseléséhez. A képviselő-testület a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a szemétszállítás díjához, a lakbér vagy az albérleti díjhoz lakásfenntartási támogatást nyújt annak a jogosultnak, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 140 %-át, egyedülélő, egyedülálló szülő esetén, valamint ha a háztartásban tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy él a 160%-át, feltéve, hogy a háztartás tagjainak a vagyona nem haladja meg az Szt. 4. § (1) bekezdésében foglalt mértéket.  A lakásfenntartási támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában azon rendszeres kiadáshoz kell nyújtani, amelynek megfizetése a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

Az Ör. a 11.§ (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

11.§ (1) Az önkormányzat települési támogatást nyújt önálló ellátásként  a szociálisan rászoruló háztartások részére a rászorulók által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadások viseléséhez. A képviselő-testület a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a szemétszállítás díjához, a lakbér vagy az albérleti díjhoz lakásfenntartási támogatást nyújt annak a jogosultnak, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 160 %-át, egyedülélő, egyedülálló szülő esetén, valamint ha a háztartásban tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy él a 230%-át, feltéve, hogy a háztartás tagjainak a vagyona nem haladja meg az Szt. 4. § (1) bekezdésében foglalt mértéket.  A lakásfenntartási támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában azon rendszeres kiadáshoz kell nyújtani, amelynek megfizetése a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

5.§

Az Ör. az alábbi új 7. ponttal, azon belül a 17/A §-sal bővül

7. Aktív korúak ellátásában részesülők közlekedési támogatása

17/A.§ (1) Az önkormányzat a településen élő azon aktív korúak ellátásában részesülőknek, akiknek ellátása nem szünetel, közlekedési támogatást állapít meg természetbeni ellátásként Fonyód közigazgatási területén közlekedő buszjáratokra helyközi és helyi járatra szóló bérletjegy vásárlásával.

(2) A támogatás a kérelem benyújtásának hónapját követő hónap első napjától állapítható meg hat hónapos időtartamra.

(3) A kérelmet folyamatosan lehet benyújtani.

(4) A kérelemhez csatolni kell az aktív korúak ellátását megállapító szerv igazolását az erre rendszeresített nyomtatványon.

 

(5) A bérlet a határozat bemutatásával minden hónap 5. napjáig a Polgármesteri Hivatal pénzügyi irodáján vehető át.

(6) A jogosultsági feltételek megszűnése esetén a támogatást a változás hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni.

                                                                          6.§

3. számú melléklet a települési támogatás 2015. évi összegéről a 2/2015. (II.12.) önkormányzati rendelethez

 

Egy főre jutó jövedelem/hó

Támogatás összege

0.-Ft – 6.650.-Ft

5.000.-Ft

6.651.-Ft – 13.300.-Ft

4.500.-Ft

13.301.-Ft – 19.950.-Ft

4.000.-Ft

19.951.-Ft – 26.600.-Ft

3.500.-Ft

26.601.-Ft – 33.250.-Ft

3.000.-Ft

33.251.-Ft -39.900.-Ft

2.500.-Ft

 

Egyedülélő, egyedülálló kérelmező esetén

 

Egy főre jutó jövedelem/hó

Támogatás összege

0.-Ft – 7.600.-Ft

5.000.-Ft

7.601.-Ft – 15.200.-Ft

4.500.-Ft

15.201.-Ft – 22.800.-Ft

4.000.-Ft

22.801.-Ft – 30.400.-Ft

3.500.-Ft

30.401.-Ft – 38.000.-Ft

3.000.-Ft

38.001.-Ft – 45.600.-Ft

2.500.-Ft

 

 

Az Ör. 3. számú melléklete az alábbiak szerint módosul

 

Egy főre jutó jövedelem/hó

Támogatás összege

0.-Ft – 7.600.-Ft

5.000.-Ft

7.601.-Ft – 15.200.-Ft

4.500.-Ft

15.201.-Ft – 22.800.-Ft

4.000.-Ft

22.801.-Ft – 30.400.-Ft

3.500.-Ft

30.401.-Ft – 38.000.-Ft

3.000.-Ft

38.001.-Ft – 45.600.-Ft

2.500.-Ft

 

Egyedülélő, egyedülálló szülő esetén, valamint ha a háztartásban tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy él

 

Egy főre jutó jövedelem/hó

Támogatás összege

0.-Ft – 10.925.-Ft

5.000.-Ft

10.926.-Ft – 21.850.-Ft

4.500.-Ft

21.851.-Ft – 32.775.-Ft

4.000.-Ft

32.776.-Ft – 43.700.-Ft

3.500.-Ft

43.701.-Ft – 54.625.-Ft

3.000.-Ft

54.626.-Ft – 65.550.-Ft

2.500.-Ft

 

 

 

 

 

 

 

                                                                          8.§

(1) Ez a rendelet 2017. január 1-én lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.

 

                        Hidvégi József                                                          Dr. Széll Attila

                         polgármester                                                                    jegyző          

 

 

Záradék:

Kihirdetve: 2016 december 15.

                                                                                                            Dr. Széll Attila

                                                                                                                     jegyző

                                                                                               

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: értelem szerint
Felelős: Dr. Széll Attila
Hivatali felelős: Dr. Hengerné Keresztény Zsuzsanna

« Vissza
Vissza a főmenübe