9. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi Bizottság
2017. február 14-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Fonyódi Óvoda és Bölcsőde intézmény bölcsődei férőhelyek kihasználása érdekében Feladatellátási Megállapodás kötésére Balatonfenyves község Önkormányzatával
Készítette:   Nagyné Horváth Gabriella irodavezető, Dr. Széll Attila
Előterjesztő:   Dr. Széll Attila
Véleményező bizottság:   Pénzügyi Bizottság

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2016. március 3-án 50/2016. (III.3) KT. határozatával döntött arról, hogy a Fonyódi Óvoda és Bölcsőde bölcsődei férőhely finanszírozására megállapodást köt Balatonfenyves község Önkormányzatával.

A megállapodás a bölcsődei 26 fő férőhely 32 főre történő emelése kapcsán került előterjesztésre a Képviselő-testület elé, azonban hatályba lépésének feltétele az intézmény működési engedélye módosításának jogerőre emelkedése lett volna.

A bölcsődei férőhely bővítésére végül nem került sor, így a beterjesztett együttműködési megállapodás nem lépett hatályba.

Balatonfenyves részéről igény van a bölcsődei ellátásra és a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 94. § (5a.) pontja szerint a települési önkormányzat által fenntartott bölcsőde a szolgáltatói nyilvántartásban szereplő férőhelyszáma legfeljebb 15%-áig az ellátási területén kívül lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező gyermek ellátását is biztosíthatja, feltéve, hogy az ellátási területén lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező valamennyi bölcsődei ellátást igénylő és arra jogosult gyermek ellátását biztosítani tudja.

A szabályozás figyelembevételével - a szabad férőhelyek kihasználása érdekében – biztosítani tudjuk Balatonfenyves község közigazgatási területéről kezdeményezett bölcsődés korú kisgyermekek intézményi igénybe vételi lehetőségét 4 fő – egy időben betöltött férőhelyig.

A tervezet szerint az igénybevevő gyermekek után 2017. évben Balatonfenyves 50.000.-Ft/hó/fő támogatást fizet Fonyód Város Önkormányzat részére az állami támogatás kiegészítésére.

Az előterjesztés melléklete a Feladatellátási Megállapodás tervezete.


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi Bizottság   A Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"A Fonyódi Óvoda és Bölcsőde intézmény bölcsődei férőhelyek kihasználása érdekében Feladatellátási Megállapodás kötésére Balatonfenyves község Önkormányzatával"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: egészségügyi, sport, szociális kérdések
A Pénzügyi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

1.)   Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete jóváhagyja a szabad bölcsődei férőhely kihasználására vonatkozó Balatonfenyves Község Önkormányzatával kötendő Feladatellátási Megállapodást az előterjesztés szerinti tartalommal.

2.)   A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a megállapodás aláírására.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal
Felelős: Hidvégi József

« Vissza
Vissza a főmenübe