18. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi Bizottság
2017. február 14-i ülésére

Tárgy:   Csoportos beszerzési eljárás lebonyolítása villamos energia beszerzésére
Készítette:   Kovács Péter irodavezető
Előterjesztő:   Dr. Széll Attila
Véleményező bizottság:   Pénzügyi Bizottság

A villamos energiáról szóló törvény (VET) értelmében 2003. január 1-től választhatnak kereskedőt vagy egyetemes szolgáltatót a fogyasztók. Ennek lényege, hogy a fogyasztók az energiakereskedőktől, a kereskedők a termelőktől szabadpiaci körülmények között szerezhetik be a vezetékes villamos energiát. A villamos energiát termelő erőművek ugyanilyen módon értékesítik a rendszerirányítók közreműködésével.

Az önkormányzati intézményeknek (oktatási intézmények, egészségügyi intézmények, stb.) külön-külön önálló energiavásárlóként történő megjelenése veszélyes, gyenge alkupozíciót kínáló megoldás. Elgondolkodtató, hogy az önkormányzat milyen felkészültséggel lépjen ki a tőkeerős szolgáltatókat felsorakoztató energiapiacra. Az önkormányzati intézményeknek együttesen, közbeszerzési tömörülésbe tagozódva van esélyük valódi alkupozíció, partneri viszony kialakítására. Ezzel realizálható méretgazdaságosságból adódó ún. árvezérlő funkció kiharcolására, relatív árelőny és nem tervezett költségmegtakarítás elérésére a jelenleg érvényes egyetemes szolgáltatói árakkal szemben.

Fonyód Város Önkormányzata és intézményei nem rendelkeznek energia-kereskedelmi szervezettel. Az új modell számol az energetikai tanácsadó társaságok megjelenésével, amelyek szakmai támogatásával a megfelelő felkészültséggel nem rendelkező fogyasztó számára is megnyílik a lehetőség egy optimalizált energia szolgáltatási portfolió kialakítására. A villamos energia beszerzésénél a közbeszerzésekről szóló törvény előírásait kell betartanunk. A villamos energia beszerzésére közbeszerzési eljárást kell kiírni. A villamos energia közbeszerzési eljárás keretében történő beszerzése terén tapasztalatokkal nem rendelkezünk. A közbeszerzési eljárás különlegesen speciális voltára való tekintettel szükségszerű a beszerzés tárgya szerinti szakértelem biztosítása végett műszaki és jogi szakértő bevonása a közbeszerzési törvény előírásainak megfelelően.

Alábbi önkormányzatok már sikerrel léptek ki egyetemes szolgáltatásból a szabadpiacra villamos energia közbeszerzés útján. Sikeres közbeszerzéssel realizáltak nem tervezett, rövidtávon elért költség megtakarításokat az egyetemes szolgáltatói árakhoz képest több millió Ft. összegben, a szerződéses időszakra számolt fogyasztási mennyiség alapján.

 

  • Dabas Város Önkormányzat és intézményei – Villamos energia közbeszerzés

25% megtakarítás = 16,8 millió Ft.

 

  • Heves Megye Önkormányzata és intézményei – Villamos energia közbeszerzés

25% megtakarítás = 3,5 millió Ft.

 

  • Paks Város Önkormányzat és intézményei – Villamos energia közbeszerzés

26,5% megtakarítás = 8,5 millió Ft.

 

  • Tatabánya MJV Önkormányzata és intézményei – Villamos energia közbeszerzés

20% megtakarítás = 28, 4 millió Ft.

 

  • Eger MJV Önkormányzata és intézményei – Villamos energia közbeszerzés

18,9% megtakarítás = 44,2 millió Ft.

        

A jogszabályi változások miatt érdemes a közbeszerzési eljárást a Sourcing Hungary Kft. által szervezett önkormányzati csoport keretében megindítani. Csoportos közbeszerzés esetén egy szindikátusi szerződés aláírása szükséges, amellyel csatlakoznának a gesztor ajánlatkérőhöz a 2018-2019. évi villamos energia beszerzésre. Ezen túl pedig egy egyedi megbízási szerződés aláírása szükségeltetik a lebonyolító Sourcing Kft. felé.

A villamos energia szabadpiaci megvásárlását Fonyód Város Önkormányzata és intézményei összes fogyasztási helye vonatkozásában javasolom csoportos közbeszerzési eljárás lefolytatását teljes alapú villamos energia ellátásra vonatkozólag 2018. január 1-től 2019. december 31-ig tartó szerződéses időszakra. Kérem az előterjesztés megvitatását.


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi Bizottság  

A Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.

 
Döntési javaslat

"Csoportos beszerzési eljárás lebonyolítása villamos energia beszerzésére"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: közbeszerzési kérdések
A Pénzügyi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 2018.01.01 – 2019.12.31. időszakra a villamos-energia beszerzéssel kapcsolatosan csoportos közbeszerzési eljáráson vesz részt, a Sourcing Hungary Kft szervezésében.

Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megbízza a polgármestert az eljárással kapcsolatos iratok, így különösen az előterjesztéshez csatolt „Nyilatkozat tagság fenntartásáról”, valamint „Meghatalmazás” tárgyú iratok aláírására.

A közbeszerzési eljárás eredményéről a polgármesternek tájékoztatnia kell a Képviselő-testületet.

Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy a közbeszerzési eljárás nyertesével az energia kereskedelmi szerződések aláírja.


Határidők, felelősök:

Határidő: 2017. 12. 31.
Felelős: Hidvégi József
Hivatali felelős: Kovács Péter

« Vissza
Vissza a főmenübe