7. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi Bizottság
2017. május 3-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés Fonyód Város Önkormányzat helyi adókról szóló 19/2014. (XII.18.) önkormányzati rendeletének módosítására
Készítette:   Nagyné Horváth Gabriella irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:   Jogi Bizottság, Pénzügyi Bizottság

Tisztelt Képviselő-testület!

 A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 2016. január 1-jétől hatályos módosítása értelmében az önkormányzat jogosult a háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi alapellátást vagy védőnői tevékenységet végző vállalkozó részére helyi iparűzési adóra vonatkozóan mentességet, kedvezményt megállapítani. A Htv.  39/C. § (4) bekezdése az alábbiak szerint rendelkezik: 

„Az önkormányzat rendeletében jogosult a háziorvos, védőnő vállalkozó számára mentességet, kedvezményt megállapítani, feltéve, ha annak vállalkozói szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladta meg. Az adómentességnek, adókedvezménynek valamennyi háziorvos, védőnő számára azonosnak kell lennie.”

A Htv. 52. §-ának 23. pontja értelmében háziorvos, védőnő vállalkozó: az a vállalkozó, aki/amely – gazdálkodó szervezetként vagy egyéni vállalkozóként – külön jogszabály alapján háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi alapellátási vagy védőnői tevékenységet végez és nettó árbevételének legalább 80 %-a e tevékenység (tevékenységek) végzésére vonatkozó, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött finanszírozási szerződés alapján az Egészségbiztosítási Alapból származik.”

Mindezt összefoglalva az iparűzési adómentesség vagy adókedvezmény megadása nem kötelező, hanem csak egy lehetőség az önkormányzatok részéről, és az alábbi feltételeknek kell együttesen teljesülnie ahhoz, hogy adómentességben, kedvezményben részesüljön a háziorvos vagy védőnő:

 ·       vállalkozásban kell működtetnie a háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi alapellátást, védőnői tevékenységet, és

·       nettó árbevételének legalább a 80%-a e tevékenységből származik, és

·       az éves vállalkozási szintű adóalapja nem haladja meg a 20 millió Ft-ot.

 

Fonyód város közigazgatási területén 2 háziorvosi, 1 házi gyermekorvosi, és 2 fogorvosi alapellátási tevékenységet végző vállalkozás működik. A fonyódi védőnőket a rendelkezés nem érinti, mivel e tevékenységet nem vállalkozási formában látják el.

 A 2015. évi helyi iparűzési adóbevallásban szereplő adatokat figyelembe véve a fenti tevékenységet végző társaságok 2016. évre vonatkozóan 1.182.200 Ft összegű helyi iparűzési adót fizettek be.

A városban működő, alapellátást végző szervezetek közül egy vonatkozásában nem érvényesíthető a helyi iparűzési adó mentesség, mivel az éves vállalkozási szintű adóalapja a 20 millió forintot meghaladja.

 A fentiek alapján, amennyiben a Képviselő-testület adómentességet kíván nyújtani a Htv. 39/C § (4) bekezdése alapján, úgy a 2015. adóévi adatokat alapul véve a várható adóbevétel-kiesés 807.300 Ft lesz.

 A helyi iparűzési adó alóli mentesség vagy kedvezmény megadása szükségessé teszi Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 19/2014. (XII.18.) önkormányzati rendeletének módosítását.

A Htv. 6. §-ának a) pontja alapján abban az esetben van lehetőség az adó év közbeni módosítására, ha az évközi módosítás naptári éven belül nem súlyosbítja az adóalanyok adóterheit.

 Javaslom, hogy  a Képviselő-testület 2017. január 1-i hatállyal, visszamenőleg  állapítsa meg  az iparűzési adómentességet Fonyód Város közigazgatási területén működő azon háziorvos vállalkozóknak, akiknek vállalkozói szintű  iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg, ezzel is elismerve és támogatva a lakosság egészségügyi alapellátásában végzett munkájukat.

 Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására, és a rendelet módosításának támogatására.



A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a alapján az előzetes hatásvizsgálat tükrében – az alábbi tájékoztatást adom:

 A tervezett jogszabály várható következményei, különösen

1. társadalmi hatásai:            nem realizálható

2. gazdasági hatásai:              nem realizálható

3. költségvetési hatásai:       az adómentesség nyújtása költségvetési bevétel kiesést jelent az önkormányzat számára

4. környezeti következményei:         nem realizálható

5. egészségi következményei:           nem realizálható

6. adminisztratív terheket befolyásoló hatásai:       nem realizálható

7. megalkotásának szükségessége:   a jogszabály megalkotására a helyi adókról szóló 1990. évi törvény 39/C. § (4) bekezdése lehetőséget biztosít az önkormányzat számára

8. a jogalkotás elmaradásának várható következményei:

a jogalkotás elmaradásának következménye nincs

9. alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:

a feltételek biztosítottak.

 


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi Bizottság   A Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti rendelet módosítás elfogadását.
 
Jogi Bizottság   A Jogi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti rendelet módosítás elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés Fonyód Város Önkormányzat helyi adókról szóló 19/2014. (XII.18.) önkormányzati rendeletének módosítására"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: pénzügyi kérdések
A Pénzügyi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

                                                                        

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testületének

…/2017. (V.4.) önkormányzati rendelete

 

a helyi adókról szóló 19/2014. (XII.18.) önkormányzati rendelete módosításáról

 

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, 6. §-ában és a 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi adókról szóló 19/2014. (XII.18.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:  

 

  1. §

 

A helyi adókról szóló 19/2014. (XII.18.) önkormányzati rendelet a következő résszel egészül ki:

 

„Az adómentesség

 

23/A. §

 

Mentes a 20. § szerinti adófizetési kötelezettség alól a Htv. 52. § 23. pontja szerinti  háziorvos, védőnő vállalkozó, akinek vállalkozási szintű iparűzési adóalapja az adóévben nem haladja meg a 20 millió forintot.”

 

 

  1. §

 

Ez a rendelet 2017. január 1. napján lép hatályba.

 

 

Fonyód, 2017. május….

 

 

Hidvégi József                                     dr. Széll Attila

                                                                 polgármester                                             jegyző

 

 

 

Záradék:

Ez a rendelet 2017. január 1-i hatállyal 2017. május .. napján kihirdetésre került.

 

 

 

                                                                                              Dr. Széll Attila

                                                                                                     jegyző


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe