8. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi Bizottság
2017. május 23-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés Fonyód Város Önkormányzat és intézményeinél a Magyar Államkincstár által végrehajtott szabályszerűségi pénzügyi ellenőrzésről készült Ellenőrzési jelentés tájékoztatásáról
Készítette:   Nagyné Horváth Gabriella irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi Bizottság

Tisztelt Képviselő-testület!

 

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 91.  § (1) bekezdése alapján a jegyző által előkészített, a polgármester  által beterjesztett rendelet-tervezet alapján a képviselő-testület a zárszámadásról rendeletet alkot.

A zárszámadási rendelet tervezetével együtt a képviselő-testület részére tájékoztatásul be kell nyújtani a kincstár Áht. 68/B. § szerinti ellenőrzése keretében a helyi önkormányzat éves költségvetési beszámolójával kapcsolatosan elkészített jelentését.

 

2017. május 4-i ülésén Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2017. (V.5.) számon megalkotta önkormányzati rendeletét az önkormányzat 2016. évi gazdálkodásának zárszámadásáról, azonban Fonyód Város Önkormányzat és intézményeinél a Magyar Államkincstár által végrehajtott szabályszerűségi pénzügyi ellenőrzésről készült Ellenőrzési jelentés 2017. május 16. napján érkezett meg a Fonyódi Polgármesteri Hivatalhoz.

Az Áht. rendelkezésének eleget téve az Ellenőrzési jelentést tájékoztatásul a soron következő ülésen terjesztjük a tisztelt Képviselő-testület elé.

(Az ellenőrzési jelentés megküldéséről szóló levél és az Ellenőrzési jelentés az előterjesztés melléklete.)

A Kincstár ellenőrzése a 2016. évi II. negyedéves időközi költségvetési jelentés és a 2016. évi II. negyedéves időközi mérlegjelentés tekintetében a 2016. szeptember 30-i nyitó megbeszéléssel kezdődött és a számviteli szabályok szerinti könyvvezetési kötelezettséget, az adatszolgáltatások szabályszerű teljesítését, és az éves költségvetési beszámoló megbízható, valós összképét vizsgálta.

Az ellenőrzési eljárás során alapbizonylatokon alapuló tételes és mintavételes vizsgálat, adatbekérés és helyszíni vizsgálat módszerrel alakította ki véleményét az ellenőrző szervezet.

Az ellenőrzés jellegénél fogva kiterjesztésre került 2016. évre, és vizsgálta a 2016. évi költségvetési beszámoló és a IV. negyedéves időközi mérlegjelentés adatszolgáltatásokat, illetve azokat megalapozó dokumentumokat.

A vizsgálat folyamán felmerülő kérdések kapcsán az álláspontokat folyamatosan egyeztettük, a korrigálható észrevételeket javítottuk. A helyszíni ellenőrzés tapasztalatairól készített közbenső jelentések a könyvviteli nyilvántartások lezárása és a IV. negyedéves időközi költségvetési jelentés leadása után 2017. február 8-án érkeztek meg, így technikailag már nem volt és nincs is lehetőség további helyesbítésekre a könyvviteli elszámolásokban. Az Ellenőrzési jelentés jellemzően ezekben az esetekben tartalmazza az „Intézkedés nem történt” státuszt.

A mellékletként csatolt Ellenőrzési jelentés önkormányzat és intézmények tekintetében külön-külön tartalmazza az ellenőrzési megállapításokat az alábbi tagolásban:

·       Belső kontrollrendszer értékelése

·       A mérleg ellenőrzésének tapasztalatai

·       A költségvetési jelentés ellenőrzésének tapasztalatai

·       Eredménykimutatás ellenőrzésének tapasztalatai

·       Maradványkimutatás ellenőrzésének tapasztalatai

·       A közbenső megállapítások és javaslatok végrehajtott/végre nem hajtott intézkedések tapasztalatai

Minden szervezet vonatkozásában, minden pontban megállapítást nyert, hogy az ellenőrzött adatszolgáltatások, beszámolók valós adatokat tartalmaznak, jelentős hibát nem tartalmaznak.

Az Ellenőrzési jelentésekben meghatározott ellenőrzési javaslatokra intézkedési terveket kell készíteni, az intézkedéseket a megadott határidőre végre kell hajtani, továbbá arról a Kincstárt írásban tájékoztatni kell.

Az intézkedési tervek elkészítésének határideje 2017. június 15.

 

Az ellenőrzés természetesen érintette a Fonyódi Polgármesteri Hivatal gazdálkodási felügyelete alá tartozó Fonyód-Balatonfenyves Szociális Társulást és intézményét, valamint a Dél-Balatoni Szennyvízelvezetés és Tisztítás Megvalósítását Célzó Önkormányzati Társulást is.

Az ellenőrzési megállapítások mind a 7 vizsgált szervezet tekintetében az Éves költségvetési beszámoló megbízható, valós összképének bemutatását igazolják.


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi Bizottság   A Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés Fonyód Város Önkormányzat és intézményeinél a Magyar Államkincstár által végrehajtott szabályszerűségi pénzügyi ellenőrzésről készült Ellenőrzési jelentés tájékoztatásáról "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: pénzügyi kérdések
A Pénzügyi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Fonyód Város Önkormányzat és intézményeinél a Magyar Államkincstár által végrehajtott szabályszerűségi pénzügyi ellenőrzésről készült Ellenőrzési jelentés tájékoztatását elfogadja.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe