14. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfejlesztési Bizottság
2017. május 22-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Fonyód, József utcában lévő 7236/2 hrsz-ú, sporttelep ingatlan értékesítésére kiírt pályázat eredményéről
Készítette:   Kovács Péter irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:   Jogi Bizottság, Pénzügyi Bizottság, Városfejlesztési Bizottság

Tisztelt Képviselő-testület!

 

Pályázatot írt ki a Képviselő-testület a Fonyód, József utcában lévő 7236/2 hrsz-ú, sporttelep ingatlan értékesítésére.

 

A pályázatra kettő ajánlat érkezett:

 

1.       az ajánlattevő neve:          Dr. Pohl Tibor

      az ajánlattevő címe:               8640 Fonyód, Szent István u. 1.

      képviseli:                                -

ajánlati ár:                               bruttó 100.000.001.- Ft

 

2.       az ajánlattevő neve:          Pelso Polgári Sportegyesület

      az ajánlattevő címe:               8360 Keszthely, Martinovics utca 68.

      képviseli:                                Kiss Zsófia elnök

ajánlati ár:                               102.000.000.- Ft + Áfa = 129.540.000.-Ft

 

Az ajánlattevőket 2017. február 4. napján 14:00 órai kezdettel külön-külön zártkörű meghallgatás keretei között hallgattuk meg, amelyen részt vett a Képviselő-testület, a Pénzügyi Bizottság és a Városfejlesztési Bizottság minden tagja. A meghallgatáson az ajánlattevőkhöz kérdéseket intézhettek a résztvevők.

 

Az ajánlatok értékelése alapján Dr.  Pohl Tibor ajánlata nem felelt meg a kiírásban rögzített feltételeknek (5.000.000.- Ft óvadék befizetéséről szóló igazolás, Fonyód Város Önkormányzata felé és a NAV felé való adótartozásról szóló nemleges nyilatkozatot, beruházási elképzeléssel – ütemezéssel - dokumentációval).

Mindezek alapján Dr.Pohl Tibor ajánlata érvénytelen.


A Pelso Polgári Sportegyesület ajánlata megfelel a pályázati kiírás feltételeinek.

A Pelso Polgári Sportegyesület pályázatához csatolta:

- a felolvasó lapot, amely tartalmazza a pályázó adatait (név, cím, nem természetes személy esetén a képviselő nevét, telefonszám, e-mail cím, adószám), az ajánlat összegét és az ajánlattevő által alá van írva;

- az ajánlattevő elképzelését az ingatlan hasznosításával, használatával kapcsolatban, ütemezései tervvel együtt; A pályázó az ingatlanon egy minimum 42 szobás négy csillagos szállodát kíván építeni és üzemeltetni.

- a sportegyesület alapszabályát, az ajánlatot aláíró személy aláírás mintáját,

- az óvadék megfizetéséről szóló igazolást,

- nyilatkozatot, hogy nincs adótartózása sem a NAV, sem Fonyód Város Önkormányzata felé,

- szálloda építésre vonatkozó szándéknyilatkozatát, amely szerint a Helyi Építési Szabályzat ingatlanra vonatkozó módosításának hatályba lépését követő 3 éven belül négy csillagos szállodát kíván építeni az ingatlanon, továbbá nyilatkozat arról, hogy ennek elmulasztása esetén évi 2%-os mértékű csökkentéssel az ingatlan visszaszáll az önkormányzatra.

 

A Pályázati felhívás p) pontja kimondja:

 

„p) Az Ajánlatkérő nevében az ajánlatok megismerését követően, a Képviselő-testület dönt az ingatlan értékesítéséről, figyelembe véve az ingatlan hasznosításával, használatával kapcsolatos elképzeléseket is. A Képviselő-testület fenntartja a jogot, hogy a pályázatok megismerését követően eredménytelennek nyilvánítsa az eljárást, amennyiben nem lát megfelelő garanciát a hasznosítással, használattal kapcsolatban.”

 

A pályázat eredményességéről a Képviselő-testület névszerinti szavazással, minősített többséggel dönt.

 

Melléklet:

1. számú:         Bontási jegyzőkönyv

2. számú:         Dr. Pohl Tibor ajánlata

3. számú:         Pelso Polgári Sportegyesület ajánlata

4. számú:         Fonyód, 7236/2 hrsz-ú ingatlan értékbecslése 2 db.


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi Bizottság   A Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti 1.  és 2. határozati javaslat elfogadását.
 
Jogi Bizottság   A Jogi Bizottság az előterjesztést levette. 
 
Városfejlesztési Bizottság   A Városfejlesztési Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását az alábbi módosításokkal:
- a 2. határozat javaslat "d" pontjának első mondatában a "visszavásárolja" szöveg helyett a "visszavásárolhatja" rész kerüljön be,
- a 2. határozati javaslat "f" pontjában és "h" pontjában a beruházás megkezdésének időpontja alatt az építéssel kapcsolatos E-Napló megnyitását kell érteni.


 
Döntési javaslat

"Előterjesztés a Fonyód, József utcában lévő 7236/2 hrsz-ú, sporttelep ingatlan értékesítésére kiírt pályázat eredményéről"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: vagyongazdálkodási kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, névszerinti szavazással dönt.

  1. Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete érvénytelennek nyilvánítja a természetben HU-8640 Fonyód, József utcában lévő, 7236/2 hrsz-ú, 2 2093 m2 méretű, „sporttelep” megnevezésű, kizárólagosan Fonyód Város Önkormányzatának (a továbbiakban: Eladó) tulajdonában álló ingatlan (a továbbiakban: ingatlan) értékesítésére kiírt pályázat során Dr. Pohl Tibor által benyújtott ajánlatot, mivel a pályázó ajánlata nem felelt meg a kiírásban rögzített feltételeknek (5.000.000.- Ft óvadék befizetéséről szóló igazolás, Fonyód Város Önkormányzata felé és a NAV felé való adótartozásról szóló nemleges nyilatkozatot, beruházási elképzeléssel – ütemezéssel - dokumentációval).

 

  1. Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a természetben HU-8640 Fonyód, József utcában lévő, 7236/2 hrsz-ú, 2 2093 m2 méretű, „sporttelep” megnevezésű, kizárólagosan Fonyód Város Önkormányzatának (a továbbiakban: Eladó) tulajdonában álló ingatlan (a továbbiakban: ingatlan) értékesítésére kiírt pályázat nyertesének, a Pelso Polgári Sportegyesület. ajánlattevőt (a továbbiakban: Vevő) hirdeti ki, azzal, hogy az ingatlanra vonatkozó adás-vételi szerződésben különösen az alábbiak kerüljenek rögzítésre:
    1. Vevő a vételárat egy összegben – a befizetett óvadék összegének beszámításával – fizeti meg átutalással Eladó OTP Bank Nyrt. Fonyódi Fiókjában 11743095-15731405 számon vezetett pénzforgalmi számlájára, az elővásárlásra jogosult szervezetek lemondó nyilatkozatáról szóló tájékoztató átvételétől számított 30 (harminc) napon belül. Amennyiben a Vevő a vételár fizetési kötelezettségét az előírt határidőben nem teljesíti, úgy felek ezt a szerződés bontó feltételének tekintik. Ebben az esetben a Vevő 5.000.0000.- Ft bánatpénz megfizetésére köteles.
    2. Vevő az ingatlant beépítési kötelezettséggel vásárolja meg, melynek keretében legalább 42 (negyvenkettő) szobával rendelkező, 4 (négy) csillagos minősítésű, városképbe illeszkedő, a megfelelő számú, saját ingatlanon belül elhelyezett parkolóval és kiszolgáló létesítményekkel rendelkező szállodát kell építenie, amelyre a jogerős használatbavételi engedélyt a beruházás megvalósításához szükséges és a 78/2017. (III.16.) KT határozattal kezdeményezett településrendezési eszközök módosítását követő 3 (három) éven belül meg kell szereznie. A beépítési kötelezettség csak abban az esetben teljesül, ha a felépítmény a fentiekben részletezett feltételeknek megfelel.

c.       A településrendezési eszközök módosításának költségei a Vevőt terhelik, melyre vonatkozóan Felek külön tervezési szerződést kötnek.

d.      Amennyiben a „b.” pontban előírt beépítési kötelezettség nem teljesül, úgy az önkormányzat visszavásárolja az ingatlant a jelenlegi vételár 2 (kettő) % / év mértékű csökkentett visszavásárlási áron. Az önkormányzatot a visszavásárlási jog az adásvételi szerződés aláírásától számított 5 (öt) év időtartamra illeti meg. A Vevő a saját kockázatára végez építési beruházást az ingatlanon.

Amennyiben az ingatlanon a visszavásárlási jog érvényesítésekor felépítmény létesült a visszavásárlási jog érvényesítése és az önkormányzat gazdálkodásának fenntarthatósága érdekében törekszenek az ingatlan és a felépítmény közös értékesítésére úgy, hogy az eladási árat ingatlanforgalmi szakértő bevonásával közösen határozzák meg.

      Az önkormányzatot megillető visszavásárlási jog a vevői beépítési kötelezettség maradéktalan teljesülésével megszűnik.

e.       Vevő hozzájárulását adja, hogy az ingatlan-nyilvántartásban az ingatlanra  visszavásárlási jog kerül bejegyzésre az Eladó javára. A Vevő kötelezettséget vállal, hogy a visszavásárlási jog fennállása alatt az ingatlant nem értékesíti.

f.       Vevő kötelezettséget vállal, hogy a beruházás megkezdéséig biztosítja az ingatlanon a városi sportegyesületek és köznevelési intézmények részére a sportolási lehetőséget.

g.      Az ingatlan birtokátruházására a településrendezési eszközök hatálybalépését követően kerülhet sor.

h.      A Vevő köteles bemutatni a beruházás költségvetését és a megvalósítást szolgáló pénzügyi fedezet legalább 70 (hetven) %-ának megfelelő mértékű összegben való rendelkezésre állásáról szóló igazolást (pl.: támogatási szerződés, hitel szerződés stb.) a beruházás megkezdése előtt. 

i.        A beruházás megvalósításának ütemezése a Vevő által vállalt ütemezés szerint az alábbi módon történik:

1.      ütem: A településrendezési eszközök módosítását követő 6 (hat) hónapon belül Vevőnek jogerős építési engedéllyel kell rendelkeznie.

2.      ütem: A településrendezési eszközök módosítását követő 12 (tizenkettő) hónapon belül meg kell kezdenie az építkezést a vevőnek.

3.      ütem: A településrendezési eszközök módosítását követő 24 (huszonnégy) hónapon belül a beruházásnak szerkezetkész készültségi állapotban kell lennie. A 24. (huszonnegyedik) hónap eredményes elteltét követően, legfeljebb a 36. (harminchatodik) hónapig bezáróan a felek egyeztetnek a beruházás megvalósításának aktuális állapotáról az eredményes befejezés érdekében.

    1. A „h” és az „i.” pontban jelölt bármely határidő elmulasztása esetén az önkormányzat élhet a „d.” pont szerinti visszavásárlási jogával.

 

  

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete értékesíti a természetben HU-8640 Fonyód, József utcában lévő, 7236/2 hrsz-ú, 2 2093 m2 méretű, „sporttelep” megnevezésű, kizárólagosan Fonyód Város Önkormányzatának (a továbbiakban: Eladó) tulajdonában álló ingatlan 102.000.000.- Ft + Áfa = bruttó 129.540.000.-Ft áron a Pelso Polgári Sportegyesület (8360 Keszthely, Martinovics utca 68.) részére.

 

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete megbízza a polgármestert a fentiekben rögzítettek szerint az ingatlan adás-vételi szerződésének, valamint az adásvétellel kapcsolatos iratok aláírására.

 

3. Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Fonyód, József utcában lévő 7236/2 hrsz-ú, 22093 m2 méretű, sporttelep megnevezésű ingatlanra kiírt pályázatot eredménytelennek minősíti a pályázati kiírás p) pontja alapján, mivel egyik pályázó sem tudott elfogadható biztosítékot nyújtani az ingatlan hasznosításával kapcsolatban.


Határidők, felelősök:

Határidő: 2017. 06. 30.
Felelős: Hidvégi József
Hivatali felelős: Kovács Péter

« Vissza
Vissza a főmenübe