4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Együttes Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság
2017. szeptember 14-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Fonyód – Csisztapuszta között létesítendő kerékpárúttal kapcsolatos támogatási kérelem benyújtásának elfogadásáról
Készítette:   Kovács Péter irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi Bizottság, Városfejlesztési Bizottság

Tisztelt Képviselő-testület!

A TOP-3.1.1-15 számú, Fenntartható települési közlekedésfejlesztés című pályázati felhívás keretein belül megvalósítható a Fonyód – Csisztapuszta között létesítendő kerékpárút kapcsán 2016-os évben benyújtott pályázatunk a Magyar Államkincstár 2017.08.03-i értesítése alapján elutasításra került azzal, hogy a projekt tervezett műszaki tartalma forrásarányosan tekintve nem megfelelő mértékben járul hozzá a megyei szintű indikátorvállalás teljesítéséhez a „Kialakított kerékpárforgalmi létesítmények hossza” indikátor tekintetében.

A TOP-3.1.1-16 számú pályázati felhívás célja ugyanúgy az, hogy a fenntartható közlekedés feltételeit megteremtő és erősítő közlekedésfejlesztési intézkedések valósuljanak meg településeken és települések között, melyek hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, az élhető városi és települési környezet kialakulásához, valamint az EU2020 és a Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra-fejlesztési Stratégia fenntartható fejlődésre és közlekedésre vonatkozó céljainak a teljesüléséhez.

A kerékpárút kettő helyen csatlakozna a Balatoni bringakörúthoz. Az egyik csatlakozási pont Bélatelepen lenne olyan módon, hogy a Csisztai úttól nyugati irányban, a Turul utca déli oldalán haladna kerékpárút egészen a bringakörútig. A másik csatlakozási pont az Ady E. – Szent István utca kereszteződésénél lenne. Ezek pontos helyét a tervezéssel megbízott szakemberekkel egyeztetve fogjuk kijelölni, figyelembe véve a rendelkezésre álló keretet.

A kerékpárút a Csisztai út mellett haladva érne el Csiztapusztáig.

Miután Csisztapuszta Buzsák község területéhez tartozik, így konzorciumi megállapodást szükséges kötni Buzsák Község Önkormányzatával. Az előzetes egyeztetések alapján a település vezetése partner a beruházás megvalósításában. A konzorcium vezetője Fonyód Város Önkormányzata lenne.

Erre a beruházásra 470 millió Ft összegig tudunk pályázatot benyújtani, amely tartalmazza a beruházás és a hozzá kapcsolódó szoft elemek (projektmenedzsment, tervezés, közbeszerzés, nyilvánosság, stb.) költségeit is. A pályázati felhívás alapján a támogatható tevékenységekre jutó elszámolható költségek 100%-os támogatási intenzitással támogathatóak. A pályázatot 2017. szeptember 22-ig kell benyújtani.

 

Az előterjesztéshez 1. számú mellékletként csatolom a Támogatási kérelem benyújtásához létrehozandó Konzorciumi Együttműködési Megállapodás tervezetét, valamint 2. számú mellékletként a Támogatásban részesített projekt megvalósítására szóló Konzorciumi Együttműködési Megállapodás tervezetét. Ez utóbbinak az aláírása csak a pályázati támogatás elnyerését követően szükséges.


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi Bizottság   A Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a határozati javaslat elfogadását.
 
Városfejlesztési Bizottság   A Városfejlesztési Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés a Fonyód – Csisztapuszta között létesítendő kerékpárúttal kapcsolatos támogatási kérelem benyújtásának elfogadásáról "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: fejlesztési kérdések
Az Együttes Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzata Buzsák Község Önkormányzatával konzorciumban pályázatot kíván benyújtani a TOP-3.1.1-16 számú „Fenntartható települési közlekedésfejlesztés” című felhívással kapcsolatban. A pályázat keretén belül megvalósítani kívánt cél a Fonyód – Csisztapuszta között létesítendő kerékpárút létrehozása olyan módon, hogy a kerékpárút kettő helyen csatlakozzon a Balatoni bringakörúthoz. A tervezett projekt összköltsége max. 470 millió Ft.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete megbízza a polgármestert a „Támogatási kérelem benyújtásához” szükséges Konzorciumi Együttműködési Megállapodás, valamint a támogatási kérelem beadásával kapcsolatos valamennyi irat aláírásával.
Határidők, felelősök:

Határidő: 2017. 09. 22.
Felelős: Hidvégi József
Hivatali felelős: Kovács Péter

« Vissza
Vissza a főmenübe