2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfejlesztési Bizottság
2017. szeptember 20-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatás fejlesztése című GINOP - 7.1.9 – 17 jelű pályázaton való indulás jóváhagyásáról
Készítette:   Kovács Péter irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi Bizottság, Városfejlesztési Bizottság

Tisztelt Képviselő-testület!

 

Megnyílt a lehetőség a Turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatás fejlesztése című GINOP - 7.1.9 – 17 jelű pályázaton való indulásra.

 

A cél a turisztikailag frekventált térségek fejlesztése, melynek révén megvalósulnak a hiánypótló térségi működést lehetővé tévő beruházások, ugyanakkor kiszűrhetők a párhuzamos fejlesztési elképzelések. A frekventált térségek esetén eddig nem valósult meg az integrált, koncentrált, állami szervezeti felelősség mellett történő turisztikai fejlesztés, elmaradt a fejlesztések összehangolása, azok szinergikus hatásainak kiaknázása, nem történt meg a turisztikailag frekventált térségek meghatározása, területének pontos lehatárolása sem.

 

A támogatni tervezett fejlesztéseknek köszönhetően növekszik a látogatószám, megvalósul a hálózatosodás, integrált termék- és szolgáltatásfejlesztés történik, érvényesül a turizmus tovagyűrűző hatása, mely révén a teljes turisztikai térség fejlődése realizálható lesz.

 

A pályázati konstrukcióra közösen nyújtanánk be támogatási kérelmet Balatonmáriafürdővel, Balatongyörökkel és Szigligettel, amellyel megvalósítjuk a kiírás egyik célját, a megyén átívelő partneri kapcsolatot. A pályázatban részt vesz a Magyar Vitorlás Szövetség és az általa támogatott sportegyesületek, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség.

 

A pályázati célunk Fonyód esetében az alábbiak megvalósulása:

 

A Fonyód, 6706/10 hrsz-ú ingatlant – amely magába foglalj a Városi strand területét, a Vízisportközpont, a Gimnázium és a Turakajak Sportegyesület által használt területet is – kívánjuk fejleszteni.

 

A fejlesztés során egy kb 600 m2-es épület kerül megépítésre, melyben 50 főre tervezett öltöző, zuhanyzó valamint külső és belső megközelítésű női, férfi és akadálymentes mosdó, melegítő konyha, étkező, iroda és tárgyaló, szolgálati lakás, oktató termek kerülnek kialakításra.

A teljes terület elrendezését is újra gondoltuk. A fennmaradó részeken a vitorlások, kajak- kenuk, csónakok tárolására alkalmas tároló rendszert alakítunk ki, kültéri fitness parkot, sportpályákat valamint a gyerekeknek korosztályos játszóteret (a tervezés még folyamatban van).

 

A strand területén meglévő épület is felújításra kerül. Jelenleg egy vizesblokk és tároló- és raktár helyiség funkciókat lát el. A beruházás során várhatóan ez az épület elbontásra kerül. Helyette egy 90 fokkal elfogatott épületet építünk, amelyet éttermi, büfé funkcióval látunk el. Továbbá egy újabb vizesblokkot építünk a strand kiszolgálására.

 

A teljes terület rendezése is megvalósul a pályázatból, így parkolók, bekötő út, járda és a közvilágítás is kialakításra kerül.

A pályázatban eszközök is beszerzésre kerülnek. Ezek egyrésze az épület berendezéséhez szükséges bútorok, háztartási eszközök, az animátorok által használatra kerülő kézi sporteszközök valamint 2 db elektromos autó, és egy 15 – 20 személyt szállító elektromos kisbusz továbbá a töltésükhöz szükséges töltőállomások. Továbbá előkészítés alatt van egy elektromoshajó vásárlása is, amennyiben a pályázati keret lehetővé teszi.

 

A beruházás Fonyódra eső tervezett összköltsége nettó 900.000.000Ft, amely nem tartalmazza a járulékos, szoft költségeket (projektmenedzsment, nyilvánosság, szakértők, tervezők, műszaki ellenőr, stb..). Jelenleg egyeztetés alatt van, hogy ezek a járulékos költségek miként kerülnek elszámolásra.

 

Álláspontom szerint a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft pályázaton való indulása a leggazdaságosabb az önkormányzat számára.


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi Bizottság   A Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Városfejlesztési Bizottság   A Városfejlesztési Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés a Turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatás fejlesztése című GINOP - 7.1.9 – 17 jelű pályázaton való indulás jóváhagyásáról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: fejlesztési kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete megbízza a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft ügyvezetőjét, hogy konzorciumi keretek között pályázatot nyújtson be a Turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatás fejlesztése című GINOP - 7.1.9 – 17 jelű támogatási konstrukcióra, amely során a Fonyód, 6706/10 hrsz-ú ingatlant jelöli ki fejlesztési területnek.

 

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete megbízza a polgármestert az ingatlan tulajdonos által a pályázattal kapcsolatosan aláírandó iratok aláírására.

 

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete megbízza a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft ügyvezetőjét a pályázattal kapcsolatos iratok aláírására.


Határidők, felelősök:

Határidő: 2017. 10. 13.
Felelős: Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője

« Vissza
Vissza a főmenübe