2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Humán Bizottság
2017. november 22-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP) felülvizsgálatáról
Készítette:   Kovács Péter irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

 

Tisztelt Képviselő-testület!

 

Az Egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény és kapcsolódó egyéb jogszabályok értelmében 2013. július 1-től minden helyi önkormányzatnak öt évre szóló helyi esélyegyenlőségi programmal kell rendelkeznie. Az esélyegyenlőségi program a feltétele annak, hogy a helyi önkormányzat bármely hazai vagy európai uniós támogatásban részesülhessen.

 

Az esélyegyenlőségi program a településen feltárt esélyegyenlőségi problémákra reagál, és beavatkozásokat tartalmaz azok kezelésére. Első lépésként helyzetelemzést kell készíteni a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok oktatási, lakhatási, foglalkoztatási, egészségügyi és szociális helyzetéről. A helyzetelemzés során feltárt problémák komplex kezelése érdekében a településeknek beavatkozásokat kell tervezniük.

 

A helyzetelemzés alapján intézkedési terv készült. Az intézkedési tervben olyan beavatkozások tervezésére került sor, amelyek a helyzetértékelésben feltárt problémákra megoldást nyújtanak. A Helyi Esélyegyenlőségi Program két évenkénti kötelező felülvizsgálatát az önkormányzat 2015-ben elvégezte. A két évente kötelező felülvizsgálat idén esedékes.

 

Tekintettel arra, hogy a 2018-2023 időszakra vonatkozóan a 2018-as esztendőben teljesen új Helyi Esélyegyenlőségi Programot kell készíteni, ezért az idei kötelező felülvizsgálat a program helyzetelemzési részét ezúttal nem érintette, csak az Intézkedési Tervben foglaltak áttekintése történt meg. A Helyi Esélyegyenlőségi Program felülvizsgálata során az érintett intézményekkel az egyeztetések megtörténtek.

 

Fonyód Város Helyi Esélyegyenlőségi Programjának 2015. évi felülvizsgált változata, valamint a 2017. évi felülvizsgált Intézkedési Terv az előterjesztés mellékleteként került csatolásra.


Döntéshozói vélemények

Humán Bizottság   A Humán Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés a Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP) felülvizsgálatáról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: fejlesztési kérdések
A Humán Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzata Képviselő-testülete elfogadja az előterjesztés mellékleteként csatolt felülvizsgált Helyi Esélyegyenlőségi Programban található helyzetelemzést, és a Helyi Esélyegyenlőségi Program részét képező módosított Intézkedési Tervet.


Határidők, felelősök:

Határidő: 2017. 11. 30.
Felelős: Hidvégi József
Hivatali felelős: Kovács Péter

« Vissza
Vissza a főmenübe