7. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfejlesztési Bizottság
2018. február 12-i ülésére

Tárgy:   Fonyód város településrendezési eszközeinek (Településszerkezeti tervének, Helyi Építési Szabályzatának, Szabályozási Tervének) módosítása
Készítette:   Kovács Péter irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

 

Fonyód város településrendezési eszközei (településfejlesztési koncepció, településszerkezeti terv, helyi építési szabályzat, szabályozási terv) 2010 éven lettek elfogadva.

Az elmúlt időszakban olyan településfejlesztési szándékok lettek meghatározva, illetve merültek fel, amelyek megvalósítása a városunk fejlődését biztosítaná, ám ezek megvalósításának elindításához szükséges a hatályos településrendezési eszközök kismértékű módosítása a következőkben felsoroltak szerint:

 

  1. Fonyód, Turul utca 5881/29 és 5881/30 hrsz-ú ingatlanok az önkormányzat tulajdonában vannak. Az ingatlanok különleges terület- termál terület besorolásban vannak. Azonban az ingatlanokon lakások, bérlakások találhatók. Továbbá a Képviselő-testület korábban döntött arról, hogy az un. Üdülőfaluban lévő önkormányzati tulajdonú területeket lakóövezetbe sorolja be. A fentiekkel összhangban javaslom, hogy a Fonyód, Turul utca 5881/29 és 5881/30 hrsz-ú ingatlanok is lakövezetbe kerüljenek besorolásba.  (1. számú melléklet)

A módosítást a főépítészi iroda támogatja.

 

  1. A Fonyód, Köztársaság utcától délre fekszik a 9264 hrsz-ú ingatlan. A jelenlegi szabályozás szerint az ingatlan déli részén kerülne út kialakításra olyan módon, hogy lenne egy észak-déli keresztutca is. Azonban az 1990-es évek végén az ingatlan északi, északnyugati részé épült meg a szennyvízcsatorna gerincvezeték. Mindezek miatt praktikus lenne a létesítendő utat is áthelyezni a telek „felső” részére. (2. számú melléklet)

A módosítást a főépítészi iroda támogatja.

 

  1. A Képviselő-testület döntött arról, hogy a Fonyód, Vitorlás utca hogy a 7271 hrsz-ú ingatlant lakóövezetről településközponti vegyes övezetbe sorolja át. További igényként merült fel, hogy a szomszédos 7272/1 hrsz-ú ingatlan is településközponti vegyes területbe kerüljön átsorolásra. (3. számú melléklet)

A módosítást a főépítészi iroda támogatja.

 

  1. A Fonyód, 8326/5 hrsz-ú ingatlant megvásároló Cordia Ingatlanbefektetési Alap indítványozta, hogy az ingatlan beépítési lehetőségei módosuljanak olyan módon, hogy a beépítési lehetősége 25%-ról 30 %-ra, az építménymagasság 7,5 méterről 8,0 méterre emelkedjenek. Csatolva a jelenlegi szabályozási terv. (4. számú melléklet)

A módosítást a főépítészi iroda támogatja.

 

  1. A Fonyód, Előd utca végén (volt Mecseki üdülő területe) van kettő 238 m2 méretű ingatlan. Az ingatlan tulajdonosa kezdeményezi, hogy Helyi Építési Szabályzatot és a szabályozási tervet a Képviselő-testület olyan módon módosítsa, hogy az azokban előírt védőtávolságok csökkenjenek le. A jelenleg előírt 5,0 méteres előkert és oldalkertek méretét kérik csökkenteni az ingatlantulajdonosok, mivel azok betartásával legfeljebb egy-egy 27 m2 épület építhető az ingatlanra. Csatolom a főépítész szakmai javaslatát. (5. számú melléklet)

 


Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési Bizottság   A Városfejlesztési Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Fonyód város településrendezési eszközeinek (Településszerkezeti tervének, Helyi Építési Szabályzatának, Szabályozási Tervének) módosítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: fejlesztési kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

1.a) Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megtárgyalta Fonyód város Településszerkezeti Tervének, Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének módosításával kapcsolatos előterjesztést és elrendelte a településrendezési eszközök módosítását a Turul utcában lévő 5881/29, és 5881/30 hrsz-ú ingatlanok övezeti előírásaira vonatkozóan, olyan módon, hogy az ingatlanok a kertvárosias        lakóterület építési övezetbe kerüljön átsorolásra.

 

1.b) Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megtárgyalta Fonyód város Településszerkezeti Tervének, Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének módosításával kapcsolatos előterjesztést és elrendelte a településrendezési eszközök módosítását olyan módon, hogy a meglévő szennyvízcsatorna nyomvonalára figyelemmel a település belterületi határa mentén vezető tervezett lakóút nyomvonala áthelyezésre kerül a 9264 hrsz-ú önkormányzati ingatlan északi  telekhatárára.

 

1.c) Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megtárgyalta Fonyód város Településszerkezeti Tervének, Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének módosításával kapcsolatos előterjesztést és elrendelte a településrendezési eszközök módosítását a fonyódi 7272/1 hrsz-ú ingatlan övezeti  átsorolására vonatkozóan, olyan módon, hogy a jelenlegi kertvárosias lakóterületből településközponti vegyes építési övezetbe kerüljön át.

 

1.d) Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megtárgyalta Fonyód város Településszerkezeti Tervének, Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének módosításával kapcsolatos előterjesztést és elrendelte a településrendezési eszközök módosítását a fonyódi 8326/5 hrsz-ú ingatlan övezeti  átsorolására vonatkozóan, olyan módon, hogy az ingatlan beépíthetősége 30%-ra, az építménymagasság 8,0 méterre módosuljon.

 

1.e) Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy az előzőekben felsorolt (1.a- 1.d) – 1.l) településrendezési eszközök módosítását az OTÉK 2012. augusztus 6.-án hatályos településrendezési tartalmi követelményeinek és jelmagyarázatának megfelelően készítteti el.

 

1.f) Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 128/2010.(VI.24.) számú határozatával jóváhagyott településfejlesztési koncepciót változatlan tartalommal hatályban tartja, mivel az előzőekben felsorolt fejlesztési elképzelések a hatályos településfejlesztési koncepcióval összhangban vannak.

 

1.g) A településrendezési eszközök teljes eljárásban kerülnek módosításra.

 

1.h)  Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a településrendezési eszközök módosításának véleményezésébe eseti partnerként az alábbi ingatlanok tulajdonosait vonja be:

- 7272/1, 8326/5 hrsz

           

A partnerségi egyeztetés szabályait a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények partnerségi egyeztetésének szabályairól szóló 8/2017.(V.5.) számú önkormányzati rendelet rögzíti.

 

 

  

 

2)      Fonyód Város Önkormányzata megbízza a polgármestert Fonyód Város településrendezési eszközeinek módosításával kapcsolatos munkálatok elvégzéséhez szükséges szerződések megkötésével olyan módon, hogy az 1.c), 1.d), pontok esetében a kérelmező partnerek fizetik meg a vonatkozó módosítás költségeit.

 

 

3)      Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete nem módosítja a Fonyód, 5143/5 és 5143/6 hrsz-ú ingatlanokra vonatkozó szabályozási előírásokat.


Határidők, felelősök:

Határidő: 2018. 02. 28.
Felelős: Hidvégi József
Hivatali felelős: Kovács Péter

« Vissza
Vissza a főmenübe