2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Humán Bizottság
2018. március 27-i ülésére

Tárgy:   Beszámoló Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete Humán Bizottságának 2017. évi tevékenységéről
Készítette:   Erdei Barnabás Képviselő és bizottsági tag
Előterjesztő:   Erdei Barnabás Képviselő és bizottsági tag
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő Testület!

 

Jelen előterjesztésben beszámolok a Humán Bizottság 2017. évi munkájáról, mely Fonyód Város Önkormányzata képviselő testületének 2018. évi munkatervének a része.

A bizottság  legfőbb feladata az önkormányzat szociális, gyermekvédelmi, egészségügyi, kulturális, sport és közbiztonsági feladatok, ellátásának felügyelete, koordinálása.  A bizottság 2 fő önkormányzati képviselőből ( Óh Zsolt, Erdei Barnabás), és 2 fő külsős bizottsági tagból ( Szőcs Mihályné, Ellenberger József) tevődik össze, üléseit az éves munkatervben meghatározottak szerint tartotta, a 2017-es évben 6 rendes és 1 rendkívüli üléseken.

Az ülések minden alkalommal határozatképesek voltak, a bizottság minden esetben véleményezte, formálta azokat az előterjesztéseket, melyek a hatáskörébe tartoztak. A tagok munkájukat felelősségtudattal, döntéseiket a szociálisan rászorultak iránti empátiával hozták meg, nem figyelmen kívül  hagyva a többlet információval rendelkező, előterjesztést készítő ügyintéző véleményét sem. Az ülésekre a konstruktív hozzáállás volt jellemző.

A bizottság szoros kapcsolatot ápol a szociális, oktatási és egészségügyi intézmények vezetőivel, a rendőrség, vízirendőrség, polgárőrség vezetőivel valamint a civil szervezetek, egyesületek vezetőivel.

A bizottság döntései a következő témakörökben születtek:

 

Egészségügy.

A bizottság megtárgyalta és elfogadta az Egészségügyi Kft. éves beszámolóját, melyből megállapítható, hogy az Egészségügyi  Kft.  2017-ben is működtette városunkban az alap és szakellátást, valamint Balatonfenyvessel közösen az orvosi  ügyeletet.

A gyógyintézetben 2017. január 16-n mutatták be az épületbővítést, amely során kialakításra kerültek az egynapos sebészet  műtő helységei. Ez a projekt egy korábbi 2011-es pályázati forrásból megvalósult épületbővítés ( műtéti szint kialakítása, orvostechnikai eszközök, bútorzat felújítása)  folytatása volt, azonban akkor nem volt pályázat az egynapos sebészet megkezdésére. 2017- re sikerült megvalósítani ezt is, valamint az is újdonság, hogy ettől az évtől altatáshoz kötött szépészeti beavatkozást is el tudnak végezni az intézményben.

Az intézet életében változás történt az ügyvezetésben is, 2017. május 1-től Dr. Bárczi Tamás főorvos látja el az ügyvezetői feladatokat a képviselő testület döntése értelmében. Megállapítható, hogy mind az alap és szakellátás, mind az ügyelet biztonságosan működik. A szakrendeléseken  minimális a várólista, kiváló orvosok és asszisztensek látják el a betegeket.

 

Közbiztonság.

 A bizottság megtárgyalta és  elfogadta  a rendőrség és a vízirendőrség 2016. évről szóló beszámolóját. Az önkormányzat és a lakossági visszajelzések alapján kijelenthető, hogy a fent említett szervek meg tudtak felelni a szakmai és a települési elvárásoknak.

 

Szociális ügy.

A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló törvény, valamint a gyermekek védelméről szóló törvény módosítása szerint 2016  januárjától a járási   központok, család és gyermekjóléti központ működtetésére kötelezettek. Ezt Fonyódi Járás, Szociális, Család és Gyermekjóléti Központ intézményegységben látja el városunk. A bizottság 2017-ben döntött a szolgáltatási önköltségek alakulásáról és a személyi térítési díjak megállapításáról. Ezek szerint az idősek nappali ellátása és a házi segítségnyújtást ingyenesen biztosítja az intézmény, a szociális étkeztetés térítési díjai csak részben módosultak, a jelzőrendszeres segítségnyújtás térítési díjai pedig nem változtak a 2016-os évhez képest.

Óh Zsolt képviselőtársammal részt vettem a Központ 2017. évi szakmai munkájának értékeléséről szóló szakmai tanácskozásán.

A bizottság döntött a szociális ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet alkotásáról is, mely rendelet szöveges rendelkező rész lényegét tekintve nem változott.

A bizottság döntött az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérbeadásának helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet módosításáról is, mely szerint Fonyód város jegyzője által kidolgozott pontrendszer szabályozza ezeket.

A bizottság zárt ülés keretei közt döntött az év során egy minőségi lakás cseréről, és elbírált szociális bérlakásra beérkezett pályázatokat is.

 

Oktatás.

A bizottság az év során a Fonyódi Óvoda és Bölcsödével kapcsolatban hozott döntéseket, mely szerint elfogadta a 2016/2017-es év szakmai munkájáról szóló beszámolót, megtárgyalta és elfogadta a 2017/2018-as nevelési évre vonatkozó munkatervét. Ezeken kívül megállapította az óvodai csoport és pedagógus létszám alakulását, megállapította a beiratkozás időpontját, és a felvételi körzethatárt.

A nemzeti köznevelésről szóló törvény 2017. január 1-jétől hatályos szabályai szerint az önkormányzat, a Palonai Magyar Bálint Általános Iskola, a Fonyódi Alapfokú Művészeti Iskola, a Fonyódi Mátyás Király Gimnázium és a Balaton Kollégium működtetését átadta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak. Ezen időponttól kezdve a működtetéssel kapcsolatos jogok és kötelezettségek a tankerületi központot illetik meg illetve terhelik. Ez a döntés nem a bizottságunk és városunk képviselő testületének a döntése, de érinti a Humán Bizottság munkáját.

A bizottság döntött arról is, hogy önkormányzatunk 2017-ben is csatlakozott a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjrendszerhez, mely a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőfokú tanulmányait támogatja. Városunk 15 diákot támogat ezzel a támogatási rendszerrel.

A bizottság döntött a Fonyód Gyermekeiért Díj adományozásáról is, melyre bizottsági elnökként magam is felterjesztettem egy  fonyódi pedagógust.

 

Kultúra.

A Fonyódi Kulturális Intézmények életében, így városunk kulturális életében is több változást hozott a 2017-es év. Az év elején Tóthné Nagy Ágnes megvált az intézménytől, helyette május 16-tól a bizottság, és a testület döntése értelmében Molnár Rita került kinevezésre. Az új igazgató asszony a régi, hagyományokkal bíró sikeres rendezvényeket megtartotta az év folyamán, azonban új szemléletet, új programokat is kínált az itt lakóknak és az ide látogató turistáknak.

A Fonyódi Kulturális Központ, Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításához a bizottság hozzájárult, mely egyúttal szabályozza a Kulturális Központ és az ott működő Könyvtár nyitva tartását, valamint a Fonyódi Kulturális Intézmények humán erőforrásához  fűződő státuszokat is.

 

Ezeken a témakörökön kívül döntött a bizottság:

-         városi kitüntetések adományozásáról

-         elfogadta a PSE 2016. évi beszámolóját

-         házasságkötés, élettársi kapcsolatról szóló rendelet megalkotásáról

-         elfogadta a 2018. évi munkatervet

-         elfogadta a 2016. évi gazdálkodás zárszámadás jelentését

-         módosította a 2017. évi költségvetésről szóló rendeletet

-         megtárgyalta és elfogadta a Polgármesteri Hivatal 2015-2016 évi tevékenységét

Magam és a bizottság tagjai nevében köszönöm a hivatal valamennyi dolgozójának a munkáját, polgármester úrnak, intézmény vezetőknek, hogy mindig jelen voltak a bizottsági üléseken, a testületnek és valamennyi bizottságnak sikeres munkát kívánok a 2018-as évre.


Döntéshozói vélemények

Humán Bizottság   A Humán Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Beszámoló Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete Humán Bizottságának 2017. évi tevékenységéről"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ügyrendi, napirendi kérdések
A Humán Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadja a Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete Humán Bizottságának 2017. évi tevékenységéről szóló beszámolóját.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe