5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfejlesztési Bizottság
2018. március 26-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a 2018. évi nyári idegenforgalmi szezonra való felkészülésről
Készítette:   Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője
Előterjesztő:   Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

 

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2018. évi munkatervében előírta a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. tájékoztatási kötelezettségét a 2018-as nyári idegenforgalmi szezonra való felkészülésről. Jelen előterjesztés ennek a tájékoztatási kötelezettségnek kíván eleget tenni.

Tekintettel arra, hogy a nyári idegenforgalmi szezon szempontjából a strandterületek, parkolók és a kilátók a kulcsfontosságúak, az előterjesztés is elsősorban ezekre próbál koncentrálni.

 

Humán infrastruktúra

 

A 2018-as évben a foglalkoztatotti létszámunk 44 fő. Az idegenforgalmi szezonban is nagymértékben támaszkodunk a vízügyi igazgatóság által indított közmunkaprogram keretében biztosított foglalkoztatási lehetőségekre. Ez a program képes leginkább támogatni működésünk szezonális jellegét, egyben mentesítve a költségvetésünket. Jelenlegi létszáma a programnak 7 fő, amely a tavalyi évhez képest 5 fővel csökkent. Az előrejelzések szerint ez egy rövid program lesz, valószínűleg nem fut ki az év végéig. A program keretén belül alkalmazott dolgozók alacsony bérezése miatt egyre nagyobb gondot jelent a létszámkeret feltöltése, ami a munkaminőséget tekintve napi problémákat jelent a munkairányításban.

 

Technikai infrastruktúra

 

Az idei szezonban az MTZ Traktor hidrot rézsűkaszával nagymértékben megkönnyíti a közterületi zöld felületek kezelését. A traktor mellett 2 db önjáró fűnyíróval, és 4 db lengőkaszával gondozzuk zöldterületeinket. A zöldterületek gondozására alkalmas eszközök, így az önjáró fűnyíró traktorok, lengőkaszák szezonra történő felkészítése folyamatban van. Az eszközállományt tekintve gépjármű parkunk megújítására törekszünk. A munkánkat nagymértékben segíti a novemberben vásárolt Nissan Cabstar platós kisteherautó, amely a közterületeinkről végzi a zöldhulladék és a gallyak beszállítását. A közmunkaprogramban résztvevők részére a vízügyi igazgatóság biztosít kézi munkaeszközöket. A szállítójárművek terén kell még fejlesztést eszközölnünk a nagy területi igénybevétel miatt.

 

Fürdőhelyek

 

Az előző évi gyakorlatnak megfelelően 2018. évben is hat kijelölt, engedélyezett fürdőhelyet üzemeltetünk, amelyek karbantartását vállalkozók bevonásával kívánjuk megvalósítani.

A fürdőhelyek kötelező nyitva tartása június 15. és augusztus 31.

Az idei évben is a fürdőhelyek vízimentő szolgálatát a három frekventált fürdőhelyünkön (Városi -, Sándortelepi - ,Bélatelepi strand) a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának Egyesülete fogja ellátni.

 

Fürdőhelyeinken a vállalkozói feladatok közé fog tartozni a partszakaszok folyamatos tisztántartása, a zöldterületek gondozása, fűnyírása, a közterületi eszközök (padok, hulladéktárolók, öltöző paravánok) folyamatos karbantartása, amelyeket egész évben el kell látni.

Az idei évben a Sándortelepi, a Módos és Tópart utcai, valamint a Jácint utcai strandjainkra kaptuk meg a medertisztítási hozzájárulást, amely munkálatokat március 31-ig el kell végeztetnünk.

Az alábbi strandjainkon illetve fürdőhelyeinken tervezzük az idei évben a partvédmű köveinek megemelését: Virág utcai, Jácint utcai, Módos strand, Tópart utcai, Sándortelepi strand, Kutyás fürdető hely, és a Városi strand.

A Sándortelepi strandon tervezzük POS terminál bevezetését, mellyel bankkártyás fizetési lehetőséget is tudunk majd biztosítani. A beléptető rendszer üzemeltetéséhez szükséges humán erőforrást 4 fővel kívánjuk biztosítani, ezen felül az idei évben biztosítani kívánjuk az értékmegőrző folyamatos működését, amelyhez két fő alkalmazottat kell biztosítanunk. A beléptetéshez szükséges karszalagokról folyamatosan gondoskodunk.  

A Sándortelepi strandunkon az idei évben is működni fog a felnőttek és gyermekek körében egyaránt kedvelt Wibit vizi élménypark.

A Bélatelepi csónakkikötőnél az idegenforgalmi szezon kezdetére tervezzük a világítás korszerűsítésének megvalósítását.

Strand utcai strandon pedig illemhely kialakítását tervezzük a szezonra.

A kutyás fürdető helyen tervezzük vizesblokk kialakítását, víz és csatornahálózatra való bekötését. Tervezzük továbbá egy beléptető ház létesítését, valamint egy büféhelyiség kialakítását. Ezen kívül két új lejárót kívánunk a kutyás fürdető helyre kihelyezni. A kutyás fürdető hely nyitva tartása június 15 és augusztus 31. A nyitva tartáshoz 2 fő foglalkoztatása szükséges.

 

Városi közterületek

 

2018-ban a város közterületeinek döntő többségét cégünk gondozza. Ennek keretében folyamatosan nyírjuk a füvet, tisztítjuk a közutakat, szépítjük a parkokat, gondozzuk a virágágyásokat. A város virágosítására nagy gondot fordítunk.

Az idei évben nagy hangsúlyt fektetünk a város területén lévő összes játszótéri eszköz átvizsgálására. Ahol szükséges ott a karbantartási munkálatokat elvégezzük, vagy újakra cseréljük.

A közterületi hulladéktárolók ürítését saját magunk végezzük az előző évekhez hasonlóan. Az összegyűjtött hulladékot igyekszünk a lehető legrövidebb időn belül elszállítani a közterületekről.

2018. évben is kiemelt figyelmet kívánunk fordítani a sétányaink tisztítására, karbantartására, valamint parkjaink megújítására.

Megtörtént a veszélyes fák kivágása közterületeinken, valamint a Villkor Kft által veszélyesnek ítélt fák gallyainak beszállítása.

Tervezzük továbbá a 2018-as évben a hulladéktárolók, utcanév táblák cseréjét és a buszmegállók felújítását is.

 

Kilátók

 

Cégünk üzemelteti a Várhegyi Széplátót és a Sipos-hegyi kilátót is.

Kilátók nyitvatartása:

-       főszezon: június 01-től   augusztus 31-ig naponta 10:00 – 21:00

 

-       elő szezon:

 

·         március 01-től   április 30-ig hétvégenként (szombat-vasárnap) időjárás függvényében 10:00 - 18:00

·          május 01-től május 31-ig hétvégenként (szombat-vasárnap) 10:00 – 18:00

 

-       utószezon:

·         szeptember 01-től október 31-ig hétvégenként (szombat-vasárnap) 10:-18:00

·         november 01-től november 30-ig hétvégenként (szombat-vasárnap) időjárás függvényében 10:00-16:00

 

A nyitásra a kilátók környékének takarítása megkezdődött, amely folyamatosan szépül.  

A kilátók üzemeltetését 4 fő határozott idejű munkavállalóval tudjuk ellátni.

 

Parkolók

 

Cégünk 3 helyen üzemeltet fizető parkolóhelyeket.

 Hunyadi utcában éves szinten működik a fizetős parkoló rendszer. A képviselő testület 17/2017. (II.23.) határozatával döntött a fonyódi lakosok parkolási kedvezményéről, amely 2017. 05.01-től lépett hatályba.

A Fürdő utcában a parkolás június 01-től augusztus 31-ig díjköteles, amelyhez plusz 1 fő határozott idejű munkavállaló szükséges a parkoló felügyelet mindennapos ellátásához.

Blaha L. u-i parkoló szerda és szombati napokon díjköteles, a parkolási díj beszedéséhez legalább 4 főt kell alkalmaznunk egyszerűsített foglalkoztatással.


Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési Bizottság   A Városfejlesztési Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Pénzügyi Bizottság   A Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés a 2018. évi nyári idegenforgalmi szezonra való felkészülésről"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: településüzemeltetési kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 2018-as nyári idegenforgalmi szezonra való felkészülésről szóló beszámolót elfogadja.
Határidők, felelősök:

Határidő: értelem szerint
Felelős: Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője

« Vissza
Vissza a főmenübe