6. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfejlesztési Bizottság
2018. április 23-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés Fonyód város területén a lakó-pihenő övezetek felülvizsgálatáról
Készítette:   Kovács Péter irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

 

Fonyód Mező utca több lakója beadvánnyal fordult a tisztelt képviselő testülethez. Iratukban a Fonyód Mező utca két végéhez (Domb utca, Sándor utca) „lakó – pihenő övezet” közlekedési tábla kihelyezését kérelmezik.

Kérelmükben előadják, hogy az utcában több 14 év alatti gyermek lakik, illetve nyaral, valamint az utcában átmenő forgalom van, nincs járda a gyerekek az utcán, bicikliznek, játszanak.

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 39/A. §-a vonatkozik a lakó-pihenő övezetben való közlekedésre.

39/A. § (1) Lakó-pihenő övezetbe - a „Lakó-pihenő övezet” jelzőtáblától a „Lakó- pihenő övezet vége” jelzőtábláig terjedő területre - csak a következő járművek hajthatnak be:

 a) kerékpár,

 b) az ott lakókat vagy az oda látogatókat szállító személygépkocsi, a személygépkocsi kivételével a legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, a betegszállító gépjármű, motorkerékpár, a motoros tricikli és ezekhez kapcsolt pótkocsi, segédmotoros kerékpár, állati erővel vont jármű és kézikocsi, a kommunális szemét szállítására szolgáló jármű, továbbá az oda áruszállítást végző legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi,

 c) az ott lakók és oda költözők költöztetését végző tehergépkocsi,

 d) az oda látogatókat szállító autóbusz,

 e) az oda építő- és tüzelőanyagot szállító tehergépkocsi és hozzákapcsolt pótkocsi,

 f) az út- és közmű építésére vagy fenntartására, köztisztasági, rendvédelmi, betegszállítási, közegészségügyi feladat, illetőleg postai gyűjtő- és kézbesítő szolgálat ellátására szolgáló jármű, ha ez feladata ellátása érdekében elkerülhetetlen,

 g) a mozgáskorlátozott személy által vezetett vagy az őt szállító jármű és annak vezetője.

 (2) A lakó-pihenő övezetben járművel legfeljebb 20 km/óra sebességgel szabad közlekedni. (3) A lakó-pihenő övezetben a vezetőnek fokozottan ügyelnie kell a gyalogosok (különösen a gyermekek) és a kerékpárosok biztonságára.

 Ha az úton járda nincs,

 a) a gyalogosok az utat teljes szélességében használhatják, a járművek forgalmát azonban szükségtelenül nem akadályozhatják,

 b) járművel várakozni csak az erre kijelölt területen szabad.

Mind a jogszabályból is kitűnik a lakó – pihenő övezet kijelölése nem csak sebesség korlátozást vont maga után a tábla hatálya eső területen, hanem korlátozza a behajtást és az áthaladást az ott ingatlannal nem rendelkező lakosok számára.

Ez a korlátozás felveti a már meglévő, kijelölt övezetek szükségességét is.

 

Javaslom, hogy a Mező utcai lakók beadványának figyelembe vételével készíttessen a Képviselő-testület egy az egész városra kiterjedő vizsgálatot, hogy melyik területeken javasolt és hol nem lakó-pihenő övezet kialakítása, fenntartása.

 

Melléklet:

A Mező utcai lakók beadványa.


Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési Bizottság   A Városfejlesztési Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés Fonyód város területén a lakó-pihenő övezetek felülvizsgálatáról "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: településüzemeltetési kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete megbízza a közutak fenntartásával, üzemeltetésével megbízott Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft ügyvezetőjét, hogy forgalomtechnikai szakember bevonásával készítse el Fonyód város egész területén a lakó és pihenő övezetek kijelölésének tervét, ami magában foglalja a meglévő lakó és pihenő övezetek átvizsgálását, valamint az előterjesztésben szereplő terület kijelölésének lehetőségét is.


Határidők, felelősök:

Határidő: 2018. 09. 30.
Felelős: Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője
Hivatali felelős: Kovács Péter


Mellékletek:
« Vissza
Vissza a főmenübe