2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi Bizottság
2018. június 23-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. lekötött tartalékra történt 2016. évi pótbefizetés visszafizetéséhez szükséges tulajdonosi döntéshez
Készítette:   Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője, Nagyné Horváth Gabriella irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

 

            A Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. 2015. évi gazdálkodásáról szóló beszámoló elfogadásával egyidejűleg Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete 78/2016. (IV. 27.) számú határozatával, mint tulajdonos, döntött a gazdasági társaság részére 20.000.000.-Ft összeg lekötött tartalékra történő pótbefizetésről, melynek pénzügyi rendezése - plusz finanszírozási forrás igénybevétele nélkül - a gazdasági társaság 2016. évi költségvetésére jóváhagyott működési támogatási keret terhére történt.

Ez a döntés - a korábbi évek vesztesége miatt kialakult - nem megfelelő arányú saját tőke összeg helyzetét volt hivatott rendezni azáltal, hogy a 20.000.000.-Ft pótbefizetéssel a cég saját tőke értéke a korlátolt felelősségű társaságokra vonatkozó törvényi előírásoknak továbbra is megfelelt.

            A gazdasági társaság 2017. évi egyszerűsített éves beszámolója szerint az adózott eredmény 42.175.000.-Ft, melynek következtében a mérlegadatok alakulása lehetővé teszi, hogy a 20.000.000.-Ft pótbefizetés a lekötött tartalék terhére a tulajdonos önkormányzat részére visszafizetésre kerüljön.

Annak érdekében, hogy jelen döntés ne tegye szükségessé pénzforgalmi tranzakció bonyolítását, javasoljuk, hogy a cégnél a pótbefizetés összegének visszafizetése a tárgy évi tulajdonosi működési támogatás növelésével kerüljön elszámolásra.

 

A gazdasági esemény rendezését a gazdasági társaság könyvvezetését végző Adómester Könyvelő és Adótanácsadó Kft. kezdeményezte az Önkormányzat felé, a javaslat-tervezet egyeztetésre került.


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi Bizottság   A Pénzügyi Bizottság javasolja az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását a Képviselő-testületnek.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. lekötött tartalékra történt 2016. évi pótbefizetés visszafizetéséhez szükséges tulajdonosi döntéshez"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: pénzügyi kérdések
A Pénzügyi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Közhasznú Nonprofit Kft. részére tulajdonosként engedélyezi a lekötött tartalékra történt 2016. évi 20.000.000.-Ft pótbefizetés visszafizetését. Engedélyezi továbbá, hogy a gazdasági társaságnál a pótbefizetés összegének visszafizetése a 2018. évi tulajdonosi működési támogatás növelésével kerüljön elszámolásra.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe