15. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfejlesztési Bizottság
2018. szeptember 24-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés Fonyód város víziközmű fejlesztéséről
Készítette:   Kovács Péter irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

Megterveztettük az alábbi utcákban még hiányzó vízközműveket:
- Borszék utca
- Dióshegyi utca
- Érsekújvár utca
- Várhegy köz
- Fecske utca
- Napsugár utca
- Mecsek utca

A bővítésre a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Hatósági Osztálya a 35200/372-24/2018 iktatószámú határozatával jogerősen engedélyt adott.

Jelenleg még nincs megegyezés a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt és önkormányzatunk között az elmúlt években beszedett eszközhasználati díjak felhasználásával kapcsolatban.

 

Önkormányzatunknál 13.080.000.- Ft eszközhasználati díj van jelenleg elkülönített számlán kezelve. Ehhez hozzá jön még a DRV Zrt részéről önkormányzatunk felé meg nem fizetett, de a megkötött üzemeltetési szerződés alapján önkormányzatunkat megillető 6.000.000.- Ft + Áfa eszközhasználati díj. Itt megjegyezném, hogy a 6 millió forint ÁFA tartalmát önkormányzatunk már megfizette, annak ellenére, hogy a DRV Zrt. nem utalta át a teljes összeget.

 

 

 

 

Mindezekkel együtt összesen 19.080.000.- Ft eszközhasználati díjra jogosult önkormányzatunk. Ebből a felhalmozott keretből kerül megfinanszírozásra azon ivóvíz és szennyvíz hálózatok megtervezése és engedélyezése, ahol jelenleg ezekkel a közművekkel nem rendelkezik az utca. Ezek díja bruttó 4.654.550.- Ft. Ennek levonását követően 14.425.450.- Ft összeg marad, mint önkormányzatunkat megillető eszközhasználati díj.

 

Fonyódon a Borszék utca, Dióshegyi utca és Érsekújvár utca közmű ellátására kifejezetten szüksége van a területen lévő ingatlanok tulajdonosainak, mivel ezen közművek nélkül nem tudnak építkezni, családot alapítani.

 

 

A fenti utcák közműellátásával kapcsolatos kivitelezési munkákra bekért indikatív ajánlatok alapján az alábbi kivitelezési díjak kerültek megállapításra:

 

 

Borszék utca ivóvíz hálózat: 6.128.000.- Ft + Áfa = 7.782.560.- Ft

 

 

Dióshegyi utca ivóvíz hálózat: 1.905.000.- Ft + Áfa = 2.419.350.- Ft

 

 

Dióshegyi utca szennyvíz hálózat: 3.060.000.- Ft + Áfa = 3.886.200.- Ft

 

 

Érsekújvár utca ivóvíz hálózat: 5.248.000.- Ft + Áfa = 6.664.960.- Ft

 

 

Érsekújvár utca szennyvíz hálózat: 2.063.000.- Ft + Áfa = 2.620.010.- Ft

 

Ez összesen 18.404.000.- Ft + Áfa = 23.373.080.- Ft

A fenti díjak nem tartalmazzák az ingatlanokra való beállásokat, bekötéseket. Tájékoztatom a Képviselő-testületet, hogy a beruházás pontos összege, díja az esetlegesen lefolytatandó pályázati eljárást követően kerül meghatározásra.

Ezen utcákban több olyan ingatlan van, amelyen építkezni szeretnének az ingatlantulajdonosok, de a víziközművek hiányában a használatbavételi engedélyt nem kaphatják meg, így a beruházások is állnak jelenleg.

Javaslom a Képviselő-testületnek, hogy a fenti utcákban hiányzó víziközművek kiépítését - az ingatlanokra való bekötések nélkül - saját forrásból, a 2019. évi költségvetés terhére végezze el az önkormányzat. Amennyiben a DRV Zrt-vel és az MNV Zrt-vel megállapodás születik az eszközhasználati díj felhasználásáról, úgy annak a beruházásokban való elszámolásáról a későbbiekben tud dönteni a Képviselő-testület.
Amennyiben a Képviselő-testület a beruházás lefolytatása mellett dönt, az eljárás első lépéseként megkeressük az utcában lévő ingatlan tulajdonosokat, hogy nyilatkozzanak kívánnak-e víziközmű bekötést létesíteni az ingatlanukra, a költségek viselése mellett, ezt követően lefolytatunk egy pályázati eljárást a kivitelező kiválasztására. A beruházás ezt követően, várhatóan a 2019. évben valósul meg.



Melléklet: A
Borszék utca, Dióshegyi utca és Érsekújvár utca közműtervei


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi Bizottság   A Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Városfejlesztési Bizottság   A Városfejlesztési Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés Fonyód város víziközmű fejlesztéséről "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: közszolgáltatási kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

1. Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testület víziközmű beruházást végez a Fonyód, Érsekújvár utcában, Dióshegyi utcában, Borszék utcában, az utcákban még hiányzó víziközművek kiépítése érdekében.

2. Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete megbízza a polgármestert, hogy keresse fel az 1. pontban jelölt utcákban lévő érintett ingatlantulajdonosokat, hogy a költségek viselése mellett kívánnak-e a beruházás keretein belül az ingatlanukhoz bekötést létesíteni.

3. Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete megbízza a polgármestert, hogy a 2. pont alapján összegyűjtött információk figyelembevételével folytasson le pályázati eljárást a víziközmű beruházással kapcsolatban. A pályázati eljárás eredményéről a Képviselő-testület dönt.


Határidők, felelősök:

Határidő: 2018. 12. 31.
Felelős: Hidvégi József
Hivatali felelős: Kovács Péter

« Vissza
Vissza a főmenübe