6. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfejlesztési Bizottság
2018. december 10-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés korábban közút szélesítés céljából lejegyzett, de feleslegessé vált ingatlanok, ingatlanrészek visszaadásáról
Készítette:   Kovács Péter irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

 

Több lakossági megkeresés érkezett hivatalunkhoz az adott ingatlan előtt, önkormányzati tulajdonban lévő közterület, közút ingatlanok azon részének magántulajdonba adásával kapcsolatban, amelyek a szabályozási terv útszélesként nem jelöl.

 

Ezzel kapcsolatban állásfoglalást kértem a Somogy Megyei Kormányhivataltól az eljárásrenddel kapcsolatban, különösen arra tekintettel, hogy az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodás és a vagyonhasznosítás szabályairól szóló 14/2017. (VI.25.) önkormányzati rendelet nem rendelkezik az útszéles során feleslegessé vált területek magántulajdonba adásáról.

 

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény ( a továbbiakban: Étv.) 27.§ (8) bekezdése kimondja:

„(8) A kiszolgáló út létesítése, bővítése során feleslegessé vált közterületet az érintett tulajdonosok részére vételre fel kell ajánlani. Ha az ilyen területet korábban kártalanítás nélkül jegyezték le, azt az érintett tulajdonosnak térítés nélkül kell visszaadni.“

 

A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban: Nvtv.)  13.§ (9) bekezdése kimondja:

„(9)  A (4)-(5) bekezdésben foglalt rendelkezést nem kell alkalmazni

a) az állam által ingyenesen megszerzett ingatlanok,

b) a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló törvényben meghatározottak szerint ingyenesen átruházott lakóingatlanok,

c)

az épített környezet átalakításáról és védelméről szóló törvényben

 

meghatározott kiszolgáló út létesítése, bővítése során feleslegessé vált, ingyenesen visszaadásra kerülő közterületi ingatlanrész

esetében.

 

A Nvtv. 13. § (4)  bekezdése kimondja:

„(4) Nemzeti vagyon tulajdonjogának ingyenes átruházása esetén a tulajdonjogot megszerző félnek - az állam kivételével - eleget kell tennie a következő feltételeknek:

a) a nemzeti vagyoni körből ingyenesen tulajdonba adott ingatlant a tulajdonjog megszerzésétől számított 15 évig nem idegenítheti el, és a juttatás céljának megfelelően köteles hasznosítani, valamint állagát megóvni;

b) az átruházott vagyon hasznosításáról évente beszámol a vagyont átadó szervezet felé.”

 

A fentiek és a kormányhivatal állásfoglalásának értelmében térítés nélkül csak

- kiszolgáló út létesítése, bővítése során feleslegessé vált,

- korábban kártalanítás nélküli lejegyzett közterületet, és az

- érintett tulajdonosnak

kell visszaadni.

 

Figyelemmel a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 3.§-ában meghatározott párhuzamos jogalkotás tilalmára az ingatlanok térítésmentes önkormányzati rendeletalkotás törvénysértő lenne, mivel ez nem lehetőség, hanem törvényi kötelezettség az önkormányzat felé.

 

A Kormányhivatal állásfoglalásának kiadását követően összegyűjtöttük azon ingatlanok listáját, ahol a hatályos szabályozási terv nem tartalmaz útszélesítést.

 

Melléklet:

1. számú melléklet: Somogy Megyei Kormányhivatal állásfoglalása
2. számú melléklet: azon ingatlanok szabályozási terv szerinti térképmásolata, amelyek érintettek lehetnek a jelen ügyben

Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési Bizottság   A Városfejlesztési Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Pénzügyi Bizottság   A Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés korábban közút szélesítés céljából lejegyzett, de feleslegessé vált ingatlanok, ingatlanrészek visszaadásáról "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: vagyongazdálkodási kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

1. Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadja az útszélesítés szempontjából feleslegessé vált ingatlanok, ingatlanrészek visszaadásáról szóló tájékoztatót.

 

2. Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete felkéri a polgármestert, hogy a helyben szokásos módon tájékoztassa a fonyódi ingatlan tulajdonosokat, az útcéljára feleslegessé vált ingatlanok, ingatlanrészek visszaadásával kapcsolatos eljárási szabályokról, lehetőségekről.

 

3. Azon ingatlanrészek visszaadásával kapcsolatban, ahol az önkormányzati ingatlan megosztása szükséges, a telekalakítási költségeket az önkormányzat viseli.

 

4. A tulajdonba adással kapcsolatos költségeket az átvevők viselik.
Határidők, felelősök:

Határidő: 2019. 01. 31.
Felelős: Hidvégi József
Hivatali felelős: Kovács Péter

« Vissza
Vissza a főmenübe