1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi Bizottság
2019. január 23-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés Fonyód Város Önkormányzata pályázatának benyújtására a „Kiegyenlítő bérrendezési alap” 2019. évi támogatásra
Készítette:   Nagy Brigitta aljegyző
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

 

A belügyminiszter pályázatot hirdetett a Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény (a továbbiakban: Kvtv.) 3. melléklet I. 12. pont szerinti „Kiegyenlítő bérrendezési alap” támogatásra.

 

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 132. § alapján az illetményalap összegét évente az állami költségvetésről szóló törvény állapítja meg úgy, hogy az nem lehet alacsonyabb, mint az előző évi illetményalap. A Kvtv. 60. § (1) bekezdése szerint az illetményalap 2019. évre 38.650 forintban került meghatározásra.

(Az illetményalap összege 2008. év óta változatlan.)

 

A Kvtv. 60. § (6) bekezdése rögzíti, hogy a helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletben a 2019. évben a hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában magasabb összegben állapíthatja meg az illetményalapot.

A pályázat keretében lehetőség nyílik arra, hogy a hivatalokban foglalkoztatott köztisztviselők illetménye megemelésre kerüljön.

 

Pályázati feltétel, hogy a hivatalt fenntartó települési önkormányzat egy lakosra jutó adóerő-képessége a 38.000 forintot ne haladja meg. Ennek összege Fonyód tekintetében 23.753 Ft/fő.

A támogatás a Kvtv. 2. melléklet I. 1.a) pontja szerinti elismert hivatali létszám után vehető igénybe, mely 21,28 fő.

Fonyód esetében a támogatás mértéke az adóerő-képességtől függő, differenciált sáv szerint 570.000 Ft/fő.

Ezeket figyelembe véve a pályázott támogatás összege:

            570.000 Ft/fő x 21,28 fő = 12.129.600 Ft

 

Az igénylés feltételeként az önkormányzatnak vállalnia kell, hogy az illetményalapot 2019. évre vonatkozóan (2019. január 1-jétől kezdődően) a Kvtv.-ben rögzítetthez képest legalább 20 %-kal emelt összegben, azaz legalább 46.380 forintban állapítja meg.

 

A pályázattal kapcsolatban kapott információk szerint a Kvtv. alapján rendelkezésre álló 11 milliárd forint előirányzat az előzetes modellszámítások alapján valamennyi jogos igényre fedezetet biztosít. Így a döntési eljárásban a jogszerűen igényt benyújtó önkormányzat esetében nincs további mérlegelési szempont.

 

A pályázatot a pályázati kiírás alapján 2019. január 25-ig lehet benyújtani, melyhez szükséges a képviselő-testület erről szóló határozata.

 

Kérem a tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására és a határozati javaslat elfogadására.


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi Bizottság   A Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés Fonyód Város Önkormányzata pályázatának benyújtására a „Kiegyenlítő bérrendezési alap” 2019. évi támogatásra "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: pénzügyi kérdések
A Pénzügyi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete kinyilvánítja azon szándékát, mely szerint vállalja, hogy az illetményalapot 2019. évre vonatkozóan (2019. január 1-jétől kezdődően) a Kvtv.-ben rögzítetthez képest legalább 20 %-kal emelt összegben, azaz legalább 46.380 forintban állapítja meg és benyújtja pályázatát a belügyminiszter által meghirdetett a Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény 3. melléklet I. 12. pont szerinti „Kiegyenlítő bérrendezési alap” támogatásra.

A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a pályázat benyújtására és a pályázattal kapcsolatos jognyilatkozatok megtételére.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe