1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi Bizottság
2019. január 31-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Balatoni Hajózási Zrt-ben tulajdonos önkormányzatok és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt között létrejövő megállapodás elfogadásáról
Készítette:   Hidvégi József polgármester
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

2008. október 27. napján kelt Ingyenes Részvény Átruházási Megállapodást kötöttek a Balatoni Hajózási Zrt-ben (a továbbiakban: BAHA Zrt) tulajdonos önkormányzatok a Magyar Állammal, amelyben ingyenesen az önkormányzatok tulajdonába került a BAHA Zrt 48,99 %-os részvénycsomagja. Az átvevő önkormányzatok vállalták, hogy a BAHA Zrt részére 1.424.000.000.- Ft tőkejuttatást vállalnak. Ennek a végső határideje 2019. január 31. napja.

Önkormányzatunk a 2008. évben kapott részvénycsomagot még 2009-ben értékesítette Siófok Város Önkormányzata részére, azzal, hogy a részvényekkel együtt Siófok vállalja a tőkejuttatással kapcsolatos kötelezettségeket is.

Mindezekre tekintettel önkormányzatunknak fizetési kötelezettsége nem áll fenn.

Miután a tőkejuttatás nem történt meg és az érintett önkormányzatoktól a BAHA Zrt olyan információt kapott, hogy nem is fog megtörténni,  Magyarország Kormánya az
1013/2019. (I. 25.) Korm. határozatban döntött arról, hogy a fentiekben jelzett részvényeket visszaveszi az önkormányzatoktól.

Ezzel kapcsolatban készült megállapodás-tervezetet csatolom az előterjesztéshez.

A megállapodás a mai napon érkezett a BAHA Zrt-től és 2019. január 31. napjára van kitűzve annak aláírása, ezért szükséges a rendkívüli ülés tartása.




Döntéshozói vélemények

Pénzügyi Bizottság   A Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Jogi Bizottság   A Jogi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés a Balatoni Hajózási Zrt-ben tulajdonos önkormányzatok és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt között létrejövő megállapodás elfogadásáról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: vagyongazdálkodási kérdések
A Pénzügyi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete megbízza a polgármestert a Magyar Állam és a Balatoni Hajózási Zrt. tulajdonosi önkormányzatok között létrejövő ingyenes részvény átruházási megállapodás aláírásával.
Határidők, felelősök:

Határidő: 2019. 01. 31.
Felelős: Hidvégi József

« Vissza
Vissza a főmenübe